Gå til indhold

Forord

Uddannelse til alle i et livslangt perspektiv er et udtalt mål for det nordiske samarbejde indenfor uddannelsesområdet. Det gælder alle former for uddannelse indenfor voksen- og videreuddannelses­området og i arbejdslivet.[1]
Gennem nordisk samarbejde ønsker forskellige nordiske organisationer og programmer at bidrage til, at alle indbyggere i Norden på bedst mulige måde er forberedt på at imødegå en stadig mere kompleks fremtid. NVL og nordisk netværk for vejledning[2] er med til at udvikle vejledningen i de nordiske lande og understreger betydningen af strategier for samarbejde og samordning af vejledning mellem de forskellige sektorer.
Samordning er et grundlæggende vigtigt værktøj for et system for livslang vejledning for at skabe sammenhæng mellem systemer og sektorer.
Netværkets arbejde er en vigtig komponent i realiseringen af Vision 2030. Gennem etablering af et vidensgrundlag og tilbud om erfaringsudveksling skaber netværket bedre forudsætninger for borgernes overgang fra uddannelse til arbejdsliv og mellem uddannelser. Dette er centralt for at skabe fri bevægelighed mellem landene i Norden og bidrage til et konkurrencekraftigt Norden. Vejledning tilbyder voksne en vigtigt støtte i forbindelse med valg, der påvirker karrieren, eller når det er tid til at skifte karrierevej. Højere kvalitet og bedre samordning af vejledningsydelser bidrager til udvikling af kompetencer og velfungerende arbejdsmarkeder i Norden og støtter arbejdsmarkeder i forandring. Kundskabsudveksling er en vigtig del af netværkets arbejde med at gøre livslang vejledning tilgængelig for alle i Norden.
Nordisk netværk for vejledning udarbejdede i 2017 en rapport, hvis formål var at tydeliggøre status for samarbejde og samordning af vejledning i Norden. For at følge op på udviklingen og støtte systemudvikling opdateredes denne rapport med en delrapport om Norge og Åland i 2020, en delrapport om Sverige og Færøerne i 2021, og en delrapport om Finland og Grønland i 2022. Denne opdaterings­rapport beskriver udviklingen i Danmark og Island.
Stor tak til alle medlemmer af Nordisk netværk for vejledning, og god fornøjelse med læsningen af rapporten.
Antra Carlsen, hovedkoordinator, NVL