Gå til indhold

Forord

Norden ligger i front, hvad angår digital omstilling. Denne frontposition udfordrer virksomhederne i forhold til arbejdslivet. I sin handlingsplan for 2021–2024 efterspørger Nordisk Ministerråd initiativer, der kan være med til at realisere visionerne om et konkurrencedygtigt, grønt og socialt bæredygtigt Norden i 2030. Det nordiske netværk NVL Digital – arbejdsliv iværksatte derfor med økonomisk støtte fra ministerrådet i 2021–2022 et forskningsprojekt, der skulle identificere aktuelle nordiske udfordringer og bidrage til fælles nordiske løsninger. Projektet har fokuseret på små og mellemstore virksomheder (SMV’er) med særlig opmærksomhed på faglærte og ufaglærte arbejdstagere.
Det har været projektets mål at bidrage til fremtidige initiativer, der potentielt kan fremme digital omstilling gennem relevant kompetenceudvikling. Med denne rapport bidrager vi med anbefalinger og et dialogværktøj, der både kan gavne den enkelte virksomheds omstillingsproces og medvirke til den enkelte medarbejders fastholdelse og trivsel. Målet er således at understøtte Nordens styrkeposition inden for digitaliseringsområdet og danne basis for nye udviklingsprojekter. 
Projektet, rapporten og dialogværktøjet er gennemført som et teamsamarbejde mellem Mie Buhl, Maria Hvid Dille, Asbjørn Kårstein og Kjell Nyman.   

Mie Buhl, Professor, Aalborg Universitet. Forskningsleder.