31/01/2023

Norge

Ammatillinen koulutus

Liikkuvuuden ja muuttoliikkeen välissä – uusi virallinen selvitys työperäisistä maahanmuuttajista Norjassa

Arnfinn H. Midtbøenin johtama komitea luovutti 13. joulukuuta 2022 työ- ja inkluusioministeri Marte Mjøs Persenille selvitysraportin (NOU 2022:18). Raportissa suositellaan muun muassa norjan kielen opetuksen vahvistamista sekä nykyisen keinovalikoiman tehokkaampaa käyttöä ja räätälöimistä. Raportissa tuodaan esiin useita toimivia ratkaisuja, kuten kolmikantapohjainen toimialaohjelma.

Utvalgsleder Arnfinn Midtbøen overrekker NOU’en til Marte Mjøs Perse. Foto: Simen Gald/ Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Komitean johtaja Arnfinn Midtbøen ojentaa selvityksen Marte Mjøs Persenille. Kuva: Simen Gald / Norjan työ- ja inkluusioministeriö

Selvitys laadittiin osana Norjan kotouttamispolitiikan kehittämistoimia, ja siinä arvioidaan kotouttamispoliittisten keinojen tehokkuutta. Komitean suosituksissa painotetaan koulutuksen tärkeyttä. Työ- ja inkluusioministeri kiitti selvityksestä ja totesi, että hallitus aikoo lukea sen tarkkaan.

Komitea korostaa norjan kielen taidon merkitystä. – Hallitus huolehtii siitä, että norjan kielen ja turvallisuuskulttuurin opetusta kehitetään paremmaksi, Persen sanoi vastaanottaessaan selvitysraportin. Ministerin mukaan myös norjalaisen työelämämallin tuntemus on tärkeää. Hän kertoi, että hallitus edistää parhaillaan tiedotushanketta, jossa vapaaehtoisjärjestöt ja työelämäosapuolet kertovat maahanmuuttajille Norjan kolmikantayhteistyöstä. Ministerin puheen voit kuunnella (norjaksi) täällä.

Selvitys antaa aiheestaan monipuolisen kuvan. Siinä kuvaillaan niin nykytilannetta kuin historiallista ja demografista kehitystä sekä käsitellään työn perässä muuttaviin vaikuttavia politiikan aloja, kuten integraatio-, työ- ja hyvinvointipolitiikkaa sekä osaamis- ja koulutuspolitiikkaa. Aikuisten työperäisten maahanmuuttajien kannalta erityisen olennainen on seitsemäs luku, jonka aiheena on Norjan koulutus- ja osaamispolitiikka. Monet tähän ryhmään kuuluvat saattavat tarvita mukanaan tuomansa osaamisen tunnustamista ja kehittämistä. Tämä koskee yhtä lailla suhdannevaihteluja kuin muita tilanteita, joissa ihminen haluaa vaihtaa työpaikkaa.

Norjassa monet työperäiset maahanmuuttajat työskentelevät ammateissa, joihin ei tarvita koulutusta, vaikka heillä olisi kotimaassa suoritettu tutkinto. Tämä voi johtua siitä, että selvityksessä mainittua maahanmuuttajien ”mukanaan tuomaa koulutusta ja osaamista” ei hyväksytä Norjassa. Syynä voi olla myös se, että heiltä puuttuu tarvittavaa osaamista, kuten täydennyskursseja, joita edellytetään norjalaisen ammattipätevyyden saamiseksi. Luvussa kerrotaan myös erilaisista ulkomailla hankitun osaamisen tunnustamismenettelyistä. Komitean mukaan ne voivat olla tärkeitä työkaluja, joiden avulla nykyistä useampi pääsee käyttämään osaamistaan ja työelämän osaamistarpeet saadaan katetuksi. Ulkomaisten ammattiopintojen tunnustamisen avulla voidaan myös taistella huonoja palkka- ja työehtoja vastaan aloilla, joilla työskentelee paljon maahanmuuttajia.

Linkki koko selvitysraporttiin ”Mellom mobilitet og migrasjon. Arbeidsinnvandreres integrering i norsk arbeids- og samfunnsliv” (NOU 2022:18) löytyy täältä.

Flere nyheder fra NVL

Bildet viser en svart akademisk hatt (mortarboard) plassert oppå en haug med mynter av forskjellige valutaer på et trebord. Dette kan symbolisere kostnadene ved utdanning eller investeringen i en akademisk fremtid.

01/05/2024

Norge

Flere skal få råd til å studere ved siden av jobb. Den norske Regjering legger derfor fram forslag til endringer i lov om utdanningsstøtte.

Tilpasset opplæring for å få flere inn i arbeidslivet

26/04/2024

Norge

Norjan korkeakoulutus- ja osaamisvirasto on julkaissut artikkelin uudesta räätälöidyn koulutuksen mallista, jonka toivotaan helpottavan Norjan työvoimapulaa.

Ny modell for opptak til høyere utdanning

26/04/2024

Norge

Norjan hallitus esittää korkeakoulutukseen opiskelijavalintauudistusta, jonka tarkoituksena on nopeuttaa korkeakoulutukseen pääsyä ja työelämään siirtymistä.

Share This