17/09/2024

Åland

Lika möjligheter

6 min.

Hållbarheten i fokus vid Ålandsgymnasium

Hållbarhet och jämställdhet är två fokusområden för Ålands gymnasium. Arbetet med den sociala hållbarheten är viktig för skolorna nu och i framtiden.

Gruppebillede af ti personer, otte mænd og to kvinder, der står udendørs foran en grå væg. De smiler og ser afslappede ud, nogle iført afslappet tøj som skjorter, kjoler og trøjer.

På bilden syns medlemmarna fån hållbarhets- och jämställdhetsgruppen vid Ålands yrkesgymnasium. Övre raden från vänster Samuel Nordberg, Staffan Lindholm, Leo Mattsson, Mathias Kumlin och Michael Gunell. Nedre raden från vänster Yana Jahrén Åkerblom, Jessica Enros, Julia Olofsson, Lotta Nordberg, Alexandra Laaksonen och Mikael Hellqvist. Foto: Marika Kvarnström

Vid Ålands yrkesgymnasium, som är en del av Ålands gymnasium, så samarbetar
jämställdhetsgruppen med hållbarhetsgruppen. De fokuserar till stora delar på att främja
den sociala hållbarheten i skolan.

– Målet är att främja jämställdhet och jämlikhet i skolan, att vår skola ska uppfattas som en jämställd skola – alla behandlas lika oavsett könstillhörighet, könsidentitet och könsuttryck. Arbetet stöder skolans värdegrund och hållbarhet, säger ordförande Lotta Nordberg i jämställdhetsgruppen.

Hon berättar att under förra läsåret upptäckte grupperna att de har så mycket gemensamt att de kunde samarbeta som en grupp med social hållbarhet som gemensam ledstjärna. 

– Därav så präglades det senaste läsåret mycket av att “jobba ihop oss” och vi hittade en gemensam aktivitet som vi tyckte passade och hoppades att det skulle passa studerande. Vi bjöd in ålänningar, för att prata om sin väg från att de gick i gymnasiet till var de är idag. Fler av de inbjudna gästerna berättade att det inte alltid varit lätt och att de varit osäkra, men de berättade också hur de gjorde för att tackla det, säger Lotta Nordberg.

Ålands yrkesgymnasium jobbar med hållbarhet och utbildningen till kock är en av de program som fokuserar på hållbarhet. Foto: Amanda Valkonen

Pride är något som gruppen lyfter varje år och uppmuntrar till deltagande i Pridetåget. I år har grupperna teater på gång i september Love sucks 2.0 och för lärarkollegiet en föreläsning om mikroaggressioner och minoritetsstress för att lyfta viktiga frågor. Material för fortsatt diskussion finns.

– Vidare så ska vi försöka få med fler studerande, göra en jämställd/jämlikhetsenkät under våren och väldigt snart skickas en fråga vad studerande vill att grupperna ska satsa på under året.

Social hållbarhet finns med i Ålands landskapsregerings program.

– Det är viktigt att alla ska känna sig inkluderade finns även med på den politiska agendan. Vi vet ju att alla som inte känner sig inkluderade och diskriminerade har risk för utanförskap och psykisk ohälsa.

Hållbarheten syns bland annat när kockstuderande får lära sig mer om svinn och hur man kan producera klimatsmarta menyer. Foto: Amanda Valkonen

Ord från en studerande

Leo Mattsson studerar till kock och ingår i arbetsgruppen för att främja den sociala hållbarheten.

– Jag blev engagerad i gruppen då min lärare Michael Gunell berättade att gruppen söker deltagare. Jag gillar att vara med i grupper där man har fokus att förbättra för alla. Frågor jag ofta brinner för eller är mer intresserad av har med min yrkesinriktning att göra. Antagligen för att mitt brinnande intresse för mat bara växer och att få möjlighet att föreslå mera hållbara sätt i köket är otroligt roligt. Men jag tycker att alla frågor vi tar upp är bra och intressanta, säger Leo Mattsson om sitt engagemang.

Han har varit med i gruppen i snart ett år och berättar om några exempel som genomförts.

– En typ av kompostmaskin på restaurangskolan för att minska matsvinn, en miljödag då man fick lyssna på olika miljökämpande människor och lära sig mer om hur man ska vara mån om vår miljö. Fokus på hur vi får flera medlemmar och på så sätt flera saker och åsikter att prata om som har med hållbarheten att göra. Vi bjuder in gäster som pratar om till exempel livet eller hur deras yrkesliv sett ut. Jag tycker det är en riktigt bra sak för att inspirera studerande och vuxna.

Just nu pågår arbetet med att marknadsföra sig internt i skolan för att på det sättet få flera medlemmar i gruppen. De populära fikastunderna med en inbjuden gäst ska också få en fortsättning. En workshop om jämställdhet och att vara sig själv är även den med i planeringen. Detta läsårs plan är för mig iallafall att få en mer hållbar skola/skolor och på så sätt få en mer hållbar planet.

Hållbarheten i fokus vid Ålandsgymnasium. Foto: Amanda Valkonen

hållbarhetsgruppen och jämställdhetsgruppens arbete vid Ålands yrkesgymnasium

”Hållbarhetsgruppen vid Ålands yrkesgymnasium strävar i sitt arbete i den riktning som landskapsregeringens hållbarhetsagenda och vision “alla kan blomstra” har stakat ut. Agendans strategiska utvecklingsmål är “välmående människor vars inneboende resurser växer”. Hållbarhetsgruppen har därför den sociala hållbarheten som sitt främsta fokusområde. Vi vill försöka stärka våra studerandes framtidstro, känsla av sammanhang och delaktighet. Ett sätt att jobba med detta är att bjuda in olika gäster, av vilka en del själva har studerat i yrkesgymnasiet, som får berätta om sina vägval i ungdomen och arbetslivet. I år tänker vi också uppmärksamma kostvanor ur ett hållbarhetsperspektiv och försöka få med fler engagerade studerande i arbetet för social hållbarhet – t.ex. genom den lilla enkät som går ut till alla studerande och där de själva får komma med förslag på programpunkter, aktiviteter och på så vis vara med och påverka gruppens arbete.”

Konkreta insatser vid Ålands lyceum

Även vid Ålands lyceum finns det arbetsgrupper inom både hållbarhet och jämställdhet. Hållbarhetsgruppen arbetar i huvudsak aktivt med miljörelaterade frågor. Målet med gruppen är att på ett tydligt sätt åskådliggöra betydelsen av det lokala engagemanget för en hållbar framtid såväl i skolan som i det övriga samhället.

Gruppen har initierat åtgärder som:

  • sopsorteringskärl i skolans korridorer
  • information för reducering av pappersanvändning
  • insatser för att minska matsvinnet i skolan

Gruppen informerar dessutom om olika initiativ och idéer via e-post, webbplats, anslagstavlor och Facebook.

Gruppen har även som mål att varje läsår arrangera en temaeftermiddag för de studerande i samarbete med lokala miljöaktörer. Temaeftermiddagen belyser ett aktuellt miljörelaterat område som behandlas genom föreläsningar och workshops. Teman som aktualiserats tidigare år är t.ex. kemikalier och plast, Östersjön samt livsmedelsproduktionens inverkan på hälsa & miljö.

Jämställdhetsgruppen jobbar för att alla ska få samma chanser och möjligheter oavsett kön, hudfärg och åsikter. Det är viktigt att ingen är lämnad utanför eller blir diskriminerad, alla människor har lika värde och samma rättigheter.

Gruppen träffas ungefär en gång varje period och diskuterar bland annat vad man kan göra för att skolan kan bli en ännu bättre plats där alla känner sig lika inkluderade.

Gruppen ansvarar bland annat för:

  • att genomföra en årlig enkät i skolan för åk 2 där man undersöker hur det egentligen står till med jämställdheten i skolan
  • att kontinuerligt uppdatera skolans jämställdhetsplan
Lärare Göta Alm-Ellingsworth instruerar en studerande i köket ombord på skolfartyget Michael Sars. Foto: Amanda Valkonen

Nyeste artikler fra NVL

Kim Gylling

27/11/2024

Finland

7 min.

– Við fylgjum nemendum okkar eftir alla þeirra ævi, segir i Kim Gylling skólameistari verkmenntaskólans á Álandseyjum.

En kvinne sitter ved en pult i et hjemmestudio med hodetelefoner på. Hun ser på to skjermer med et webmøte, omgitt av utstyr som en ringlampe og en grønn skjerm bak henne.

26/11/2024

Norge

7 min.

Etter den store tilstrømmingen av ukrainske flyktninger har norske kommuner en stor utfordring når det gjelder å tilby norskopplæring til alle. For å løse floken er det etablert et nasjonalt tilbud om fleksibel og digital norskopplæring som kommunene kan benytte. Det gir tilgang på egnede kurs fra private tilbydere. Digitaliseringen åpner for flere deltakere, og fleksibiliteten gjør at flyktninger som...
Tre kvinder i et mødelokale arbejder med en model af en vindmølle og miniaturebygninger; en kvinde holder en lille globus og smiler, mens en anden bærer hijab og skriver noter.

26/11/2024

Danmark

8 min.

Kestävyyskasvatus on Tanskassa yhä alkutekijöissään, vaikka aiheesta on puhuttu jo vuosia. Nyt rahoitusta kuitenkin on luvassa sekä valtion budjetista että rahastoilta. Tulevaisuus saattaakin olla valoisa, arvelee Jeppe Læssøe, joka on seurannut aihetta pitkään.

Share This