27/08/2024

Danmark

Täydennyskoulutus, Aikuiskoulutus

5 min.

Täydennyskoulutus valmistaa työntekijöitä tulevaisuuteen

Täydennyskoulutus voi olla tehokas ja nopea keino saada yritysten ja poliitikkojen toivomaa työvoimaa. Täydennyskoulutus ei kuitenkaan ole prioriteettilistalla korkealla, ja pitkällä aikavälillä tästä voi koitua ongelmia, sanoo AMU Fyn aikuiskoulutuskeskuksen johtaja Lars Thore Jensen.

I Danmark forsømmer man at bruge efteruddannelserne til at give arbejdsstyrken de kompetencer, der er brug for i fremtiden, frygter Lars Thore Jensen, som er er direktør for AMU Fyn.

Tanskassa ei käytetä riittävän laajasti täydennyskoulutusta antamaan työntekijöille tulevaisuudessa tarvittavaa osaamista, sanoo AMU Fynin johtaja Lars Thore Jensen.

Tanskassa työllisyys on pilviä hipovalla tasolla. Monet yritykset tarvitsevat kaikki pätevät työntekijät, joita on tarjolla. Kiireisessä tilanteessa saattaa olla vaikeaa löytää aikaa täydennyskoulutukseen, ja kiire houkuttelee pitämään katseen tiukasti seuraavassa tilauksessa.

Tästä voi kuitenkin pidemmän päälle seurata haasteita, varoittaa ammatillista aikuiskoulutusta järjestävän AMU Fynin johtaja Lars Thore Jensen.

– Suuri osa nykyisestä työvoimasta on käynyt aikuiskoulutuksessa noin 15–20 vuotta sitten. Osa heistä oli työttömiä, ja he opettelivat ajamaan trukkia, hitsaamaan tai käyttämään uusia tietokoneohjelmia, ja työmarkkinat hyötyvät siitä. Nykyisin täydennyskoulutusta kuitenkin hyödynnetään vähemmän, joten kuka ottaa hoitaakseen uudet työt sitten 10–15 vuoden päästä?

Täydennyskoulutus muutoksen välineenä

Aikuiskoulutustoiminta on ollut Tanskassa laskussa useita vuosia. Esimerkiksi ammatilliseen aikuiskoulutukseen osallistuvien määrä on vuosien 2011 ja 2023 välillä laskenut 40 prosentilla. Lasku ei johdu pelkästään yritysten kiireistä; myös koulutuspolitiikalla on suuri vaikutus.

– Ammatillinen aikuiskoulutus on eri tavoin sidoksissa koulutusta ohjaaviin keskeisiin periaatteisiin. Tanskassa painopiste on vahvasti täysipäiväisessä tutkinto-opiskelussa, mutta yli kolme miljoonaa tanskalaista on työelämässä, ja hekin tarvitsevat mitä suurimmassa määrin osaamisen päivitystä. Miten he oppivat esimerkiksi kestävää kehitystä tai automatisaatiota, elleivät pääse koulutukseen? Lars Thore Jensen kysyy.

Hänen mielestään yhteiskunnan tulisi nykyistä enemmän käyttää täydennyskoulutusta aktiivisena työkaluna.

– Tanskassa halutaan olla vihreämpiä ja digitaalisempia. Näitä tavoitteita kannattaa edistää täydennyskoulutusjärjestelmän kautta. Tutkintokoulutusjärjestelmän kautta siihen nimittäin menee paljon kauemmin. Päätöksestä tulosten näkemiseen voi kulua kymmenenkin vuotta, johtaja Jensen toteaa.

Hän kaipaa täydennyskoulutuslinjauksiin lisää johdonmukaisuutta.

– Voitaisiin ottaa tavoitteeksi, että kaikki, ainakin niillä aloilla, joilla se on mielekästä, osallistuisivat kestävän kehityksen täydennyskoulutukseen neljäntoista päivän verran vuosittain. Silloin voitaisiin todella muuttaa asioita ja edistää toivotunlaista kehitystä.

Yrityksille kilpailuetu

Täysipäiväisenä toteutettavaan tutkinto-opiskeluun kiinnitetään nykyisin huomattavasti enemmän huomiota kuin täydennyskoulutukseen, Lars Thore Jensen selittää.

– Yhteiskunnassa ollaan hyvin kiinnostuneita sitä, kuinka moni nuori suorittaa toisen asteen tutkinnon, mutta ei siitä, saavatko työssäkäyvät päivitetyksi osaamistaan, vaikka siitä hyötyisivät niin yritykset, työntekijät kuin yhteiskuntakin, Jensen toteaa.

Yrityksille voi olla kilpailuetu, että työntekijöille on tarjolla täydennyskoulutusta.

– Sillä voidaan houkutella uusia työntekijöitä tai saada vanhat pysymään. Hyvin koulutettu henkilöstö voi myös tehdä yrityksestä joustavamman, jolloin se selviää paremmin markkinoiden mullistuksista.

Yksittäinen työntekijä hyötyy suuresti siitä, että koulutus tekee hänestä työnantajille houkuttelevamman.

– Mitä koulutetumpi olet, sitä vaikeampaa sinulle on antaa potkut ja sitä helpommin työllistyt uudestaan – myös eri alalle, Lars Thore Jensen toteaa.

Aikuisten opinto- ja uraohjausta tarvitaan lisää

On kuitenkin useita hyviä syitä siihen, että tanskalaiset eivät rynni sankoin joukoin oppilaitoksiin hankkimaan täydennyskoulutusta. Yksi syy on se, etteivät he aina tiedä, mihin suunnata. Tanskasta nimittäin puuttuu yhtenäinen aikuisten opinto- ja uraohjausjärjestelmä, joka antaisi nopeasti yksinkertaisia vastauksia kouluttautumiseen liittyviin kysymyksiin, Lars Thore Jensen kertoo.

– Netistä hakemalla toki löytyy paljon oppilaitoksia, jotka mainostavat innokkaasti koulutuksiaan, mutta puolueeton ohjaus puuttuu. Olisi hyvä, että sitä olisi jostain saatavilla, Jensen sanoo ja mainitsee järjestelmän vaikeaselkoisuuden yhden seurauksen:

– Jos jokin on vaikeaselkoista, siitä pysyy kaukana, hän sanoo.

Yksi este on myös koulutuksen pitkä kesto. Houkuttelevuuden lisäksi koulutuksia kannattaa Lars Thore Jensenin mukaan ”modulisoida” eli jakaa moduuleihin.

– Vähän kuin legopalikoiksi, joita voi ottaa yksitellen. Erityisesti vähemmän koulutettujen voi olla vaikeaa aloittaa kokonainen koulutusohjelma. Sen sijaan osaamisen täydentäminen pikkuhiljaa voi olla motivoivampaa, Jensen sanoo.

Nyeste artikler fra NVL

To ældre mænd sidder og arbejder sammen på en bærbar computer, hvoraf den ene holder en smartphone.

29/08/2024

Finland

7 min.

Nu finns det hjälp att få när man vill skapa trygga digitala miljöer. Koordinatorn Sonja Bäckman som hjälper äldre i Finland är en av dem som ska börja testa NVL:s Digitala Toolkit. – Vi vill ge våra seniorer självkänsla och visa att de klarar sig i dagens samhälle och att de är värdefulla medborgare, säger hon.

På VUC Storstrøm kan kursisterne bl.a. modtage ordblindeundervisning eller FVU (Forberedende Voksenundervising), hvor de kan dygtiggøre sig i fagene digital, dansk, engelsk og matematik.

27/08/2024

Danmark

6 min.

Þriðji hver námsmaður við Fullorðinsfræðslumiðstöðina við Stórabelti er í vinnu. Hins vegar hafa námsmenn þar oft neikvæða reynslu af því að sækja nám í skóla. Þátttakendur á námskeiðinu verða móttækilegri fyrir að læra dönsku eða ensku þegar kennslan byggir á verkefnum tengdum starfi.

Ann-Mari Månsson och Riina Torstensson värnar om social hållbarhet och i deras affär finns möjlighet till samvaro

21/08/2024

Finland

10 min.

När systrarna var små gick de på skattjakt med sin mamma, och det lade grunden för det nya företaget som också stöder kvinnor. Varje vecka har vi kunder som kommer hit bara för att få andas, säger Ann-Mari Månsson. På Finlands äldsta gågata driver hon tillsammans med sin syster Riina Torstensson en community och hållbarhetsaffär där kunder uppmanas att gå...

Share This