05/06/2024

Sverige

Vuxenutbildning, Utbildningspolitik, Näringsliv

En helt ny utbildningsform för vuxna startar i hela landet

För att stärka kompetensförsörjningen och möta företagens kompetensbehov har den svenska regeringen tagit initiativ till en pilotverksamhet med en ny form av yrkesutbildning för vuxna på gymnasial nivå. Utbildningsformen nationell yrkesutbildning har sin utgångspunkt i den modell som tillämpas för yrkeshögskolan (MYH). Nu är det klart vilka utbildningar som blir först ut.

Två arbetare i skyddshjälmar arbetar tillsammans med en industrirobot i en fabrik.

En helt ny utbildningsform för vuxna startar i hela landet

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) som ansvarar för genomförandet av satsningen fick in totalt 86 ansökningar i den första ansökningsomgången som var inriktad på utbildningsområdena bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport, industriteknik samt naturbruk. Myndigheten har nu beviljat 38 ansökningar att starta nya utbildningar inom ramen för pilotverksamheten en nationell yrkesutbildning. Utbildningarna omfattar sammanlagt 840 studerandeplatser.

– I Sverige har vi i dag en brist på gymnasialt yrkesutbildad arbetskraft inom flera olika områden vilket gör att många arbetsgivare har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Yrkeshögskolan har varit en framgångsrik utbildningsform när det gäller utbildningar som leder till jobb. Intresset för att starta den här helt nya formen av nationell yrkesutbildning har varit stort och det är glädjande att flera utbildningar inom kort kommer att starta i runt om i Sverige, säger utbildningsminister Mats Persson.

Läs mer här.

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This