02/05/2023

Norge

Elinkeinoelämä, Ammatillinen koulutus

Korkea-asteen lyhyet ammatilliset koulutukset vastaavat hyvin työelämän tarpeita

Korkea-asteen lyhyen ammatillisen koulutuksen (fagskole) suorittaneille suunnattu tuore kyselytutkimus osoittaa, että tutkintojen työelämävastaavuus on yleisesti ottaen hyvä. Koulutuksen suorittaneet ovat enimmäkseen tyytyväisiä koulutusohjelmiin, ja suurin osa heistä sijoittuu valmistuttuaan koulutustaan vastaavaan työhön.

Høy arbeidsmarkedsrelevans i fagskoleutdanningene

Korkea-asteen lyhyiden ammatillisten koulutusten työelämävastaavuus on hyvä.

Pohjoismainen innovaatioiden, tutkimuksen ja koulutuksen tutkimuslaitos NIFU:n laatima raportti perustuu kyselytutkimukseen, joka suunnattiin korkea-asteen lyhyen ammatillisen koulutuksen (fagskole) vuosina 2019–2020 suorittaneille. Lisäksi NIFU on analysoinut kaikkia fagskole-koulutuksen opiskelijoita koskevia rekisteritietoja vuosilta 2010–2020.

Tutkimuksen päätuloksia

  • Fagskole-koulutus vastaa hyvin työelämän tarpeita. Valmistuneet kertovat olevansa pääosin tyytyväisiä koulutukseen, ja suurin osa heistä saa valmistuttuaan koulutusta vastaavaa työtä.
  • Eri koulutusalojen välillä on silti suuria eroja. Valmistuneiden tausta, suoritukset ja työelämäasema koulutuksen jälkeen noudattavat koulutusaloittain selvää kaavaa.
  • Fagskole-tutkinnon suorittaneiden työllisyys on noussut ja työttömyys laskenut aiempiin tutkimuksiin verrattuna. Vaikka työelämän myönteinen kehitys on selvästikin vaikuttanut lukuihin, ne kuitenkin vahvistavat, että fagskole-tutkinnon suorittaneet ovat haluttuja työntekijöitä. Työelämän ulkopuolella olevista valmistuneista suurin osa suorittaa jatko-opintoja.
  • Kaiken kaikkiaan fagskole-koulutuksen ja yliopisto- tai korkeakoulutuksen väliset siirtymät lisääntyvät. Syynä ei ole se, että fagskole-tutkinnon suorittaneista entistä suurempi osa jatkaisi yliopistoon tai korkeakouluun; sen sijaan fagskole-opinnot aloittavista huomattavasti aiempaa useampi on jo suorittanut yliopisto- tai korkeakoulututkinnon.
  • Fagskole– koulutuksen suorittaneiden tyypillisin piirre on koulutusta edeltävä pitkä työkokemus.
  • Fagskole-koulutuksen opiskelijamäärä on noussut viime vuosina, ja tästä koulutusmuodosta valmistuneita näkyy työelämässä yhä enemmän. Maahanmuuttajataustaisten osuus on vahvassa kasvussa, ja sukupuolijakauma on jotakuinkin tasapainossa, jos koulutusmuotoa tarkastellaan kokonaisuutena. Koulutusohjelmat ovat kuitenkin vahvasti sukupuolen mukaan eriytyneitä. Tämä heijastaa lähinnä työelämää, josta koulutuksiin rekrytoidaan opiskelijoita.

NIFU on norjalainen yhteiskuntatieteellinen tutkimuslaitos. Laitos tekee toimeksiantotutkimuksia, ja sen tärkeimpiin toimeksiantajiin kuuluvat Norjan tutkimusneuvosto, Norjan osaamisministeriö ja elinkeino- ja kauppaministeriö, EU sekä Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Raportti Høy arbeidsmarkedsrelevans i fagskoleutdanningene Kandidatundersøkelse for fagskoleutdannede i 2019 og 2020 (NIFU-rapport 2023:3) on julkaistu kokonaisuudessaan täällä.

Raportin on laatinut NIFUn johtava tutkija Håkon Høst. Lisätietoa Håkon Høstistä voit lukea täältä.

Flere nyheder fra NVL

En ung bonde justerer maskineriet på en skurtresker i et åpent jorde.

05/08/2024

Norge

Norge utvidet godkjenningsordningen fra og med 1. juni i år. Utvidelsen innebærer at islandsk og dansk fag- og yrkesopplæring regnes som jevngod med tilsvarende norsk lærefag når det gjelder nivå, omfang og faglig innhold.

Illustrasjonen viser en mann og en kvinne som står foran et industrielt anlegg med en stor lyspære, symboliserende innovasjon og industriell utvikling.

01/08/2024

Norge

Næringsminister Cecilie Myrseth (AP) har annonsert at regjeringen skal utarbeide en ny stortingsmelding om industrien. Stortingsmeldingen skal legges frem tentativt våren 2025 og har som mål å styrke norsk industri og skape flere arbeidsplasser.

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Share This