28/03/2022

Danmark

Täydennyskoulutus, Harvaan asuttu alue, Koulutuspolitiikka, Yhtäläiset mahdollisuudet

Koulutusta hajautetaan suurkaupungeista koko maahan

Prosessi ja keskustelu aiheesta ovat meneillään.

Udflytning af uddannelser fra de store byer til hele landet

Koulutusta hajautetaan suurkaupungeista koko maahan

Kesäkuussa 2021 Tanskan hallitus solmi useiden puolueiden kanssa laajan sopimuksen koulutustarjontastrategian muutoksesta. Tavoitteena on, että yhä useampi hankkii koulutuksen ja että kaikki koulutukset ovat tarjolla koko maassa. Näin pyritään varmistamaan työvoiman saatavuus. Erityisen kiinnostuksen kohteena on hyvinvointiala, jossa on suuri työvoimapula.

Vuoteen 2030 mennessä tavoitteena on lisätä koulutuksen aloituspaikkoja suurkaupunkien ulkopuolella ja vähentää aloituspaikkoja suurimmissa kaupungeissa (5–10%, kuitenkin yliopistojen osalta 3–5%). Muutosta tuetaan taloudellisesti muun muassa myöntämällä enemmän tukea syrjäisempien alueiden oppilaitoksille. Kaikki oppilaitokset ovat ottaneet kantaa muutosprosessiin ja osallistuvat rakentavasti prosessiin. Muun muassa koulutuksen arviointilaitos EVA ja oppilaitokset ovat kuitenkin tuoneet esiin joitakin uuden strategian mahdollisia haasteita, kuten:

  • Tutkimusten mukaan melkein kaikissa suurkaupunkien ulkopuolella sijaitsevissa yliopistokoulutuksissa on vapaana aloituspaikkoja, kun taas suurkaupunkien vapaat paikat ovat vähentyneet huomattavasti.
  • Lukiossa parhaiten menestyneet opiskelijat hakeutuvat (usein pelkästään) suurkaupunkien oppilaitoksiin, ja opinnoissaan menestyneitä opiskelijoita voi olla vaikeaa pitää poissa suurkaupungeista (EVA).
  • Sopimus johtaa ammatillisen korkeakoulutuksen paikkavähennyksiin suurkaupungeissa (kuten Kööpenhaminassa).
  • Ikäluokkien pienuuden ja suuren maantieteellisen hajonnan huomioon ottaen voi olla hankalaa rekrytoida riittävästi valintaperusteet täyttäviä opiskelijoita.

Lisää aiheesta (tanskaksi):

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This