26/04/2024

Norge

Yhtäläiset mahdollisuudet, Elinikäinen oppiminen, Motivaatio

Koulutusten räätälöinnillä lisää väkeä työelämään

Norjan korkeakoulutus- ja osaamisvirasto on julkaissut artikkelin uudesta räätälöidyn koulutuksen mallista, jonka toivotaan helpottavan Norjan työvoimapulaa.

Tilpasset opplæring for å få flere inn i arbeidslivet

Uuden koulutusmallin tavoitteena on helpottaa työvoimapulan aiheuttamia haasteita Norjassa.

Vuoden 2022 tilastojen mukaan 15–61-vuotiaista norjalaisista on työelämän ja koulutuksen ulkopuolella jopa 500 000. Näistä 100 000 on alle 30-vuotiaita. Norjassa on pulaa työntekijöistä etenkin neljällä sektorilla. Terveysalalla on jatkuva pula sairaanhoitajista, lääkäreistä ja muista terveydenhuollon ammattilaisista. Vihreiden elinkeinojen alalla tarvitaan uudistuvaa energiaa ja ympäristöteknologiaa, ja pätevät insinöörit ovat siksi kysyttyjä. Myös IT-alalla tarvitaan työntekijöitä, mutta opiskelupaikkojen lisäämisestä huolimatta kysyntä ylittää tarjonnan. Niin ikään koulutussektorilla on kova pula opettajista; kouluilla on haasteita saada rekrytoiduksi ja pidetyksi töissä taitavia kasvatusalan osaajia.

Elokuun 1. päivänä 2024 esiteltiin uusi moduulimuotoinen koulutusmalli, johon on tarkoitus siirtyä kaikissa aikuisten perusasteen ja toisen asteen opinnoissa. Uusi opiskelumalli on suunniteltu sopimaan paremmin aikuisten elämätilanteeseen, ja ensi alkuun se otetaan käyttöön 13 ammattikoulutusohjelmassa, jotka ovat hyvin kysyttyjä työelämässä.

Yhteiskunnan kannalta on toivottavaa pienentää sosiaaliturvamenoja, vähentää syrjäytymistä, tilkitä osaamiskuilut ja korjata työvoimapula. Järjestämällä oikealla tavalla räätälöitävää aikuiskoulutusta voimme sekä vähentää työvoimapulaa että tarjota entistä useammalle pääsyn työelämään. Osaamiseen on panostettava, ja yhä useammalle on annettava mahdollisuus kantaa kortensa kekoon.

Artikkeli on luettavissa (norjaksi) täältä
Raportti tulevaisuuden osaamistarpeista Fremtidige kompetansebehov

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This