30/05/2023

Norge

Fleksibel læring, Digital undervisning

Mer fleksibilitet i høyere utdanning som følge av pandemien

Dette viser tall fra årets Tilstandsrapport for høyere utdanning. Antall studenter på fleksible utdanningstilbud økte med 33 prosent fra 2019 til 2021.Ferske tall fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (Hk-dir) tyder på at fleksible tilbud har kommet for å bli.

Mer fleksibilitet i høyere utdanning som følge av pandemien

fleksibilitet i høyere utdanning

Dette viser tall fra årets Tilstandsrapport for høyere utdanning. Antall studenter på fleksible utdanningstilbud økte med 33 prosent fra 2019 til 2021.Ferske tall fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (Hk-dir) tyder på at fleksible tilbud har kommet for å bli.

Sveinung Skule
Ifølge direktør for Hk-dir, Sveinung Skule (bildet) økte antall studenter ved fleksible studietilbud vesentlig mer enn den samlede studentveksten. Foto: Hk-dir

Også i 2022 utgjorde studenter på fleksible tilbud 10,4 prosent av alle studenter. Det er store forskjeller mellom institusjonene. Universitetet i Oslo (UiO) hadde i 2022 0,4 prosent av sine studenter på fleksible tilbud. Andelen var 43 prosent ved Høyskolen Kristiania, som også befinner seg i Oslo. Blant statlige utdanningsinstitusjoner hadde Høgskolen i Volda høyest andel studenter på fleksible tilbud med 31 prosent, etterfulgt av Høgskolen Innlandet med 19 prosent.

Institusjoner med mange profesjonsutdanning har gjennomgående flere studenter på fleksible tilbud enn typisk disiplinorienterte institusjoner.

Lettere å kombinere med jobb og familie

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe mener at behovet for fleksible utdanninger øker når flere ønsker å kombinere nettopp jobb og studier – uten å flytte vekk fra familiene sine. – Fleksible utdanninger er en av nøklene til å få utdannet nok folk til viktige velferdsyrker over hele landet, sier Borten Moe. Regjeringen ønsker å legge til rette for at flest mulig kan ta utdanning uten å flytte vekk fra hjemmene sine.

Passer for voksne mennesker

De som velger fleksible utdanningstilbud er vesentlig eldre enn en typisk gjennomsnittsstudent. Blant det totale antallet studenter i Norge er 75 % under 30 år. Blant de som gjennomfører fleksible utdanninger, er kun 31 % under 30 år. Kvinner utgjør 71 % av de som tar fleksibel utdanning, mens det kun er 60 % kvinner blant gruppen «alle studenter».

Nettbaserte og desentraliserte studietilbud

Fleksible utdanningstilbud omfatter, som grafen nedenfor viser – både desentraliserte og nettbaserte studier.

Studenter på fleksible utdanningstilbud i perioden 2013-2022
Studenter på fleksible utdanningstilbud i perioden 2013-2022. Illustrasjon fra Tilstandsrapport for hyere utdanning. Hk-dir utarbeider denne rapporten årlig på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet (KD).

Les mer om tilstandsrapporten her: Pandemien har gjort høyere utdanning mer fleksibel (hkdir.no)

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This