23/01/2024

Finland

Miten tekoäly voisi tehdä osaamista näkyväksi?

Lokakuussa 2023 järjestettiin teemaviikko #OsaaminenNäkyviin, joka kutsui kaikki osaamisen validoinnin parissa eri tasoilla työskentelevät osallistumaan webinaareihin, keskusteluihin, kursseille ja esityksiin.

A robot arm with sleek, metallic surfaces holding a complex, glowing geometric figure composed of interconnected lines and nodes, against a dark background, symbolizing advanced technology and artificial intelligence

Miten tekoäly voisi tehdä osaamista näkyväksi?

Teemaviikko järjestettiin nyt toista kertaa, ja NVL oli mukana tänäkin vuonna. Verkosto järjesti webinaarin ammattialojen johtamasta validoinnista, joka on nyt tulossa Suomeen. Teemaviikon yhteydessä yksi järjestäjistä kysyi ChatGPT:ltä vinkkejä siitä, miten meidän tekoälyn mielestä pitäisi tehdä osaamistamme näkyväksi. Tässä tulevat parhaat kymmenen vinkkiä.

Löydä oma osaamisesi ja tee se näkyväksi:

  1. Itsereflektio: aloita reflektoimalla omia vahvuuksiasi ja heikkouksiasi. Mikä sinulta sujuu luonnostaan? Mitä teet mieluiten? Millaista palautetta olet saanut taidoistasi muilta ihmisiltä?
  2. Osaamispäiväkirja: ala kirjoittaa osaamispäiväkirjaa, johon kirjoitat joka päivä uuden asian, jonka olet oppinut tai jossa olet onnistunut. Kyse voi olla isosta saavutuksesta tai pienimuotoisesta taidosta.
  3. Tee itsestäsi infografiikka: luo visuaalinen infografiikka, josta käyvät ilmi tärkeimmät vahvuutesi, osaamisesi ja saavutuksesi. Voit jakaa sen sosiaalisessa mediassa tai liittää sen ansioluetteloosi.
  4. Osaamisjuhla: järjestä pienimuotoinen juhla tai tapahtuma, johon voit kutsua ystäviä ja kollegoja keskustelemaan osaamisesta ja juhlistamaan sitä
  5. Yhteistyö sidosryhmien kanssa: eri sidosryhmien, kuten muiden ammattilaisten, mentorien ja yhteisöjen, kanssa tehtävä yhteistyö voi auttaa sinua näkemään osaamisesi uudesta näkökulmasta ja esittelemään sitä eri yhteyksissä.
  6. Aiempi kokemus: mieti, mitä olet tehnyt aiemmin elämässäsi. Työkokemuksesi, koulutuksesi ja harrastuksesi voivat paljastaa osaamisestasi paljon. Tietosi ja taitosi voivat ilmetä myös saavutuksistasi. Mieti, mitä olet saavuttanut työssäsi, opinnoissasi tai harrastuksissasi. Oletko saanut myönteisiä tuloksia tai ratkaissut vaikeita ongelmia? Osaaminen kehittyy ajan myötä. Huomioi, miten olet kehittynyt vuoisien varrella ja mitä uusia taitoja olet oppinut.
  7. Palaute: pyydä palautetta muilta, etenkin niiltä joiden kanssa olet toteuttanut projekteja tai opiskellut samoja aineita. Muiden näkemykset voivat auttaa sinua näkemään omat kykysi ulkopuolisen näkökulmasta.
  8. Itsearviointi: voit hyödyntää netistä löytyviä itsearviointiin tarkoitettuja työkaluja ja harjoituksia. Ne voivat auttaa sinua tunnistamaan vahvuutesi.
  9. Osaamiskartta: laadi osaamiskartta, jossa kuvataan eri taitojasi ja niiden suhdetta toisiinsa. Se voi auttaa sinua visualisoimaan, miten eri taidot liittyvät toisiinsa. Voit kertoa graafisten esitysten avulla osaamisestasi tarinan.
  10. Osaamisportfolio: luo portfolio, jossa on esimerkkejä työstäsi, projekteistasi ja saavutuksistasi. Voit jakaa sen verkossa tai lähettää sen potentiaalisille työnantajille.

Auta muita esittelemään osaamistaan:

  1. Anna myönteistä palautetta: anna muille myönteistä palautetta heidän suorituksistaan ja onnistumisistaan. Kiinnitä huomiota erityisesti vahvuuksin ja onnistumisiin.
  2. Rohkaise itsereflektioon: kannusta toista reflektoimaan omia vahvuuksiaan ja taitojaan, niin isoja kuin pienempiäkin. Voit kysyä häneltä suoraan, mistä hän pitää ja mitä vahvuuksia hänellä on. Se voi auttaa toista reflektoimaan ja tunnistamaan vahvuuksiaan.
  3. Kuuntele aktiivisesti: kuuntele, kun toinen kertoo itsestään, tavoitteistaan ja unelmistaan.
  4. Tee yhteistä projektia: yhdessä työskentely voi auttaa toista huomaamaan, miten hänen taitonsa täydentävät muiden osaamista ja mitä lisäarvoa hän tuo tiimiin tai projektiin.
  5. Ehdota itsensä markkinointia: rohkaise muita markkinoimaan itseään esimerkiksi päivittämällä LinkedIn-profiiliaan ja verkostoitumalla muiden ammattilaisten kanssa.

Lisäksi tekoäly muistuttaa meitä ihmisten välisistä eroista:

“On tärkeää olla herkkä sille, miten toinen ihminen reagoi ja miten hän haluaa käsitellä omaa osaamistaan. Jotkut ihmiset saattavat olla ujoja ja hyötyä rakentavasta ja kannustavasta suhtautumisesta.”

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This