26/09/2023

Norge

Digitale kompetanser, Arbeidsliv, Utdanningspolitikk, Forskning

Norsk milliardsatsing på kunstig intelligens

Omstillingen til ny teknologi akselerer og den digitale sikkerheten er i konstant endring. Den norske regjeringen setter av én milliard kroner for å støtte forskning innen kunstig intelligens og digital teknologi.

Norsk milliardsatsing på kunstig intelligens

Norsk satsing på dypere forståelse av kunstig intelligens

Maskinlæring og kunstig intelligens vil påvirke samfunnet i større grad fremover; på måter som enda ikke er helt håndgripelig eller kontrollerbart. Det er derfor viktig å styrke forskningsinnsatsen for at teknologiutviklingen følger samfunnets verdier.

Forskningen skal undersøke teknologiutviklingen og potensielt gi en dypere forståelse for konsekvensene den kan medføre. Prosjektet skal også fremme kunnskap om nye digitale teknologier og muligheter for innovasjon i næringsliv og offentlig sektor.

Kunnskapsdepartementet skal finansiere prosjektet som skal se på tre hovedmål:

– Studier om påvirkningen av kunstig intelligens og andre digitale teknologier på samfunnet: Sentrale fokusområder vil inkludere demokrati, tillit, etikk, økonomi, rettssikkerhet, reguleringer, personvern, pedagogikk og kultur

– Digitale teknologier som et eget forskningsfelt: Dette innebærer forskning på områder som kunstig intelligens, digital sikkerhet, neste generasjons IKT, nye sensorer og kvanteteknologi

– Forskning om anvendelse av digitale teknologier for innovasjon i næringslivet og offentlig sektor, samt bruken av kunstig intelligens på ulike fagområder

Mer informasjon finner du her.

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This