17/04/2024

Norge

Utdanningspolitikk, Høyere utdanning, Arbeidsliv

Ny modell for opptak til høyere utdanning

Regjeringens forslag til opptak for høyere utdanning skal stimulere til at flere kommer raskere i gang med studier og ut i arbeidslivet

Ny modell for opptak til høyere utdanning

Regjeringen foreslår ny modell for opptak til høyere utdanning

Fredag 5. april presenterte forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel, forslaget til nytt opptakssystem som inneholder en rekke endringer av dagens poengsystem. Av de totalt 14 tilleggspoengene man kan tilegne seg som søker til høyere utdanning, gjenstår 3 poeng for realfag og verneplikt. Disse poengene skal beholdes med utgangspunkt i behovet for realfagskompetanse i samfunnet og mål om økning av vernepliktige.

Når det gjelder profesjonsstudiene sykepleie- og lærerutdanningen vil sykepleien fjerne karakterkravene (i norsk og matematikk) mens lærerutdanningene viderefører kravene. Regjeringen velger samt å ikke gå for nasjonale opptaksprøver til studier, og det er fremdeles mulig for søkere å øke sin totale poengsum. Kjønnspoengene fjernes, men det åpnes for kjønnskvoter til studier hvor ett kjønn er klart underrepresentert.

Med dette nye forslaget ønsker regjeringen å øke kvoten av studenter som søker med førstegangsvitnemål.

Les mer her.

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This