21/02/2023

Norge

Utdanningspolitikk, Etter- og videreutdanning, Arbeidsliv

Styrking av fagskolers evne til å møte arbeidslivets behov

Fagskolene må bli enda bedre til å tilpasse sine utdanningstilbud til arbeidslivets kompetansebehov.

Styrking av fagskolers evne til å møte arbeidslivets behov

Styrking av fagskolers evne til å møte arbeidslivets behov

Ifølge forsknings- og utdanningsminister Ola Borten Moe vil den norske regjering utrede muligheten til å gi fagskolene mer frihet til å etablere utdanninger uten dagens mer byråkratiske søknadsprosess. Regjeringen tar sikte på å ha et forslag til bedre ordning klar for høringsrunde sommeren 2023.

Med dagens ordning er det NOKUT, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, som godkjenner utdanningstilbud ved fagskolene. Med de siste års kraftige vekst i antall fagskolestudenter og studietilbud har antall godkjenningssøknader økt og saksbehandlingen tar lengre tid.

–Vi vil at de godt etablerte fagskolene selv skal kunne kvalitetssikre og starte nye studietilbud uten å gå gjennom en ekstern godkjenningsprosess, såkalt institusjonsakkreditering. Dette er mindre byråkratisk og vil også gi fagskolene mer fleksibilitet til å etablere studietilbud på tvers av flere fagområder, sier Borten Moe.

Ny stortingsmelding om fagskoler

Antall fagskolestudenter har økt med nesten 70 prosent fra 2018 til 2021, da det var registrert over 28 000 studenter. I år er det satt av omkring 20 millioner kroner til 500 nye studieplasser, og det er bevilget 52 millioner kroner til blant annet å utvikle nye fagskoletilbud. Likevel er det fortsatt udekkede kompetansebehov i arbeidslivet.
Ifølge NHOs kompetansebarometer er det særlig mangel på folk med yrkesfaglig utdanning innenfor bygg- og anlegg, industrien og IKT, samt innenfor helse-, pleie – og omsorgsyrker.

Det antas at digitalisering, en aldrende befolkning og det grønne skiftet vil medføre en enda høyere etterspørsel etter høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleutdanning) også i framtiden. Ifølge statsrdåen er det behov for en diskusjon om hvordan fagskolene kan spille en enda viktigere rolle i å møte arbeidslivets kompetansebehov fremover.

For å skaffe mer oppdatert kunnskap om hvordan høyere yrkesfaglig utdanning best kan bidra vil Kunnskapsdepartementet starte arbeidet med en ny melding til Stortinget om høyere yrkesfaglig utdanning. Den skal legges fram for Stortinget seinest våren 2025.

Les mer her

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This