21/02/2022

Danmark

Efter- og videreudddannelse, Udkantsområder, Lige muligheder, Uddannelsespolitik

Udflytning af uddannelser fra de store byer til hele landet

En igangværende proces og diskussion

Udflytning af uddannelser fra de store byer til hele landet

Udflytning af uddannelser fra de store byer til hele landet

I juni 2021 indgik regeringen en bred aftale med flere partier om at ændre strategi for uddannelsestilbud. Målet er, at flere skal tage en uddannelse, og at alle uddannelser skal være tilgængelige i hele landet, og dermed medvirke til sikring af arbejdskraft. Et særligt fokus er på velfærdsområdet, hvor mangel på arbejdskraft er stor.

Med en 2030 målsætning skal der sikres højere optag uden for storbyerne og lavere optag i de største byer (5-10%, universiteter dog 3-5%). Ændringen understøttes økonomisk bl.a. med højere taxameter- og grundtilskud til decentrale uddannelser. Alle uddannelsesinstitutioner har nu afleveret deres oplæg til implementeringsprocessen og indgår konstruktivt i processen. Flere indlæg fra bl.a. Danmarks evalueringsinstitut og uddannelsesinstitutioner peger dog også på nogle af de udfordringer den nye strategi kan give. Bl.a.:

  • At undersøgelser viser, at næsten alle universitetsuddannelser uden for storbyerne har ledige pladser og at antal ledige pladser i storbyer er faldet meget
  • At studerende med de højeste gymnasiekarakterer i højere grad søger i storbyerne, og at det kan være vanskeligt af fastholde fagligt stærke studerende uden for storbyerne (EVA)
  • At aftalen indebærer reduktion af pladser på professionsuddannelser i storbyer (Fx København)
  • At med faldende ungdomsårgange og stor geografisk spredning kan rekruttering af tilstrækkelig mange kvalificerede studerende være en udfordring

Læs mere:

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This