16/05/2023

Norge

Voksnes læring, Utdanningspolitikk, Høyere utdanning, Fag- og yrkesopplæring, Livslang læring

Utsynsmeldingen: Vil matche utdanningen med arbeidslivets behov

Regjeringen viser til tiltak for å utdanne nok folk med den rette kompetansen arbeidslivet behøver i årene fremover.

Utsynsmeldingen: Vil matche utdanningen med arbeidslivets behov

Regjeringen ønsker at utdanningen møter arbeidslivets kompetansebehov i større grad

Stortingsmeldingen «Utsyn over kompetansebehovet i Noreg», eller bedre kjent som «Utsynsmeldingen» ble lagt frem i slutten av mars i år og tar for seg tiltak som skal blant annet gi bedre samsvar mellom utdanningstilbudene og behovene i arbeids- og samfunnslivet. Bakgrunnen for dette er at prognosene viser at Norge relativt sett får færre i arbeidsfør alder etter hvert som befolkingen møter en stadig eldre befolkning og færre ungdomskull. Mange bedrifter sliter med å få tak i nødvendig arbeidskraft.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe sier at det er behov for å prioritere utdanninger som er etterspurt fra både studentene og arbeidslivet og som gir kompetanse som er nødvendig for Norge.

Regjeringen vil prioritere kompetansen som trengs for et høyproduktivt og konkurransedyktig næringsliv, å kunne gjennomføre grønn omstilling, å sikre gode velferdstjenester i hele Norge, samt å kvalifisere og mobilisere flere av dem som står utenfor arbeidslivet. Tiltakene som foreslås er fremmet på bakgrunn av Kompetansebehovsutvalgets rapporter, samt en rapport som et dimensjoneringsutvalg har levert i oktober i fjor.

Dimensjonering av utdanningen kommer til å bli et tiltak som skal sikre arbeidslivsrelevans. Det forventes at universiteter og høyskoler prioriterer IT, helse og utdanning som er nødvendig for grønn omstilling, at fagskoler prioriterer tekniske fag, helse og fag som er nødvendig for det grønne skiftet, samt at videregående opplæring vurderer behovet for å ytterligere vektlegge samfunnets behov for kompetanse.

Les mer om Utsynsmeldingen her.

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This