14/12/2022

Norge

Vapaa sivistystyö, Elinkeinoelämä

Uusi tutkimus teknologian roolista työelämässä

Norjassa sijaitsevassa NIFU-tutkimuslaitoksessa (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) tutkijana toimiva Dorothy Sutherland Olsen on tutkinut, miten elinkeinoelämän eri aloilla siirrytään perinteisestä osaamisen suunnittelusta dynaamisempaan tilanteeseen, jossa osaamistarpeet muuttuvat jatkuvasti.

Dorothy Sutherland Olsen

Dorothy Sutherland Olsen, NIFU (Kuva: NIFU)

Tärkein tulos on, että oppimisen tapoja tulkitaan ja uudelleentulkitaan jatkuvasti eri aloilla. HR-johtajat ovat hyvin tietoisia siitä, että sekä teoreettista että käytännön koulutusta tarvitaan. He korostavat niin pitkän aikavälin strategisia osaamisen kehittämissuunnitelmia kuin tarvittaessa lyhyellä varoitusajalla toteutettavia paikallisia koulutuksia. Monet HR-johtajista ovat olleet halukkaita kokeilemaan uusia toimintatapoja.

Yksi esimerkki on niin sanottu 70:20:10-malli. Se perustuu ajatukseen, jonka mukaan 10 % työssä oppimisesta on formaalin koulutuksen tulosta, 20 % työkavereiden kanssa tehtävän yhteistyön tai muiden kanssa käydyn keskustelun tulosta ja 70 % työtehtävissä tapahtuvan oppimisen tulosta.

Luvussa on sekä teoriaa että käytännön näkökulmia. Se sisältää muun muassa yksityiskohtaisen katsauksen osaamisen kehittämistarpeiden syistä sekä ”nonformaalin oppimisen” vivahteikkaita kuvauksia, joissa käsite laajentuu kattamaan uusia taitoja ja tietoja opettavat ongelmanratkaisutehtävät.

Tavoitteena on, että tutkimuksen esimerkit antavat HR-johtajille käytännön opastusta ja inspiraatiota epävarman tulevaisuuden varalta. Lisätietoa täältä.

Tulokset on julkaistu uutena lukuna: Suggestions for an Uncertain Future raportissa People Management – Highligting Futures. Koko raportin voit lukea täältä.

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This