02/04/2024

Finland

Folkbildning, Lika möjligheter, Utbildningspolitik

Vi sätter ord på bildning

Hur ska vi göra bildningen synlig, och varför?

Vi sätter ord på bildning

Sätter ord på bildning

Under temaåret för bildning som firas i Finland 2024 har EPALE initierat en kampanj där alla intresserade uppmanas att bidra med sina insikter och åsikter kring vad bildning är. EPALE förklarar att under upplysningens tidevarv sågs bildning som en mänsklig skyldighet och inte som kunskap eller färdigheter. Den tillhörde alla, oberoende av härkomst eller kön.

Här i Finland har målet för bildningsarbetet ända från början varit aktivt medborgarskap och demokrati: ett etos, enligt vilket alla medborgare ska ges de kunskaper och färdigheter som krävs för att möjliggöra fullvärdigt deltagande i demokratin och samhället på lika villkor.

I vårt alltmer heterogena samhälle och vår globala värld är det dock bra att stanna upp och fundera över vilka kunskaper och färdigheter dagens människor behöver för att kalla sig bildade. Ett viktigt perspektiv är att stärka bildning som främjar våra möjligheter att hitta svar på komplexa globala frågor, såsom utmaningar till följd av klimatförändringen och krisen inom demokratin.

Läs mer och delta i utmaningen här.

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This