Annin validointivieraat -podcastsarjassa jutellaan eri koulutussektorien edustajien kanssa siitä, miksi heidän näkökulmastaan osaamisen validointi ja näkyväksi tekeminen on tärkeää. Tämä sarja on tehty yhteistyönä EPALEn ja Pohjoismaisten aikuisten oppimisen verkoston (NVL:n) kanssa. Tämän jakson vieras on Peter Pahlman.
Tällä kertaa Annin sohvalle keskustelemaan validoinnin maailmasta istahti Peter Pahlman. Peter toimi haastattelun aikaan opinnollistamisen asiantuntijana INTO – Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:ssä ja on NVL:n validointiverkoston jäsen. Tällä hetkellä Peter työskentelee AMKE ry:ssä asiantuntijana ammatillisen koulutuksen parissa.
INTO ry on työpajatoiminnan kattojärjestö Suomessa. Työpajatoiminta on monipuolinen ja laaja-alaista tukea tarjoava toimintamuoto, joka on suunnattu erityisesti niille, jotka tarvitsevat tukea työelämään tai koulutukseen siirtymisessä. Työpajatoiminta voi kattaa erilaisia aktiviteetteja ja palveluita, ja se pyrkii tarjoamaan yksilöille mahdollisuuksia kehittää työelämä- ja muita arjen taitoja. Näiden palveluiden kohderyhmänä voivat olla esimerkiksi nuoret, pitkäaikaistyöttömät tai maahanmuuttajat. Työpajatoiminnassa painottuu käytännön tekeminen ja työelämätaitojen harjoittelu. Osallistujille tarjotaan mahdollisuuksia kokeilla erilaisia työtehtäviä samalla kehittäen yleisiä elämäntaitoja.
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on olennainen osa työpajatoimintaa. Työpajat tekevät usein yhteistyötä koulutusorganisaatioiden, yritysten ja julkisen sektorin kanssa, tavoitteenaan tukea osallistujia siirtymään työelämään tai koulutukseen esimerkiksi opinnollistamisen avulla.
Työpajatoiminnassa opinnollistaminen tarkoittaa sitä, että osaamista, jota yksilö hankkii työpajalla, tunnistetaan ja dokumentoidaan. Tätä voi hyödyntää, kun henkilö siirtyy työpajatoiminnasta esimerkiksi ammatilliseen koulutukseen tai työelämään. Opinnollistamisen avulla pyritään tunnistamaan työpajatoiminnassa hankittu osaaminen ja taitotieto. Jos henkilö on osallistunut työpajatoimintaan ja hankkinut siellä relevanttia osaamista, tämä osaaminen voidaan ottaa huomioon esimerkiksi ammatillisessa koulutuksessa. Tämä tapahtuu yleensä prosessin kautta, jossa henkilön osaaminen arvioidaan ja verrataan koulutusohjelman tavoitteisiin. Jos osaaminen vastaa koulutusohjelman vaatimuksia, henkilö voi saada hyväksilukuja tai muita etuja opinnoissaan.
Tule mukaan sohvalle kuuntelemaan Peterin ja Annin pohdintoja validoinnista!
Kuuntele podcast-jakso Soundcloudista tästä tai Spotifyista täältä.