03/02/2023

Finland

Högre utbildning, Livslångt lärande, Vuxnas lärande

8 min.

De valde att studera till jurister lite senare i livet

Förra julen fick kommunikationschefen Maria Pettersson korka champagneflaskan. Efter nästan tio års studier vid sidan om heltidsjobb och familj kunde hon äntligen titulera sig jurist. Catharina Ekström har arbetat som klasslärare i södra Finland under nästan 25 år. Just nu är hon studieledig för att studera juridik. Hur är det att studera som vuxen och varför har de valt så krävande studier?

Catharina Ekström och Maria Pettersson är två kvinnor mitt i livet som valt att satsa på ett stort och tidskrävande branschbyte.

Catharina Ekström och Maria Pettersson är två kvinnor mitt i livet som valt att satsa på ett stort och tidskrävande branschbyte. Foto: Magnus Lindberg

– Mitt stora intresse och min passion är juridik och det har jag vetat hela tiden, säger kommunikationschefen Maria Pettersson.

Under nästan tio intensiva år har hon lyckats kombinera juridikstudier, heltidsjobb och familj. Strax före jul damp de efterlängtade magisterpappren ner i postlådan.

– Det har varit både blod, svett och tårar under de här åren, säger hon. För tjugofem år sedan blev Maria Pettersson som många andra finländska ungdomar student. Hon sökte genast in till juridiska fakulteten, men kom inte in. Det fattades några få poäng. Då började hon i stället studera folkrätt vid Åbo Akademi, hon fick småningom familj och avlade en politices magisterexamen. Snart blev hon kommunikationschef vid yrkesutbildaren Axxell.

– Men intresset för juridik som funnits med ända sedan gymnasiet fanns hela tiden där i bakhuvudet, säger hon.

Pengarna tar slut lite för tidigt

Catharina Ekström bor i samma kommun i södra Finland som den nybakade juristen Maria Pettersson. Under de senaste 25 åren har hon arbetat som klasslärare, och i bagaget finns en magisterexamen i pedagogik.

När det blir dags för fotografering uppstår ett livligt samtal mellan de båda kvinnorna. Det handlar om studievägar, juridikdrömmar, ekonomin under studietiden och förstås framtiden.

– Jag har snart varit studieledig i två år för att avlägga en kandidatexamen i juridik, men jag drömmer om att bli magister, säger Catharina Ekström.

Maria Pettersson tillåter sig att leva i nuet och njuta av sin prestation. Catharina Ekström måste däremot småningom fatta ett avgörande beslut.

Maria Pettersson
Maria Pettersson förverkligade en ungdomsdröm och blev jurist. Foto: Magnus Lindberg

– Om jag vill fortsätta studera på magisternivå blir jag antagligen tvungen att säga upp min ordinarie lärartjänst, eftersom jag inte kan beviljas längre studieledighet. Det andra hindret är ekonomin.

– Vuxenutbildningsstödet som kan fås för maximalt 15 månader tar snart slut. Det här är lite knepigt, för de flesta utbildningar är betydligt längre, säger Catharina Ekström.

Studieplats och lite beslutångest

I början av 2010-talet inledde yrkesutbildaren Axxell samarbetsförhandlingar och många arbetsplatser var hotade. Det blev startskottet för Maria Petterssons studier.

– Då bestämde jag mig för att testa att söka in en gång till. Jag minns att jag tänkte, att ska det nu äntligen bli jurist av mig?

Hon beställde litteratur till inträdesförhören. Böckerna kom, men de blev liggande. I sista stund började hon plugga och deltog utan större förhoppningar i inträdesförhören. En kort tid efter kom det glada beskedet att hon fått sin efterlängtade studieplats i juridik. Nu slog beslutsångesten in på allvar.

–Min yngre dotter var endast tre år gammal, och i grunden trivdes jag ändå rätt bra på mitt jobb. Skulle jag faktiskt satsa på så krävande studier?

Ett gyllene läge att börja studera

Under sin långa yrkeskarriär som lärare har Catharina Ekström studerat lite vid sidan om, men aldrig med målsättningen att avlägga en examen. Under en tidsperiod studerade hon till hotellreceptionist på yrkesskolnivå. En dag bestämde hon sig för att satsa på juridiken.

– Jag dras till juridiska frågor som tangerar skolvärlden. Det skulle jag gärna arbeta mera med, och på det sättet få bidra med en lite förändring i våra skolor. Eftersom hon hade högsta möjliga vitsord i alla ämnen på sitt gamla studentexamensbetyg, kunde hon snart inleda de treåriga studierna till rättsnotarie vid Åbo Akademi.

– Jag kom in på en betygskvot och blev överraskad och lite tagen på säng över att betygen ännu höll. Men det var ett gyllene läge för mig att börja studera. Mina barn var stora och mina föräldrar var ännu i gott skick, säger Catharina Ekström.

Catharina Ekström
Catharina Ekström säger att juridiken kräver mycket självdisciplin. Erfarenheterna från lärarjobbet har hjälpt henne att bygga fungerande rutiner för läsandet. Foto: Magnus Lindberg

Familjen stöttade beslutet och hennes son sa:

– Mamma, det är sent i livet, men inte för sent.

Enkel match att studera med god studieteknik

När beslutet väl var fattat kom tvivlen.

– Hur ska det gå att studera ett nytt och svårt ämne så här sent i livet? Hur ska det gå med studietekniken? tänkte Catharina Ekström.

Det sistnämnda visade sig vara en enkel match för en pedagog, däremot var mängden detaljkunskap som skulle memoreras överraskande stor.

– Jag skrev tankekartor och kreativa memoreringslistor, spelade in små föreläsningar. Ibland håller jag föreläsningar för min man när vi är ute och promenerar. Catharina Ekström tyckte att juridikstudierna innehöll alldeles för få tillämpningsövningar. Hon bildade därför en liten studiegrupp där man kunnat öva tillsammans på att lösa rättsfall inför svåra tentamina.

– Jag har alltid tyckt om att lära mig saker och jag har trivts bra i skolan oavsett vilken roll jag haft där, säger hon.

En dag tänkte hon nästan ge upp

Maria Pettersson valde i motsats till Catharina Ekström att förverkliga sina studier nästan helt vid sidan om sitt heltidsarbete. Under de senaste tio åren har det inte saknats fritidssysselsättning.

– Det skulle aldrig ha gått att genomföra utan min mans mentala stöd och vilja att ta mera ansvar i hemmet. Min arbetsgivare har också varit flexibel, säger hon.

När epidemin bröt ut 2020 var Maria Pettersson äntligen på slutrakan av sina studier. Men nu ökade arbetsbelastningen i stället på kommunikationsavdelningen i Axxell. Frestelsen att ge upp blev nu stor.

Fördelar med att studera som vuxen

  • Det är lättare att fokusera direkt på studierna när själva studielivet inte är så viktigt.
  • Livserfarenheten gör det lättare att ta till sig själva studierna och tillämpa dem.
  • Man kan fokusera på sak och innehåll och klarar av att studera självständigt och även på distans.

Maria Pettersson. Nybliven jurist

Maria behöver lite tid att landa

Men trägen vinner. Strax före julen 2022 kunde Maria Pettersson äntligen titulera sig jurist. Hennes yngre dotter hade hunnit fylla 13 år.

– Känslan när betyget kom på posten var euforisk, säger hon och kan inte låta bli all le. Under hösten kände hon sig lite orolig över att slutarbetet inte skulle bli så bra. Ämnet var hatretorik och yttrandefrihet i den politiska diskussionen.

– Men det gick bra, skrattar hon, och avslöjar att det i stället bedömdes med högsta tänkbara vitsord.

Kort därefter fick Maria Pettersson ett erbjudande om ett intressant forskningsuppdrag av sin professor som kommer att utmynna i en artikel.

– Just nu vill jag ändå ge mig själv lite tid att landa, för det finns en viss trötthet, säger hon.

– Jag är tacksam för de här senaste två åren jag fått studera. Tänk att man ännu i den här åldern inte behöver slå in spiken och så sitter den där, utan man kan ännu välja, säger Catharina Ekström.

Nyeste artikler fra NVL

På VUC Storstrøm kan kursisterne bl.a. modtage ordblindeundervisning eller FVU (Forberedende Voksenundervising), hvor de kan dygtiggøre sig i fagene digital, dansk, engelsk og matematik.

09/07/2024

Danmark

8 min.

En ud af tre kursister på VUC Storstrøm har et job. Til gengæld har de ofte negative erfaringer med at gå i skole. Kursisterne bliver mere modtagelige for at lære dansk eller engelsk, når undervisningen tager udgangspunkt i opgaver på jobbet.

Stora företag driver såkallade tomteskolor i Lappland där man utbildar blivande tomtenissar och julgubbar i den viktiga sysslan. Bild: Samuel Holt, Unsplash.

02/07/2024

Finland

8 min.

Vill du utbilda dig till tomte? Ja, det är ingen omöjlighet. Artesanernas resa är ett finländskt utbildningsprojekt som hjälper kunniga personer att få ett nytt specialkunnande inom turismen. I finländska Rovaniemi är man i full gång med att utbilda nya medarbetare och man erbjuder korta skräddarsydda utbildningshelheter.

Helga Tryggvadóttir (t. venstre) og Ingibjörg Kristinsdóttir er begge utdannet som studie- og arbeidsrådgivere.

25/06/2024

Island

9 min.

Det er öket press i det islandske samfunnet for validering av arbeidslivskompetanser og at tidligere utdanning og erfaring godkjennes. Antall innvandrere öker stadig. Kravet blir sterkere om at de papirer som de bringer med seg hjemmefra godkjennes og åpner for relevante muligheter på arbeidsmarkedet. Mange utdanningssentre tilbyr nå validering av kompetanser i Island. Disse mulighetene brukes både av innvandrere og...
Share This