07/09/2022

Sverige

Etäopetus, Elinkeinoelämä, Aikuisten oppiminen

4 min.

Digitaalinen sfi-opetus vaatii kekseliäisyyttä

Malmön sfi-opetuksen olosuhteet muuttuivat nopeasti, kun pandemia iski. Opettajien ja koulun johdon oli keksittävä nopeita ratkaisuja oppilaiden tavoittamiseksi.

Josephine Herslow

Josephine Herslow. Kuva: Per Jernryd/Malmö stad

Ennen kevättä 2020 digitaalisuus oli vain yksi osa Malmössä järjestettävää normaalia sfi-opetusta. Koulun demokratisointitehtävään kuului osana myös se, että oppilaat voivat osallistua yhteiskunnan palveluihin, kuten lastensa koulunkäyntiin.

Pandemian puhjetessa kaikki kärjistyi, kun koulut jouduttiin sulkemaan kokonaan. Monille sfi-opiskelijoille lähioppituntien siirtäminen digitaalisille alustoille onnistui hyvin, mutta oli joukko oppilaita, joilla ei ollut puhelinta tai internetyhteyttä ja jotka hädin tuskin osasivat puhua ruotsia. Koulu ratkaisi ongelman lähettämällä heille postitse harjoituspaperit sekä palautuskuoren, jonka postimaksu oli valmiiksi maksettu. Joidenkin opiskelijoiden kanssa sovittiin tapaaminen koulun pihalle, jotta he voivat palauttaa tehtävänsä.

– Meidän piti toimia tilanteen vaatimalla tavalla, ja tämä oli paras ratkaisu, jonka siinä kohtaa pystyimme toteuttamaan, kertoo Malmön sfi-opetuksen rehtori Josephine Herslow.

Tiivistelmä

  • Kun pandemia iski, sfi-opetus (Svenska för invandrare) Malmössä joutui siirtymään nopeasti digitaaliseen opetukseen. Koulu joutui olemaan kekseliäs ja joustava tavoittaakseen ne, jotka eivät selvinneet muutoksesta, ja koulu jakoi muun muassa kannettavia tietokoneita ja wlan-tikkuja. Hätätilanteissa WhatsApp-sovellusta käytettiin digitaalisiin oppitunteihin ja tehtävien palauttamiseen.
  • Komvux-aikuiskoulutus Malmössä tarjoaa kokonsa ansiosta joustavuutta, oppitunteja eri vuorokaudenaikoina ja jopa puhtaasti etäopetettavia kurssia.

WhatsApp-tunnit

Vähitellen koulu alkoi lainata kannettavia tietokoneita ja wlan-tikkuja niille, joilla ei ollut laitteita tai yhteyksiä. Opettajilta vaadittiin myös kekseliäisyyttä ja tilanteeseen sopivien ratkaisujen löytämistä. He esimerkiksi huomasivat, että monet uudet tulijat käyttivät WhatsApp-sovellusta pitääkseen yhteyttä kotimaahansa. Niinpä opettajat alkoivat pitää WhatsApp-tunteja, jotka sisälsivät videopuhelun lisäksi kirjallisia tehtäviä sovelluksen kautta.

– Emme yleensä käytä WhatsAppia, mutta tässä tapauksessa meidän oli ajateltava asioita laajemmin, Josephine Herslow sanoo.

Opettajat joutuivat myös suunnittelemaan oppitunteja uudelleen. Kun he pitivät lähioppitunteja, kaikki olivat tavallisesti paikalla kolme tai neljä tuntia yhtäjaksoisesti, mikä voi olla ylivoimaista digitaalisessa maailmassa. Sen sijaan he pitivät lyhyempiä tunteja videopuhelun välityksellä, minkä jälkeen oppilaat jätettiin työskentelemään itsenäisesti ilman jatkuvaa yhteyttä. Toisinaan muodostettiin pienryhmiä ja toisinaan puhuttiin kahdestaan opettajan kanssa.

Digitaaliset ja lähioppitunnit ovat hyvin erilaisia. Digitaaliset ryhmäkeskustelut vaativat enemmän rakennetta, on puhuttava yksitellen, ja mahdollisuudet esittää opettajalle spontaaneja suullisia kysymyksiä vähenevät.
– Mutta tilanne on parantunut ajan myötä. Aloittaessamme tämä oli aika tuntematonta aluetta, Josephine Herslow sanoo.

Osa opiskelijoista ei ole selvinnyt muutoksesta ja on joutunut keskeyttämään opintonsa. Tämä voi olla tuhoisaa niille, jotka joutuvat opiskelemaan sfi-opintoja säilyttääkseen toimeentulotukensa, mutta monet oppilaista opiskelevat sfi-opintoja vapaaehtoisesti ja löytävät toimeentulonsa muualta.

Malmön sfi-opetuksella on pitkä historia etsivän työn parissa. Heillä on esimerkiksi opettaja, joka käy avoimessa esikoulussa ja tarjoaa ruotsin kielen opetusta uusille vanhemmille. Kun koulu avattiin uudelleen syksyllä, kaikille pandemian vuoksi opintonsa keskeyttäneille opiskelijoille tarjottiin mahdollisuus palata opintoihinsa.

Syksylle 2021, kun yhteiskunta näyttää vihdoin avautuvan uudelleen, Malmön kaupunki suunnittelee kampanjaa tulevien sfi-opiskelijoiden tavoittamiseksi. Mainoksia tulee esimerkiksi busseihin, kauppakeskuksiin ja kirjastoihin.

Suuri opiskelijamäärä lisää joustavuutta

Suuren sfi-opiskelijamäärän ansiosta Malmössa on ollut mahdollista tarjota myös joustavaa opetusta.

– Opiskelijat voivat valita, milloin he voivat osallistua oppitunneille: he voivat valita aamupäivän, iltapäivän tai illan tunnit. Joustavuus sopii niille, jotka esimerkiksi ajavat taksia, työskentelevät terveydenhuollossa tai kenties tekevät keikkatyötä, jossa ei tiedä, milloin työnantaja soittaa seuraavan kerran. Sfi-opiskelun pitäisi olla mahdollista, vaikka ei olisi säännöllistä elämää, sanoo Josephine Herslow, joka tiedostaa sen, että Malmön on kokonsa ansiosta helpompi olla joustava. Hän on keskustellut kollegoiden kanssa pienissä kunnissa, joissa joustavan opetuksen tarjoaminen ei ole yhtä helppoa.

Sopeutuminen – sekä digitaaliseen järjestelmään että lisääntyneen joustavuuden vaatimuksiin – on tietenkin ollut vaikeaa monille opettajille, mutta Josephine Herslow näkee tilanteessa myös etuja.

– Olemme edelleen sitä mieltä, että tässä digitaalisessa matkassa, jolle meidät pakotettiin, on jotain positiivista, sillä muuten se olisi kestänyt useita vuosia. Monet opettaja kertovat kaipaavansa kollegojaan sekä mahdollisuutta tavata ja keskustella asioista spontaanisti. Tämä kaipaus on ollut ehkä vaikeinta kestää.

Nyeste artikler fra NVL

På VUC Storstrøm kan kursisterne bl.a. modtage ordblindeundervisning eller FVU (Forberedende Voksenundervising), hvor de kan dygtiggøre sig i fagene digital, dansk, engelsk og matematik.

09/07/2024

Danmark

8 min.

En ud af tre kursister på VUC Storstrøm har et job. Til gengæld har de ofte negative erfaringer med at gå i skole. Kursisterne bliver mere modtagelige for at lære dansk eller engelsk, når undervisningen tager udgangspunkt i opgaver på jobbet.

Stora företag driver såkallade tomteskolor i Lappland där man utbildar blivande tomtenissar och julgubbar i den viktiga sysslan. Bild: Samuel Holt, Unsplash.

02/07/2024

Finland

8 min.

Vill du utbilda dig till tomte? Ja, det är ingen omöjlighet. Artesanernas resa är ett finländskt utbildningsprojekt som hjälper kunniga personer att få ett nytt specialkunnande inom turismen. I finländska Rovaniemi är man i full gång med att utbilda nya medarbetare och man erbjuder korta skräddarsydda utbildningshelheter.

Helga Tryggvadóttir (t. venstre) og Ingibjörg Kristinsdóttir er begge utdannet som studie- og arbeidsrådgivere.

25/06/2024

Island

9 min.

Det er öket press i det islandske samfunnet for validering av arbeidslivskompetanser og at tidligere utdanning og erfaring godkjennes. Antall innvandrere öker stadig. Kravet blir sterkere om at de papirer som de bringer med seg hjemmefra godkjennes og åpner for relevante muligheter på arbeidsmarkedet. Mange utdanningssentre tilbyr nå validering av kompetanser i Island. Disse mulighetene brukes både av innvandrere og...
Share This