05/08/2024

Åland

Näringsliv, Livslångt lärande

8 min.

Karriärvägledning ger effekt på Åland

Behöver du råd inom studier, yrkesval eller karriärcoaching? Då är karriärvägledningen rätt forum. Varje år söker sig hundratals ålänningar till karriärvägledningen på Åland.

Denna trio Marie-Louise Soleby, Johanna Björkvall och Sonja Signell arbetar som karriärvägledare på uppdrag av AMS Åland.

Denna trio Marie-Louise Soleby, Johanna Björkvall och Sonja Signell arbetar som karriärvägledare på uppdrag av AMS Åland.

De jobbar som konsulter med samma mål; att hjälpa personer till nya vägval i yrkeslivet, våga ta beslut och förändra situationen. Det är Sonja Signell, Marie-Louise Soleby och Johanna Björkvall.

Sedan januari 2023 har de jobbat som coacher inom karriärvägledningen hos Ålands arbetsmarknad och studieservicemyndighet (AMS). Innan dess var tjänsten frikopplad från AMS och hette då Visa Vägen. Förutom denna trio finns även en studiehandledare, psykolog och handläggare från AMS med i teamet.

AMS erbjuder vägledning till utbildning och arbete för den som fyllt 18 år och bor på Åland. Hit kan man vända sig oberoende av tidigare erfarenhet av arbete eller studier och oavsett om man har arbete, är mellan två jobb, är arbetslös eller kanske vård- eller sjukledig. Så står det i beskrivningen på AMS hemsida.

  • Det är väldigt olika behov kunderna eller vi brukar även kalla dem klienterna har när vi får kontakt. Det kan vara allt från en högre chef till en person som varit arbetslös länge. Det kan handla om sjukskrivning och en nystart efter det, någon vill byta karriär eller så är det arbetsplatsproblem som gjort att man börjar fundera i nya banor, säger Johanna Björkvall, konsult via företaget Björkkö.

”Våga tro på dig själv”

Karriärvägledningen erbjuder två kostnadsfria samtal, information och rådgivning kring studier och jobb. Målet är att kunden ska få ett gott beslutsunderlag i framtidsvalen. Utgångspunkten för vägledningen är alltid personens egna förväntningar och intressen.

Idag vill många friheten att bestämma över arbetslivet. Lönen är inte alltid det viktigaste erfar Marie-Louise Soleby, Johanna Björkvall och Sonja Signell.
Idag vill många friheten att bestämma över arbetslivet. Lönen är inte alltid det viktigaste erfar Marie-Louise Soleby, Johanna Björkvall och Sonja Signell
  • Det handlar om att hjälpa dem lita på sina resurser, att tro på sig själv och bryta sig loss från den plats där personen befinner sig just nu och ta steg mot där de vill vara säger Sonja Signell.
  • Jag upplever att många som jag vägleder är trötta på att jobba kl. 8-16 varje dag och att chefen bestämmer när det passar med semester. Man vill ha en frihet att bestämma över sitt liv. Många är beredda att gå ner i lön bara de får kortare arbetsdagar och därmed känner att de orkar göra saker efter jobbet. De vill inte nödvändigtvis ha ett heltidsjobb och är måna som sin hälsa. De har absolut ambitioner, men känner att de vill trivas med jobbet och ha tid och ork att leva, fortsätter Sonja.

I AMS karriärvägledning ingår studievägledare, yrkesvalspsykolog och karriärcoacher. Vägledning kan man få på svenska eller engelska. De har tystnadsplikt.

Tre olika spår i vägledningen

Det finns tre olika spår när man kontaktar AMS och behöver vägledning eller coachning. Du behöver alltså inte vara arbetssökande för att fylla i formuläret på deras webbplats, det kan alla göra som har frågor och funderingar kring sin riktning i arbetslivet.

Studievägledning 

Innebär att träffa en studievägledare som kan guidar i valet av studier, kartlägger behörigheter och ser på vilken studieväg mot ett visst yrke. Studievägledaren kan även stötta med att skriva CV och personligt brev.

Karriärcoachning

Om man vill få stöd och vägledning med yrkeskarriär eller coachning i befintlig situation. Boka in ett samtal med någon av våra karriärcoacher för att undersöka just dina möjligheter framåt.

Tre tips till dig som vill ändra riktning

  1. Våga testa nytt, var modig
  2. Tro på dig själv och dina inre resurser
  3. Bygg upp ett eget nätverk ochta vara på den planerade slumpen, “The planned happenstance” är en vägledningsteori av John Krumbultz.

Yrkesvalstest

Det kan vara hjälpsamt att kartlägga personlighet, begåvning och motivation innan man gör upp en yrkesvalsplan. Yrkesvalspsykologen skickar en länk till testerna och träffar sedan kunden personligen för en återkoppling kring resultaten.

  • Det är kunden som fyller i formuläret, sedan tilldelas vi en kund och ringer upp för att ta reda på lite bakgrund innan ett första samtal bokas in. De ger sitt samtycke om att deras uppgifter förs vidare när de fyller i blanketten hos AMS, berättar de.

En svårighet som Johanna Björkvall märkt är att inom flera branscher så finns det inte de specialiserade tjänster som kunden kan tänka sig söka. Åland är litet och ibland krävs det att blicka mot närområdet i både Finland och Sverige.

  • Det är på gott och ont att Åland är litet. Jag kan också hjälpa till med nätverk för även för personer med mycket erfarenhet kan det vara svårt att komma in i arbetslivet eller hitta specialiserade tjänster på Åland. Ibland har det varit problem med de som kommit från högre tjänster i Sverige och flyttat hit att komma in här, säger Johanna.

Framtiden

En trend som de ser är att fler vill starta eget och bli företagare. Det handlar ofta om kreativa yrken till exempel inom trädgård, webbdesign, starta tatueringsstudio eller bed & breakfast. Men återigen kan det lilla samhället vara en nackdel och nischen blir för smal. Det är svårt att få verksamheten att rulla.

  • Då brukar jag gå in och tidigt fråga hur mycket en hemstickad ylletröja får kosta i din egen tid? säger Johanna Björkvall.

Marie-Louise Soleby håller kontakten med nätverken inom karriärvägledning i Norden.

  • Jag är med på träffar för studie-och yrkesvägledare och gillar att vara med i de större nätverken. Vi är alla med i nätverket för vägledarna här på Åland som träffas några gånger per år. Det som jag kan sakna är mer information och marknadsföring om att den här tjänsten finns, säger hon.

Bakgrund till karriärvägledningen på Åland och varför det nu finns på Ams:

  • År 2013 – 2014 genomförde Ålands landskapsregerings Utbildningsbyrå en kartläggning av vägledningsbehovet för vuxna på Åland.
  • Hösten 2016 hölls ett seminarium på Åland i samarbete med NVL med temat livslång vägledning.
  • Under 2017 – 2019 pågick ESF-projektet Vägledning på Åland med Utbildningsbyrån som huvudman.
  • Ålands landskapsregering beslöt 2019 att finansiera en fortsättning av Vägledning på Åland och samtidigt starta en försöksverksamhet. Fortsättningen av projektet fick namnet Visa vägen. I augusti 2019 öppnade en försöksverksamhet genom en servicepunkt i centrum av Mariehamn.
  • Hösten 2021 utsågs Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet (AMS) till ny huvudman för karriärvägledningen och fick genom en tilläggsbudget uppdraget att stärka vägledningen på Ams genom ökad tillgänglighet för vuxna ålänningar som är i behov av vägledning och genom olika former av kompetensutveckling för vägledarna.
  • NVL har från starten varit ett bra stöd i utvecklingsprocessen av vägledningen på Åland. Erfarenhetsutbytet med de självstyrande områdena Färöarna och Grönland har haft särskild betydelse.

Nyeste artikler fra NVL

I Danmark forsømmer man at bruge efteruddannelserne til at give arbejdsstyrken de kompetencer, der er brug for i fremtiden, frygter Lars Thore Jensen, som er er direktør for AMU Fyn.

12/08/2024

Danmark

4 min.

Efteruddannelse kan være et effektivt og hurtigt redskab til at få den arbejdsstyrke, som virksomheder og politikere ønsker sig. Men efteruddannelse bliver ikke prioriteret højt, og det kan på lidt længere sigt blive et problem, mener Lars Thore Jensen, som er direktør for AMU Fyn.

På VUC Storstrøm kan kursisterne bl.a. modtage ordblindeundervisning eller FVU (Forberedende Voksenundervising), hvor de kan dygtiggøre sig i fagene digital, dansk, engelsk og matematik.

09/07/2024

Danmark

8 min.

En ud af tre kursister på VUC Storstrøm har et job. Til gengæld har de ofte negative erfaringer med at gå i skole. Kursisterne bliver mere modtagelige for at lære dansk eller engelsk, når undervisningen tager udgangspunkt i opgaver på jobbet.

Design of PIAAC survey of adult skills and its implications to data analysis

09/07/2024

Norden

4 min.

The Programme for the International Assessment of Adult Competencies (PIAAC) is an OECD survey measuring key information-processing skills in literacy, numeracy and problem solving among the adult population aged 16–65.

Share This