26/03/2024

Åland

Vuxnas lärande

9 min.

Loubna om livet som ålänning

Den 2 november 2012 klev Loubna Ihitassen från Marocko i land på Åland för första gången. Hon var på en semesterresa och besökte systern som bor på ön. En resa som varat i drygt 11 år.

Loubna Ihitassen bor på Åland tillsammans med sin dotter. Hon drömmer om ett kontorsjobb, satsa mer på det egna företagandet och få tid tillsammans med dottern.

Loubna Ihitassen bor på Åland tillsammans med sin dotter. Hon drömmer om ett kontorsjobb, satsa mer på det egna företagandet och få tid tillsammans med dottern.

-Mitt första intryck är att det var så mörkt, det är inte långa stunder som det är ljust i november. Gatorna var jättekalla, men det var tryggt. Jag kommer från en stor stad som heter Fés* i Marocko. Där är det människor, massa med trafik och butikerna är öppna fram till klockan 22. Här går alla hem klockan 16 och så stänger de flesta butiker.

Efter några veckor på det mörka, kalla Åland hörde Loubna sig själv säga att hon kanske ska bli kvar här. Då startade processen med att söka visum, finskt medborgarskap, uppehållstillstånd och givetvis att ordna med jobb och bostad.

Loubna började jobba som städare.

-Jag jobbade kanske 10-12 timmar i sträck och studerade lite svenska samtidigt. Det gjorde jag i fem år.

Vad hände sedan?

-Jag slutade jobba som städare år 2018 och fokuserade då på att lära mig svenska. Jag tog språkexamen i svenska i november 2019 och en månad senare födde jag en dotter. Jag har via arbetsförmedlingen på Åland gått flera kurser för arbetssökande bland annat hygienpass och matlagningskurs och också en kurs i datorkunskap hos Folkhälsan. I Marocko utbildade jag mig till datatekniker, men det har jag aldrig jobbat med här.

Loubna berättar att hon gjorde praktik på en arkitektbyrå men också om tystnaden som hon upplevde på arbetsplatsen, att alla är tysta och fokuserar på sitt arbete.

-Det passade inte mig som vill utveckla mitt språk och träffa nya människor, säger hon.

Studerade vidare

Det är en vacker vy över Mariehamn från Högskolan på Åland där Loubna Ihitassen studerar.
Det är en vacker vy över Mariehamn från Högskolan på Åland där Loubna Ihitassen studerar.

Nu ser hon framemot en examen i hospitality management hos Högskolan på Åland. Utbildningen startade 2021 och nu är Loubna snart klar med tre års studier. Hospitality management beskrivs såhär på Högskolans hemsida:

”Studierna ger dig en mångsidig ledarskapsutbildning och goda kunskaper i bland annat kundrelationer, personalledning, ekonomi, marknadsföring och entreprenörskap. Hospitality Management är också en kreativ bransch där du får vara med och utveckla produkter, tjänster och upplevelser.

Efter examen kan du jobba med administration och värdskap vid hotell, restauranger och andra turistföretag runt om i världen. Till exempel som hotellchef, personaladministratör, Food & Beverage Manager eller eventplanerare”

-Jag har under studierna jobbat extra inom restaurangbranschen på Åland. Nu önskar jag mig helst ett kontorsjobb som är kl 08-16. Det passar bäst med småbarn. Ett jobb som erbjuder ett stabilt liv.

Loubna påpekar lyxen att få möjligheten att studera i Finland och menar att vi är lyckligt lottade.

-Här kan du ändra inriktning och spår nästan hur du vill, i Marocko måste du börja om från noll om du byter inriktning och det är ett strikt system. Du kan studera här hela livet, även om du är 60 år. Det är helt annorlunda.

Hon berömmer Högskolan på Åland och all hjälp hon fått av lärarna och personalen. Men det finns även svåra stunder.

-De är hjälpsamma, snälla, har tålamod och uppmanar mig att fråga om det är något som jag inte förstår. Jag uppskattar det. Studierna för mig tar dubbelt så lång tid eftersom svenska inte är mitt modersmål. Jag har haft svårt vissa stunder och drabbades av en depression. Men nu känns det bättre och lättare, säger hon.

Vardagsliv på en ö

Idag ser Loubna framemot examen i slutet av maj. Tillsammans med dottern, 4 år, bor hon i en lägenhet i Mariehamn. Dottern går på dagis, men är också delaktig i studierna.

-Hon är en stor tjej nu och brukar ibland vara med mig på kurserna här på Högskolan. När vi träffas digitalt så säger hon hej och vinkar till mina kurskamrater.

Loubna umgås en hel del med dottern, de hittar på olika saker som att bada i badhuset och rider. Hon försöker även hitta tid till sig själv.

-Jag tränar och går promenader. När jag har tid så målar jag och ritar. Det får mig att må bra, säger hon.

Loubna är driven. Förutom extrajobb och heltidsstudier så har hon startat ett företag – Lubana produkter. Det är främst ett företag som säljer kosmetik, men drömmen är att kunna sälja handfat och inredning till toaletter. Allt med produkter från hemlandet Marocko.

-Produkterna är från Marocko, det är arganolja till huden. Men det är svårt att övertyga ålänningarna om att testa något nytt. Det är stor dröm jag har med företagandet. Men det är mycket arbete med tullen och att importera marockanskt kakel och klinker. Jag känner att jag gör något för mig själv när jag har ett företag. Jag jobbar mycket hemma på kvällarna, tullen förstör dock mycket.

Mottagandet på Åland

Efter 12 år på Åland kan hon se i backspegeln på mottagandet av ålänningar och myndigheter.

-Alla människor på Åland är snälla och hjälpsamma. Det spelar ingen roll om jag ringer ett samtal eller besöker en myndighet. Först försöker de prata långsamt på svenska med mig och fungerar inte det så försöker vi med engelska tills jag förstår. Brev skickas hem och jag får hjälp digitalt. Det enda som kan vara ett problem är mitt namn när jag letar jobb. Min kompis bytte efternamn och då kallades hon på jobb till ett företag som tidigare inte hört av sig. Tyvärr händer det ofta. Det är bättre om arbetsgivare ser människan, öppnar CV:t och läser igenom det.

Har du några tips till andra som vill flytta hit?

-Jag har aldrig haft problem med inkomst och finansieringen här. Socialen tar hand om människor som kommer till Åland. Men jag kan bli arg på dem som utnyttjar systemet. Jag vill inte betala 400 euro av min skatt för att någon inte orkar stiga upp innan klockan 10 på morgonen. Många använder och utnyttjar situationen. Jag har kommit till Åland som har bjudit mig trygghet och säkerhet. Då vill jag ge något tillbaka, säger Loubna.
Om bara någon månad tar Loubna examen.

-Nu vill jag ut och jobba. Jag känner att mitt språk börjar bli väldigt strakt. Kanske fortsätter jag studera senare och tar en magister. Det får jag se.

*Fès eller Fez är en stad i Marocko, vid floden Oued Fès, strax innan den förenar sig med Sebou. Staden är det tredje största storstadsområdet i Marocko, efter Casablanca och Rabat. Den är administrativ huvudort för regionen Fès-Boulemane och hade cirka 1,1 miljoner invånare vid folkräkningen 2014.

Nyeste artikler fra NVL

På VUC Storstrøm kan kursisterne bl.a. modtage ordblindeundervisning eller FVU (Forberedende Voksenundervising), hvor de kan dygtiggøre sig i fagene digital, dansk, engelsk og matematik.

09/07/2024

Danmark

8 min.

En ud af tre kursister på VUC Storstrøm har et job. Til gengæld har de ofte negative erfaringer med at gå i skole. Kursisterne bliver mere modtagelige for at lære dansk eller engelsk, når undervisningen tager udgangspunkt i opgaver på jobbet.

Stora företag driver såkallade tomteskolor i Lappland där man utbildar blivande tomtenissar och julgubbar i den viktiga sysslan. Bild: Samuel Holt, Unsplash.

02/07/2024

Finland

8 min.

Vill du utbilda dig till tomte? Ja, det är ingen omöjlighet. Artesanernas resa är ett finländskt utbildningsprojekt som hjälper kunniga personer att få ett nytt specialkunnande inom turismen. I finländska Rovaniemi är man i full gång med att utbilda nya medarbetare och man erbjuder korta skräddarsydda utbildningshelheter.

Helga Tryggvadóttir (t. venstre) og Ingibjörg Kristinsdóttir er begge utdannet som studie- og arbeidsrådgivere.

25/06/2024

Island

9 min.

Det er öket press i det islandske samfunnet for validering av arbeidslivskompetanser og at tidligere utdanning og erfaring godkjennes. Antall innvandrere öker stadig. Kravet blir sterkere om at de papirer som de bringer med seg hjemmefra godkjennes og åpner for relevante muligheter på arbeidsmarkedet. Mange utdanningssentre tilbyr nå validering av kompetanser i Island. Disse mulighetene brukes både av innvandrere og...
Share This