09/10/2024

Sverige

Distansutbildning, Vuxenutbildning

7 min.

Myndigheter i Sverige samverkar för att främja kompetensförsörjning och livslångt lärande

I Sverige samverkar åtta myndigheter för att främja ett livslångt lärande för att förse arbetsmarknaden med rätt kompetens för ett hållbart arbetsliv. Delar av samarbetet syftar till att främja användningen och utvecklingen av validering inom arbetsliv och utbildning.

En medelålders ljushyad kvinna och en medelålders ljushyad man, Anna Nygård och Svante Sandell. De tittar rakt in i kameran och ler.

Tillsammans med Myndigheten för yrkeshögskolan tar Skolverket nu fram en ny webbutbildning i validering. Anna Nygård och Svante Sandell är stolta över samarbetet och utbildningen som snart är klar.

Flera svenska myndigheter har inlett ett samarbete för att bidra till en väl fungerande kompetensförsörjning. De som samarbetar är Arbetsförmedlingen, Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH), Skolverket, Svenska ESF-rådet, Tillväxtverket, Universitetskanslersämbetet och Universitets- och högskolerådet. Vid sidan av myndigheterna ingår också Folkbildningsrådet och Vinnova i samverkan.

Samarbetet sker i åtta arbetsgrupper, där en har fokus på validering. Arbetsgruppen för validering träffas regelbundet. De följer bland annat upp valideringsområdet i sina respektive myndigheter vilket presenteras i en uppföljningsrapport varje år. Inför 2024 bestämdes att delar av arbetsgruppen skulle ta fram en ny webbutbildning i validering.

Ny webbutbildning om validering

Tillsammans med Myndigheten för yrkeshögskolan tar Skolverket nu fram en ny webbutbildning i validering, som de lanserar senare i höst. Syftet är att ge yrkesverksamma en djupare förståelse för validering och hur den kan användas inom olika sektorer. Webbutbildningen lanseras på en digital konferens kallad Kraftsamling validering den 21 november (se faktaruta).

Skolverket tog redan 2017 fram en webbutbildning i validering som var tillgänglig för en bred målgrupp. Utbildningen gav perspektiv på både branschvalidering och den validering som sker inom utbildning. Det fanns även ett intresse för utbildningen från de andra nordiska länderna och några nordiska deltagare genomförde den också. 

I början av 2023 valde Skolverket att ta ner utbildningen då innehållet i den inte riktigt stämde överens med de nya regleringar som infördes på valideringsområdet samma år.Skolverket påbörjade arbetet att ta fram en ny webbutbildning tillsammans med Myndigheten för yrkeshögskolan. MYH är den myndighet i Sverige som har ansvar att följa och stödja valideringsarbetet nationellt inom alla sektorer.

Anna Nygård, undervisningsråd på Skolverket, betonar att de behövde bredda kompetensen för att den nya webbutbildningen skulle bli bra:

– Vi insåg att vi måste samarbeta med MYH när vi skulle ta fram en ny utbildning. Vi ville behålla det breda perspektivet så att alla skulle få en helhetsbild av valideringsområdet och förstå varför och inom vilka sektorer man validerar. Så det är väl bakgrunden till att vi tog initiativet att samarbeta, säger Anna Nygård.

Svante Sandell, utredare på Myndigheten för yrkeshögskolan, bekräftar även han att utbildningen riktar sig till en bred målgrupp, inklusive yrkesvägledare, lärare och handläggare vid Arbetsförmedlingen.

För att utbildningen ska inkludera alla sektorer har Skolverket och MYH involverat andra under utvecklingens gång.

– Vi har haft ganska mycket möten och tar hela tiden synpunkter från olika håll. Vi vill naturligtvis veta vad dels kloka kollegor tycker och tänker, dels även andra branschföreträdare och de inom högre utbildning. Vi vill säkerställa att vi tar fram en utbildning till fler än de grupper som Anna (Nygård) och jag först och främst ska stödja, det vill säga kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskoleanordnare och branscher, säger Svante Sandell.

Utbildningen fokuserar på “hur” och “varför”

Webbutbildningen ska ge den som validerar en god grund. Den fokuserar dels på fakta om området, dels på det operativa arbetet av hur en validering kan gå till.

– Många efterfrågar det här ”hur”? Hur ska jag göra? Hur ser det konkret ut? Och det beror ju naturligtvis på vilket yrkesområde man verkar inom också. Men vi hoppas väl på att de ska få en djupare förståelse för vad validering är och hur det kan gå till inom olika verksamheter, säger Anna Nygård.

Men utbildningen handlar inte bara om själva processen utan också om vad anordnaren ska göra när de är klara med valideringen.

– Utbildningen tar också upp vikten av att ta hand om resultatet av valideringen. Så jag hoppas och tror att vi har lyckats med det, att lite mer gå på djupet i “huret”. Det var ju vår intention, säger Svante Sandell.

Varför validering är viktigt har naturligtvis också en central plats i utbildningsmaterialet.
– Vi tar ju också upp vinsterna med validering och varför man validerar och försöker ge röst för det här genom olika personer. Vi har med både utbildningsanordnare, någon inom branschen som berättar och vi får även höra några personer som har blivit validerade, säger Anna Nygård.

Valideringen måste nå ut bredare

Målet med den nya utbildningen är förstås att nå ut bredare och till fler. Att fler anordnare och aktörer ska validera. Svante Sandell påpekar att många idag inte validerar, trots att det finns stöd och verktyg för att börja, som är framtagna på nordisk, nationell och regional nivå.

– Jag hoppas att lite nya aktörer träder in och får intresse för validering. I min värld så borde validering vara kopplat till alla utbildningssammanhang och vara mycket mer efterfrågat och använt. Jag hoppas vi både kan väcka ett intresse och få i gång ett ökat intresse. Dels att på något sätt hjälpa de som redan är där, dels kanske fånga in de som inte har provat, säger Svante Sandell.

Nyeste artikler fra NVL

Mann i rutete skjorte holder en presentasjon med mikrofon på en konferanse.

16/10/2024

Island

11 min.

-Viktig å törre og eksperimentere, sier islandsk KI-ekspert.

Kvinde i rød jakke holder en mikrofon under en konference, omgivet af andre deltagere.

02/10/2024

Færøerne

15 min.

– Det är jätte tight, siger ålandske Camilla Ernkrans om microcredentials i den inkluderende solidaritetsbevægelse, Emmaus, på Åland. Jeg tuner mig ind på svensk og forstår, at tight er som en jazzgruppe, der rytmisk spiller godt sammen og har et tight set som en metronom.

Kvinna i grön kavaj står vid ett träd framför en Axxell-byggnad.

26/09/2024

Finland

8 min.

Regeringen i Finland klipper bort 120 miljoner euro från yrkesutbildningen och det gör rektorerna Lillemor Norrena och Anne Levonen bestörta. Nu blir det svårare för vuxna att byta bransch eller uppdatera sitt kunnande. Den populära vuxenutbildningen som varit en nyckelkomponent inom kompetensutveckling och livslångt lärande står inför stora utmaningar.

Share This