26/09/2024

Finland

Livslångt lärande, Vuxenutbildning, Vuxnas lärande

8 min.

Stora nedskärningar i finsk yrkesutbildning hotar livslångt lärande

Regeringen i Finland klipper bort 120 miljoner euro från yrkesutbildningen och det gör rektorerna Lillemor Norrena och Anne Levonen bestörta. Nu blir det svårare för vuxna att byta bransch eller uppdatera sitt kunnande. Den populära vuxenutbildningen som varit en nyckelkomponent inom kompetensutveckling och livslångt lärande står inför stora utmaningar.

Kvinna i grön kavaj står vid ett träd framför en Axxell-byggnad.

Lillemor Norrena är ny rektor för Axxell som har cirka 5000 studerande i södra Finland. Foto: Eva-Lotta Rehnman. Axxell/arkiv

Portræt af kvinde med briller og mørkeblåt jakkesæt.
Anne Levonen är rektor för Yrkesakademin i Österbotten. Foto: Niklas Forsberg, Yrkesakademin.

– Det här är en katastrof och hela våren har vi befunnit oss i ett chocktillstånd. Ekonomin har redan tidigare varit dålig här vid Yrkesakademin och nu verkade det som att vi äntligen skulle komma på grön kvist, säger rektorn Anne Levonen.

I stället gick det tvärtom.

Det hörs inga muntra tongångar efter att regeringen i våras meddelat sina planer på att spara cirka 100 miljoner euro inom den finländska yrkesutbildningen. I september skärptes sparkraven med ytterligare 20 miljoner.

Sparåtgärderna kommer främst att påverka vuxna som vill vidareutbilda sig eller redan har en examen från tidigare. I praktiken drabbar åtgärderna den snabbt växande gruppen vuxenstuderande och därmed livslångt lärande i Finland.

Rektorn gör en kursändring

Vid yrkesutbildningen Axxell som finns i södra Finland är tongångarna inte heller muntra. Här har man i likhet med Yrkesakademin inlett omställningsförhandlingar och många arbetsplatser och utbildningsprogram är hotade. De två skolorna ska spara minst en miljon euro var.

Nærbillede af en person, der klipper hår med en saks og en blå kam.
Regeringen i Finland klipper bort 120 miljoner euro från yrkesutbildningen. Axxell/arkiv.

– Luften gick verkligen ur mig när jag hörde om regeringens planer i våras, och jag känner att ingen har gjort någon konsekvensanalys. Det blir snabbt kostsamt om man låter bli, säger en upprörd Lillemor Norrena. 

Vid årsskiftet tillträdde hon som rektor efter många år som prorektor med ansvar för vuxenutbildningarna. Hon berättar att hennes plötsliga kursändring väckt stor förvåning bland kollegerna.

– En av våra enhetschefer sa att hon inte förstår något längre. Jag, som alltid har pratat om betydelsen av vidareutbildning, omskolning och branschbyte, säger plötsligt att vi ska skära ner inom vuxenutbildningen, som är ett område där vi verkligen kan växa, säger Lillemor Norrena.

Vilka yrken riskerar försvinna?

Regeringen bestämmer, och på fältet måste man följa besluten, även om det gör ont. Nu är det tuffa tider, och i skolorna funderar man intensivt på hur den nya situationen ska hanteras. Besparingarna är så stora att det krävs drastiska åtgärder. Hur resonerar ledningen? Vilka yrken försvinner?

Lillemor Norrena säger att innan sparkraven var ett faktum har man följt arbetslivets behov och samtidigt varit proaktiv och blickat framåt för att försöka förutse framtidens behov.

– Det enklaste skulle vara att bara lägga ner utbildningar, men vi måste tänka långsiktigt. Vad händer om regeringen, eller en ny, plötsligt ändrar sig? Då måste vi snabbt kunna återuppta utbildningar, men om vi redan hunnit avveckla verkstäderna är det svårt, säger hon.

Anne Levonen påpekar också svårigheten med att snabbt starta upp igen om den uppsagda personalen hunnit få jobb på annat håll.

Yrken av stort samhälleligt intresse

Redan nu kan Lillemor Norrena berätta att Axxell kommer att lägga ner flera utbildningar, men vilka kan hon ännu inte exakt säga.

Vid Yrkesakademin är man också tvungen att se över hela sin yrkespalett. Rektorn Anne Levonen berättar om några linjedragningar i Yrkesakademin. De studerande som söker sig till kompetenshöjande utbildningar eller redan har en examen från tidigare kommer att drabbas.

– Även om det gör mig ont, måste vi följa regeringens beslut. Samtidigt måste vi säkerställa att våra svenskspråkiga unga har tillgång till ett brett utbud av utbildningar på svenska. Det är en fråga om jämlikhet, säger hon.

De två rektorerna säger att utbildningar som fyller ett särskilt samhällsbehov, som inom sjukvården, samt populära teknikutbildningar, troligen kommer att bevaras längst.

Person udfører HLR på en træningsdukke med defibrillatorpuder.
Olika yrken inom sjukvården är de som troligen försvinner sist. Axxell/arkiv.

Stöd till vuxenstuderande försvinner

Som om det inte skulle vara nog med att yrkesutbildningarna får betydligt mindre pengar, så slopar regeringen samtidigt också vuxenstudiestödet. Axxell har redan märkt att ansökningarna till trädgårdsmästarutbildningen för vuxna minskat, och minskningar på vuxensidan har också märkts vid Yrkesakademin. 

– Det indragna stödet har tyvärr påverkat mer än jag först trodde, säger Lillemor Norrena bedrövat.
Hon kan i viss mån förstå att regeringen knappar in här. Under en tidsperiod har man rätt frikostigt delat ut stöd till praktiskt taget vilka utbildningar som helst, men hellre hade hon sett att man i stället gjort en tydligare styrning och plan för individens karriärutveckling.

Rektorerna försöker se ljus i tunneln

Finns det några positiva saker med inbesparingarna? Ett talesätt lyder att det inte finns något ont som inte har något gott med sig. De båda rektorerna är snabba att svara på frågan.
– Det här driver fram vår egen kreativitet och i sådana här lägen blir man tvungen att våga testa nya lösningar. Vi kommer att testa nya kombinationsutbildningar med både unga och vuxna inom samma utbildning, och det är något vi redan från tidigare har lyckade erfarenheter av, säger Lillemor Norrena.
Anne Levonen säger att krisen i bästa fall kan leda till nya former av samarbeten för finlandssvenskarna i Finland.

– Det finns ett stort mervärde i att samarbeta och kanske måste vi inom yrkesutbildningarna börja specialisera oss mera på de olika orterna. Kanske hittar vi helt nya arbetssätt, kanske föds det nya goda idéer utifrån det här.

Nu sågas en viktig gren av

Trots att rektorerna försöker se någon strimma av ljus är de i grunden starkt kritiska till regeringens quick fix-åtgärder som Anne Levonen kallar dem. Hon säger att åtgärderna är ytterst kortsiktiga.
– Det här är inte hållbar utveckling. Beslutsfattarna inser inte hur mycket det kommer att skada välmående och hela bildningsnivån när man sågar av en gren som är svår att reparera i efterhand.
Hon tror att hennes nordiska kolleger kommer att bli mycket förvånade när de hör att Finland nu backar så här starkt inom området för livslångt lärande.

– Många år i rad har Finlands korats till världens lyckligaste land, och jag tror att detta kommer att synas framöver i den placeringen. Finska folket blir olyckligt om inte regeringen snart inser sitt misstag.

Nyeste artikler fra NVL

To ældre mænd sidder og arbejder sammen på en bærbar computer, hvoraf den ene holder en smartphone.

25/09/2024

Finland

7 min.

Nyt on tarjolla apua turvallisten digiympäristöjen luomiseen. Koordinaattori Sonja
Bäckman, joka auttaa työkseen suomalaisia senioreja, on yksi NVL:n digitaalisen
työkalupakin tulevista testaajista. – Haluamme kohentaa senioreiden
itseluottamusta ja osoittaa heille, että he pärjäävät nyky-yhteiskunnassa ja ovat
arvokkaita kansalaisia, hän sanoo.

En glad mor leger med sine fire børn i en lys og hyggelig stue.

24/09/2024

Danmark

9 min.

Gennem to år mødtes dagplejere i 11 danske kommuner i læringsfællesskaber, hvor de fik ny viden, som de reflekterede over og indarbejdede i deres praksis. Det har givet faglig selvsikkerhed, skabt refleksioner på højere niveau og udviklet organisation i de enkelte kommuner.

To ældre mænd sidder og arbejder sammen på en bærbar computer, hvoraf den ene holder en smartphone.

24/09/2024

Finland

7 min.

Nú er hægt að njóta aðstoðar við að skapa sér öruggt stafrænt umhverfi.
Sonja Bäckman, samhæfingaraðili sem veitir eldri borgurum í Finnlandi aðstoð, er ein þeirra fyrstu til að prófa Starfræna verkfærakistu NVL. – Við viljum efla sjálfsvirðingu eldri borgara okkar og sýna að þeir geti spjarað sig í nútímasamfélagi og séu mikilsverðir,segir hún.

Share This