15/05/2024

Sverige

Flexibelt lärande, Näringsliv

6 min.

Vill ni jobba mer effektivt? Utveckla varandra

Att medarbetarna på ert företag är extremt värdefulla och nästintill oersättliga kommer förmodligen inte som en nyhet. Men att de har mer att ge, eventuellt dolda kunskaper och utbildningspotential har ni kanske inte tänkt på? Använd de resurserna ni har på plats – det vill säga medarbetarna – för att effektivisera ert arbete och utvecklas som både individer och företag. Det kallas för intern kompetensutveckling.

Färgglad illustration av mångsidiga unga vuxna som sysslar med olika läs- och studieaktiviteter, omgivna av överdimensionerade böcker och digitala enheter i en fantasifull biblioteksmiljö

Vill ni jobba mer effektivt? Utveckla varandra.

Intern kompetensutveckling som verktyg

Att skicka iväg medarbetare på externa utbildningar kan faktiskt kosta mer än vad det ger – både vad gäller tid och pengar. Det är något som Jeanette Almberg Paravati, ansvarig för kompetensutveckling, ledarskap och videostreaming på Sveriges Radio, håller med om:

– Att skicka en medarbetare på kurs är sällan en bra investering. Medarbetaren är ofta borta från produktion och det är inte säkert att hen som är på kurs faktiskt har lärt sig något. Det kan bli lite onödigt, säger hon.

Vidare menar Jeanette att tidsbristen är den största boven i dramat och att man i stället bör satsa på att bygga en kultur där lärandet blir en naturlig del av vardagen.

– Tiden för lärande finns inte idag. Det handlar i stället om att bygga en kultur där alla bidrar till varandras lärande, genom att dela med sig av sin kompetens och erfarenhet i vardagen. Man ansvarar för att utveckla varandra och inte bara sig själv.

Jeanette driver SLA-podden tillsammans med Rebecka Thulin, som jobbar med lärande och ledarskapsutveckling på Handelsbanken. Och i avsnittet om teamlärande får vi lära oss om hur intern kompetensutveckling kan appliceras på en arbetsplats genom att medarbetare delar kunskap med varandra.

“Det viktigaste sättet att lära sig på, är att lära sig i vardagen”

Vi har även haft förmånen att prata med Rebecka om intern kompetensutveckling. Hon menar att det bästa sättet att lära sig på är här och nu – och att faktiskt tillämpa det direkt i sitt arbete.

– Det viktigaste sättet att lära sig på, är att lära sig i vardagen. Det är i det dagliga arbetet, när vi ställs inför utmaningar och problem, som vi har den bästa möjligheten att lära oss och växa, menar hon.

Med filosofin att “de som kan ska lära ut”, lyfter de kompetensen internt hela tiden. Och på Sveriges Radio jobbar de likasinnat – Jeanette menar att man lär sig av och med varandra hela tiden:

– Vi har gått ifrån en kultur där man har skickat en person på kurs till att i stället låta lärandet ske människa mot människa. Vi brukar inte kalla det för utbildning, utan läraraktivitet, säger hon och ger exempel:

– Det kan handla om att spela in korta poddar, lyssna eller diskutera i grupp. Vi har en digital verktygslåda för teamutveckling med exempelvis korta filmer.

Mellanmänsklig kompetens

När Rebecka blickar framåt, tror hon att AI kommer integreras mer inom intern kompetensutveckling. Hon tror att teknologin kommer att spela en allt större roll i att lära sig och utvecklas.

– Jag tror att AI kommer påverka framtiden, så klart. Det handlar mycket om att bygga kollektiv intelligens, träna samarbetsförmåga och att jobba tvärfunktionellt. Det är vi inte vana vid.

Hon ställer frågan vad människan ska göra om man kan få svar på det mesta från AI? Svaret ger hon själv:

– Bygga effektiva team och stötta varandra. Jag tycker att jag ser ett ganska stort kompetensgap mellan ledare och medarbetare. Så hur samarbetar vi och hur får vi med oss människor? Det handlar om att använda AI som ett komplement till, snarare än ersättning för, mänsklig kompetens. Istället behöver vi fortsätta jobba med att förbättra våra samarbeten och utveckla våra soft skills.

Vill ni lära er mer om intern kompetensutveckling?

Oavsett hur man väljer att jobba med intern kompetensutveckling finns det många vägar att gå – och mycket att lära av varandra. Därför håller vi en konferens om ämnet i Malmö den 27 augusti. Fokus är att utvecklas i team på arbetsplatsen och informationen som delas baseras på en rad nordiska utvecklings- och forskningsprojekt som har genomförts de senaste tio åren. Tillsammans kommer vi att arbeta med innovativa metoder för att förbättra intern kompetensutveckling – och ni kommer att ta fram en prototyp för lärande på arbetsplatsen som ni sen kan vidareutveckla och implementera på er arbetsplats.

Vill ni också vara med och utvecklas tillsammans? Anmäl er här!

Nyeste artikler fra NVL

På VUC Storstrøm kan kursisterne bl.a. modtage ordblindeundervisning eller FVU (Forberedende Voksenundervising), hvor de kan dygtiggøre sig i fagene digital, dansk, engelsk og matematik.

09/07/2024

Danmark

8 min.

En ud af tre kursister på VUC Storstrøm har et job. Til gengæld har de ofte negative erfaringer med at gå i skole. Kursisterne bliver mere modtagelige for at lære dansk eller engelsk, når undervisningen tager udgangspunkt i opgaver på jobbet.

Stora företag driver såkallade tomteskolor i Lappland där man utbildar blivande tomtenissar och julgubbar i den viktiga sysslan. Bild: Samuel Holt, Unsplash.

02/07/2024

Finland

8 min.

Vill du utbilda dig till tomte? Ja, det är ingen omöjlighet. Artesanernas resa är ett finländskt utbildningsprojekt som hjälper kunniga personer att få ett nytt specialkunnande inom turismen. I finländska Rovaniemi är man i full gång med att utbilda nya medarbetare och man erbjuder korta skräddarsydda utbildningshelheter.

Helga Tryggvadóttir (t. venstre) og Ingibjörg Kristinsdóttir er begge utdannet som studie- og arbeidsrådgivere.

25/06/2024

Island

9 min.

Det er öket press i det islandske samfunnet for validering av arbeidslivskompetanser og at tidligere utdanning og erfaring godkjennes. Antall innvandrere öker stadig. Kravet blir sterkere om at de papirer som de bringer med seg hjemmefra godkjennes og åpner for relevante muligheter på arbeidsmarkedet. Mange utdanningssentre tilbyr nå validering av kompetanser i Island. Disse mulighetene brukes både av innvandrere og...
Share This