Digiosallisuus
Artikler
– On tärkeää uskaltaa ja kokeilla, sanoo islantilainen AI-asiantuntija.
Nyt on tarjolla apua turvallisten digiympäristöjen luomiseen. Koordinaattori Sonja
Bäckman, joka auttaa työkseen suomalaisia senioreja, on yksi NVL:n digitaalisen
työkalupakin tulevista testaajista. – Haluamme kohentaa senioreiden
itseluottamusta ja osoittaa heille, että he pärjäävät nyky-yhteiskunnassa ja ovat
arvokkaita kansalaisia, hän sanoo.
Lukihäiriöiset ja muut, joille kirjaimet tuottavat vaikeuksia, ovat generatiivisen tekoälyn myötä saaneet uusia mahdollisuuksia ilmaista itseään ja lukea vaikeita tekstejä, opettaja ja asiantuntija kertovat.
Grit:lab on syntynyt yhteistyönä, johon osallistuvat ahvenanmaalainen peliyhtiö Paf, Ålands yrkesgymnasium ja Ahvenanmaan maakunnan hallitus. Se on kokonaan projektiperustainen koodarikoulutus, jossa on osallistujia yli 20 maasta.
Opintopiirit tarjoavat hyvän mahdollisuuden kehittää työntekijöiden osaamista pitkäjänteisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Se kuitenkin edellyttää, että työntekijät ovat valmiita sitoutumaan ja että työpaikka tarjoaa mahdollisuuksia käyttää uutta tietoa, todetaan NVL:n toteuttaman pilottihankkeen arviossa.
Miten voimme tavoittaa kaikki ne ihmiset, jotka jäävät digitaalisen yhteiskunnan ulkopuolelle? Kysymys on erittäin ajankohtainen. Miten Suomessa toimitaan? Onko muilta Pohjoismailta opittu jotain? Kysyimme asiaa kahdelta NVL Digital -verkoston suomalaisedustajalta.
Nykyisin teknologia ajaa yhteiskunnallista kehitystä eteenpäin sekä julkisella sektorilla että elinkeinoelämässä, ja sillä on suuri vaikutus kilpailukykyyn. Teknologia muuttuu jatkuvasti, mutta muutosvauhti on nyt nopeampi kuin koskaan aiemmin.