18/12/2023

Sverige

Näringsliv, Lika möjligheter, Utbildningspolitik

Arbetslösa i Sverige får ökade möjligheter att utbilda sig

Personer som saknar gymnasieutbildning är överrepresenterade bland de arbetslösa i Sverige. Samtidigt finns det brist på utbildad personal inom många yrken.

Arbetslösa i Sverige får ökade möjligheter att utbilda sig

Arbetslösa i Sverige får ökade möjligheter att utbilda sig

Regeringen har nu därför beslutat att göra det möjligt för deltagare inom jobb- och utvecklingsgarantin att studera svenska för invandrare (sfi) under ett år och sedan fortsätta främst inom kommunal vuxenutbildning under ytterligare ett år med bibehållet aktivitetsstöd.

Det finns personer som lämnar etableringsprogrammet och övergår till jobb- och utvecklingsgarantin som inte har slutfört sina studier i sfi. På grund av bristande språkkunskaper i svenska har inte målgruppen möjlighet att ta del av andra arbetsmarknadspolitiska insatser. I stället bedöms denna grupp behöva ytterligare tid för sfi inom ramen för jobb- och utvecklingsgarantin, och därefter anvisas till främst kommunal vuxenutbildning på grundläggande eller gymnasial nivå. Genom att utöka möjligheten att studera sfi och andra reguljära utbildningar i komvux kan fler arbetssökande ta del av utbildningar som är relevanta för att komma i arbete.

Beslutet rör deltagare inom jobb- och utvecklingsgarantin med behov av både studier i sfi och annan utbildning på främst grundläggande eller gymnasial nivå. Arbetsförmedlingen gör bedömningen om vilka individer som ska omfattas. Ändringarna träder i kraft den 1 december 2023.

– Fler arbetslösa behöver utbilda sig för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Nu gör vi det lättare för personer med svaga kunskaper i svenska att först läsa sfi och sedan komplettera med annan reguljär utbildning, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

Läs mer här.

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This