26/06/2023

Norden

Digitale kompetanser, Arbeidsliv, Livslang læring

Involver de ansatte i digital omstilling – skap sammenheng og gode prosesser

Dette er hovedbudskapet i den nye forskningsrapporten Morgendagens arbeidsliv i den digitale omstilling. Rapportens fem anbefalinger er basert på en kvalitativ undersøkelse av små og mellomstore industribedrifter i de fem nordiske land. Medarbeidere med og uten fagbrev, samt deres ledere har blitt intervjuet.

Morgendagens arbeidsliv i den digitale omstilling

Morgendagens arbeidsliv i den digitale omstilling

Rapporten er del to av et større forskningsprosjektet, finansiert av Nordisk ministerråd (NMR): Formålet med prosjektetet Livslang lærings rolle i den digitale transformation og digitale inklusion er å undersøke aktuelle nordiske utfordringer og komme frem til felles løsninger.

Rapporten setter søkelys på fremtidige initiativer som kan fremme digital omstilling gjennom kompetanseutvikling. I rapporten framhever forskerteamet, at virksomheter i omstilling må bruke tid til dialog med – og reell involvering av de ansatte.

Nettverket NVL digital arbeidsliv har bidratt med kontakter innenfor nordiske industribedrifter, og med beskrivelser av policy i de nordiske land.

Prosjektet, rapporten og dialogverktøyet er gjennomført som et team-samarbeid mellom:

  • Mie Buhl, Professor, Aalborg Universitet – Forskningsleder
  • Maria Hvid Dille, PhD, Aalborg Universitet
  • Asbjørn Kårstein, Forsker, Høgskolen i Innlandet
  • Kjell Nyman, Konsulent, Sverige

Les rapporten her

For mer informasjon, eller andre kommentarer, vennligst kontakt:

Fem anbefalinger og et dialogverktøy

Forskningsrapporten omfatter fem anbefalinger rettet mot praksis- og policy-nivået. Anbefalingene egner seg godt for virksomheter som er i ferd med å starte en digital omstillingsprosess, og også for de som er godt i gang. De er også ment til å gi innsikt i forholdene som kan være med på å fremme eller forsinke omstillingen, og hvordan man kan få bedre medarbeiderinvolvering.

Den første anbefalingen, Implementer rettidig langsomhed, handler om å bruke god tid til å forstå den digitale omstillingens kompleksitet.

Den andre anbefalingen, Prioritér et bredt repertoire af strategier til at navigere i den digitale omstilling, går ut på å prøve et bredt repertoar av ulike strategier som kan skape oppmerksomhet det som fungerer godt og det som fungerer mindre godt.

Den tredje anbefalingen, Skab opmærksomhed(er) i praksis på sammenhænge, handler om å se sammenhengen som digitale teknologier allerede er innbefattet i, og hvordan dette påvirker helheten.

Den fjerde anbefalingen, Inkludér arbejdsstyrkens vidensformer som legitime, går ut på å aktivt inkludere medarbeideres faglige produksjonskompetanse som en legitim vitenskapsform som kan bidra til økt innovasjon, medarbeidertrivsel og vekst.

Den siste anbefalingen, Kobl kompetenceudviklingsforløb med forløb om kontekstforståelse, fokuserer på å også kunne ha aktiv dialog med medarbeidere til å kunne være med på utviklingen, i motsetning til å henge etter eller falle fra.

Flere nyheder fra NVL

En ung bonde justerer maskineriet på en skurtresker i et åpent jorde.

05/08/2024

Norge

Norge utvidet godkjenningsordningen fra og med 1. juni i år. Utvidelsen innebærer at islandsk og dansk fag- og yrkesopplæring regnes som jevngod med tilsvarende norsk lærefag når det gjelder nivå, omfang og faglig innhold.

Illustrasjonen viser en mann og en kvinne som står foran et industrielt anlegg med en stor lyspære, symboliserende innovasjon og industriell utvikling.

01/08/2024

Norge

Næringsminister Cecilie Myrseth (AP) har annonsert at regjeringen skal utarbeide en ny stortingsmelding om industrien. Stortingsmeldingen skal legges frem tentativt våren 2025 og har som mål å styrke norsk industri og skape flere arbeidsplasser.

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Share This