Konferansen samlet ledende eksperter på området karriereveiledning og bærekraft og diskuterte blant annet sosial bærekraft og rettferdighet, grønn omstilling, livskvalitet og visjonære rammeverk.
Spørsmålet mange stiller seg er om man skal veilede individer over til grønne næringer, eller skal man la dem velge selv?
Pete Robertson, professor ved Edinburgh Napier University, påpekte blant annet at FNs bærekraftsmål hviler på sosial inkludering og motivasjon for globale endringer. Andre bærekraftsmål ble også trukket frem slik som nummer 17, som fremhever regionale fagnettverk og samarbeid med eksterne partnere som verdifullt for utdanning og kompetanse tilknyttet veilederprosessen.
Livskvalitet er også sentralt hos individet og da særlig bærekraftsmål 3, som ble trukket frem av forsker Ragnhild Bang Nes, fra Folkehelseinstituttet. Unge menneskers forventninger til et ‘lykkelig’ liv har sunket, og de som står utenfor arbeidslivet scorer lavest på en ny Ungdata-undersøkelse.
Mot slutten av konferansen, ble det presentert praktiske råd fra karriereveiledere Marit Overrein og Julie Utler Gjengedal, som oppfordret til ansvarliggjøring av veiledere for oppdatering av bærekraftsfagstoff (velederforum.no og FNs nettsider om bærekraft) og om dialog med kollegaer rundt etisk praksis og bærekraftsmålene basert på caser.
Sveinung Skule, direktør i HK-dir, avsluttet konferansen med å fremheve viktigheten av å tydeliggjøre koblingene mellom karriereveiledning og bærekraftig samfunnsutvikling, og oppfordret deltakerne til å være talspersoner for disse koblingene både internt og eksternt.
Les mer her.