10/02/2023

Finland

Lika möjligheter, Folkbildning

Ny handbok i hur man producerar närradio

– Det här är ett resultat av mina trettio år långa erfarenheter, så det är min handstil på den. Det säger Riitta Haapakoski om den färska handboken i närradioproduktion som finns på engelska och finska.

Toimittaja radio-ohjelman matka-oppaana

Toimittaja radio-ohjelman matka-oppaana. Illustratör: Päivi Pätsi

– Jag har alltid sagt att om man lär sig radions eget språk, så är det sedan inga problem att göra själva radioprogrammet.

Eldsjälen Riitta Haapakoski har märkt att man ofta inom närradioutbildningen tenderar att hoppa över den punkten.

– Handboken försöker nu rätta till den praxisen.

Yhteisöradio
Illustratör: Päivi Pätsi

Nu finns unikt material

– Den här manualen behövs för att särskilda målgrupper ska få bättre möjligheter att delta i närradiosändningar. Det är sällsynt med den här typen av anpassat undervisningsmaterial, säger Riitta Haapakoski.

Handboken har på engelska titeln: Guidelines for community – radio trainers to promote participation of special target groups in broadcasting.

Manualen bygger på ett multiprofessionellt samarbete mellan närradion i Helsingfors och projektet “Epic light”. Projektet har som målsättning att stärka mediakompetensen hos unga vuxna som har olika utmaningar i sina liv.

Radio-ohjaaja
Illustratör: Päivi Pätsi

Ladda ner interaktiv pdf-fil

Manualen består av sex moduler och de utgår från erfarenheter man gjort i olika testverkstäder.

Manualen är en interaktiv pdf-fil och kan användas utan internetanslutning. Du hittar tekniska instruktioner på sidan 2 i manualen.

Sätt in

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This