Regeringen er kommet med reformudspil på både ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser, der pt. skaber meget debat i Danmark. Udspillene er en del af regeringens reformkurs ”Forberedt på fremtiden” der skal sikre at det samlede uddannelsessystem giver de bedste forudsætninger for ”at begå sig i livet”.
De aktuelle reformudspil omhandler:
- Ændringer på ungdomsuddannelserne hvor der foreslås at oprette en erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse, og at hæve karakterkravet på de treårige gymnasiale uddannelser hhx og stx til 6,0. Forslaget indebærer, at lukke to VUC- tilbud der har haft stor betydning for voksne deltagere nemlig HF, højere forberedelseseksamen og adgangen til at tage enkeltfag. Formålet er bl.a. at sikre adgang til gymnasialt niveau og adgang til videre uddannelse for flere, samt at skabe socialt attraktive læringsmiljøer i hele landet
- Ændringer på højere professions- og erhvervsuddannelse, hvor der bl.a. foreslås at professionsuddannelser gøres mere praksisnære og fleksible og med friere rammer og højere kvalitet. Uddannelserne skal kunne tages på deltid. Nye fleksible og gratis efteruddannelsestilbud skal gøre det at dygtiggøre sig inden for sit fag gennem hele livet. En del af diskussionen er at UC skal kunne gennemføre masteruddannelser.