31/05/2023

Finland

Yhtäläiset mahdollisuudet, Elinkeinoelämä

Suomalaisessa ammattikoulutuksessa edelleen parannettavaa

Vuonna 2018 suomalaista ammattikoulutusta uudistettiin laajalla reformilla. Tuoreen tutkimuksen mukaan paljon tavoitteita on saavutettu, mutta edelleen on myös korjattavaa.

Finsk yrkesutbildning behöver ännu förbättras

Suomalaisessa ammattikoulutuksessa on edelleen parannettavaa

Vuonna 2018 toteutettua ammattikoulutusreformia pidettiin hyvin laajamittaisena. Sen jälkeen maailman tilanteessa on tapahtunut huomattavia muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet myös opetukseen ja opiskelijoiden hyvinvointiin. Näitä muutoksia ovat esimerkiksi pandemia, vuonna 2021 voimaan tullut oppivelvollisuuden laajentaminen sekä globaali epävarmuus. Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) tuoreessa artikkelissa tarkastellaan, kuinka hyvin ammattikoulutusreformin tavoitteet ovat toteutuneet Suomessa.

Tukea ja apua tulee lisätä

Laajan uudistuksen tavoitteena oli lisätä mahdollisuuksia yksilöllisiin opintopolkuihin. Tutkimuksen mukaan huomattavaa parannusta on jo tapahtunut, mutta oppilaitoksissa järjestettävää urasuunnittelua tulee parantaa ja tavoitteellistaa. Uudistuksessa myös laajennettiin oikeutta oppimisvaikeuksien, vamman tai sairauden vuoksi annettavaan erityiseen tukeen. Kaikki opiskelijat eivät selvästikään saa tarvitsemaansa ohjausta ja tukea. Tälläkin osa-alueella siis on korjattavaa.

Lisää osaavia työpaikkoja

Uudistuksen tavoitteena oli myös lisätä työelämässä oppimista ja parantaa sen laatua. Vaikka tarjonta on lisääntynyt, monilla koulutuksen järjestäjillä on edelleen vaikeuksia löytää sopivia työpaikkoja.

– Jotta työelämässä oppiminen toteutuisi laadukkaasti, on työpaikkaohjaajien osaamisen kehittämisestä myös pidettävä huolta. Lisäksi oppilaitoksilla on paljon hyviä käytäntöjä, joita tulisi levittää entistä tehokkaammin, Karvin yksikön johtaja Kirsi Hiltunen toteaa.

Näytöissä eriarvoisuutta

Näyttökoe on tärkeä opintojen osa, jossa opiskelijan osaamista on tarkoitus arvioida työpaikalla. Näyttöjen arvosanoissa on kuitenkin suuria suorituspaikka- ja arvioijakohtaisia eroja. Myös laadunhallintajärjestelmien yhtenäisyyttä tulee parantaa. Asia on tärkeä, koska uudistus kasvatti koulutuksen järjestäjien valtuuksia.

Lisää aiheesta

Policy brief -artikkeli: Ammatillisen koulutuksen tila – työelämälähtöisyys ja yksilölliset opintopolut ovat vahvistuneet, laadussa kuitenkin vaihtelua ja yhdenvertaisuuden toteutumisessa puutteita

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This