28/02/2024

Norge

Täydennyskoulutus

Taloudellinen tuki ja oikein suunnattu tiedotus edistävät lisäkoulutukseen osallistumista

Uusi raportti osoittaa, että sekä tiedottaminen että taloudellinen tuki edistävät työntekijöiden motivaatiota kouluttautua lisää.

Økonomisk støtte og målrettet informasjon bidrar til mer videreutdanning

Taloudellinen tuki ja oikein suunnattu tiedotus edistävät työntekijöiden kouluttautumista

Raportti perustuu kontrolloituun, satunnaistettuun kokeeseen, jonka toteuttivat työelämä- ja hyvinvointitutkimusta tekevä laitos FAFO ja taloudellinen tutkimuslaitos Frischsenteret. Kokeen tavoitteena oli selvittää, millainen merkitys taloudellisella tuella (stipendeillä) ja tiedottamisella on työntekijöiden motivoimisessa lisäkoulutukseen.

Kokeeseen osallistuneet 300 000 työntekijää jaettiin kolmeen ryhmään. Yksi ryhmä sai sekä tietoa lisäkoulutusmahdollisuuksista että taloudellista tukea kouluttautumiseen, toinen ryhmä sai pelkästään tietoa ja kolmas ryhmä (kontrolliryhmä) ei saanut kumpaakaan.

Vaikutustutkimus osoittaa, että ryhmässä, joka sai sekä tietoa että taloudellista tukea, koulutukseen osallistumisen todennäköisyys kasvoi 20 prosentilla. Todennäköisyys kasvoi 9 prosentilla ryhmässä, joka sai pelkästään tietoa koulutusmahdollisuuksista. Tutkimus myös vahvistaa asian, josta on saatu viitteitä jo aiemmissa tutkimuksissa: naiset osallistuvat lisäkoulutukseen miehiä useammin. Sekä tietoa että taloudellista tukea saavien ryhmässä jopa 31 % naisista päätyi osallistumaan koulutukseen. Molemmille sukupuolille tärkeitä syitä osallistua koulutukseen olivat palkankorotuksen mahdollisuus ja parempi ammattitaito, kun taas suurimmat esteet olivat kiinnostuksen ja rahan puute.

Tutkimukseen sisältyy myös arvio kokeen toteutuksesta. Lisätietoa tutkimuksesta (norjaksi) saat täältä.

Tausta

Norjan osaamisministeriö halusi selvittää, voisiko koulutusstipendillä kannustaa useampia työntekijöitä kouluttautumaan lisää. Taustalla on ammattitaitoisen työvoiman kasvava tarve yhteiskunnassa sekä se, että yhä suurempi osa työvoimasta jatkaa töissä entistä pidempään. Siksi Norjan korkeakoulutus- ja osaamisvirasto sai vastuulleen teettää tämän kontrolloidun ja satunnaistetun tutkimuksen. Virasto toteutti tutkimuksen yhdessä Norjan valtion opintolainarahaston, Norjan tilastoviranomaisen ja kahden edellä mainitun tutkimuslaitoksen kanssa.

Seurantatutkimusta harkitaan

Korkeakoulutus- ja osaamisviraston osastonjohtaja Kristine Offerdal kertoo, että virasto aikoo arvioida mahdollisuuksia pidempiaikaisen seurantatutkimuksen toteuttamiseen. – Yhteiskunnalla on edessään suuria osaamishaasteita, joihin ei ole ilmeisiä ratkaisuja. Siksi meidän on tutkittava eri tapoja, joilla ihmiset voidaan pätevöittää työhön ja saadaan pysymään töissä, hän toteaa. Offerdal huomauttaa, että osaamisen kehittämisen ja työuran pidentämisen motiiveissa on vielä paljon selvitettävää. – Pidempiaikainen seurantatutkimus voi antaa lisää tietoa siitä, millaisia vaikutuksia niillä on koulutuksen loppuun suorittamiseen, työllisyyteen, liikkuvuuteen ja tuloihin, hän toteaa.

Raportit voit lukea (norjaksi) täältä.

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This