24/04/2023

Finland

Folkbildning, Motivation, Lika möjligheter

Ukrainare får prova på helt nya undervisningsmetoder

När flyktingar från Ukraina satte sig på skolbänken i finländska Vasa fick de prova på lärsituationer som var helt nya för dem. EPALE Finland kommer snart att publicera lokala goda praxis som bygger på goda erfarenheter tillsammans med den här målgruppen.

Ukrainare får prova på helt nya undervisningsmetoder

Ukrainare får prova på helt nya undervisningsmetoder

Medborgarinstitutet Alma i Vasa utbildar framgångsrikt nyanlända från Ukraina i finska och engelska språket. Kurserna inleddes snabbt under våren 2022 och är fortsättningsvis på gång.

Det här berättar Vaasa-lehti, återgivet i en kortare artikel av Tarja Gromov. (Läs mera)

– Hittills har redan sju undervisningshelheter genomförts, med sammanlagt cirka 90 deltagare, säger ledande rektor Sannasirkku Autio.

Genom gedigen kunskap i invandrarutbildningar från tidigare har skolan effektivt lyckats nå många av de cirka 800 ukrainare som kommit till staden. En stor del av dem talar endast ryska.

Främmande och nytt

Ukrainarna är vana vid en mera prestationsinriktad och auktoritär undervisning än den finländska. Därför har till exempel pardiskussioner och grupparbeten varit helt främmande inslag för kursdeltagarna.

I den ukrainska skolkulturen är eleven en mera passiv mottagare av kunskap, medan läraren är den som förmedlar kunskap.

– Först uppfattade kursdeltagarna inte alls till exempel matlagning och utflykter som studier, säger den planeringsansvariga läraren Kati Källman.

Goda praxis publiceras

På kort tid har man inom medborgarinstiutet lyckats nå goda resultat och deltagarna har också varit motiverade att lära sig nya språk.

Under våren 2023 kommer EPALE Finland att publicera lokala goda praxis som bygger på de erfarenheter man gjort när det gäller vuxenutbildningsaktiviteter i Finland för den här målgruppen.

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This