08/05/2024

Island

, Arbeidsliv, Utdanningspolitikk

«Vi er alle forskjellige og alle like»

En arbeidsgruppe som arbeider for økte utdannings- og arbeidsmuligheter for funksjonshemmede, har levert sin rapport med forslag til tre ministre. Formålet med arbeidsgruppen var å analysere de nåværende utdannings- og arbeidsmulighetene for funksjonshemmede og komme med forslag til forbedringer.

En gruppe mennesker som står sammen i et konferanserom, smilende for et gruppebilde.

Bildet viser arbeidsgruppen samt de tre ministerene.

Rapporten, som har tittelen “Vi er alle forskjellige og alle like,” inneholder flere forslag for å øke funksjonshemmedes tilgang til utdanning og arbeid. Blant annet foreslår gruppen å lage en treårsplan for endringer i videregående utdanning, der målet er å bedre møte behovene og forventningene til funksjonshemmede studenter.

På universitetsnivå foreslår gruppen at introduksjonsstudier skal være tilgjengelige for alle ved alle universiteter, samt å øke tilbudet av yrkesrettede studier og kortere utdanningsløp. Gruppen legger også vekt på økt samarbeid innen videregående utdanning, spesielt mellom Fræðslumiðstöð atvinnulífsins og Fjölmennt, for å støtte utdanning og etterutdanning for funksjonshemmede.

Tre ministre tok imot rapporten: Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, Ásmundur Einar Daðason, utdannings- og barne- og familieleder, og Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir, minister for høyere utdanning, industri og innovasjon. De lovet å vurdere arbeidsgruppens forslag med åpent sinn og arbeide for å øke funksjonshemmedes deltakelse i utdanning og arbeidsliv.

Arbeidsgruppen har også lagt frem forslag om økt samarbeid mellom Vinnumálastofnun og arbeidsplasser for å styrke funksjonshemmedes deltakelse i det ordinære arbeidsmarkedet. Målet er å skape spesifikke tiltak for funksjonshemmede og sikre at de kan delta fullt ut i arbeidsmarkedet på egne premisser.

Sara Dögg Svanhildardóttir, leder for arbeidsgruppen, sier at forslagene er i samsvar med FNs konvensjon om rettighetene til funksjonshemmede og regjeringsplattformens vektlegging av utdanning og arbeidsdeltakelse for funksjonshemmede.

Med disse forslagene håper man å ta et stort skritt mot et mer rettferdig samfunn der funksjonshemmede får mulighet til å blomstre både i utdanning og i arbeidslivet. Rapporten er offentlig tilgjengelig for lesing for allmennheten.

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This