08/05/2024

Island

, Arbeidsliv, Utdanningspolitikk

«Vi er alle forskjellige og alle like»

En arbeidsgruppe som arbeider for økte utdannings- og arbeidsmuligheter for funksjonshemmede, har levert sin rapport med forslag til tre ministre. Formålet med arbeidsgruppen var å analysere de nåværende utdannings- og arbeidsmulighetene for funksjonshemmede og komme med forslag til forbedringer.

En gruppe mennesker som står sammen i et konferanserom, smilende for et gruppebilde.

Bildet viser arbeidsgruppen samt de tre ministerene.

Rapporten, som har tittelen “Vi er alle forskjellige og alle like,” inneholder flere forslag for å øke funksjonshemmedes tilgang til utdanning og arbeid. Blant annet foreslår gruppen å lage en treårsplan for endringer i videregående utdanning, der målet er å bedre møte behovene og forventningene til funksjonshemmede studenter.

På universitetsnivå foreslår gruppen at introduksjonsstudier skal være tilgjengelige for alle ved alle universiteter, samt å øke tilbudet av yrkesrettede studier og kortere utdanningsløp. Gruppen legger også vekt på økt samarbeid innen videregående utdanning, spesielt mellom Fræðslumiðstöð atvinnulífsins og Fjölmennt, for å støtte utdanning og etterutdanning for funksjonshemmede.

Tre ministre tok imot rapporten: Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, Ásmundur Einar Daðason, utdannings- og barne- og familieleder, og Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir, minister for høyere utdanning, industri og innovasjon. De lovet å vurdere arbeidsgruppens forslag med åpent sinn og arbeide for å øke funksjonshemmedes deltakelse i utdanning og arbeidsliv.

Arbeidsgruppen har også lagt frem forslag om økt samarbeid mellom Vinnumálastofnun og arbeidsplasser for å styrke funksjonshemmedes deltakelse i det ordinære arbeidsmarkedet. Målet er å skape spesifikke tiltak for funksjonshemmede og sikre at de kan delta fullt ut i arbeidsmarkedet på egne premisser.

Sara Dögg Svanhildardóttir, leder for arbeidsgruppen, sier at forslagene er i samsvar med FNs konvensjon om rettighetene til funksjonshemmede og regjeringsplattformens vektlegging av utdanning og arbeidsdeltakelse for funksjonshemmede.

Med disse forslagene håper man å ta et stort skritt mot et mer rettferdig samfunn der funksjonshemmede får mulighet til å blomstre både i utdanning og i arbeidslivet. Rapporten er offentlig tilgjengelig for lesing for allmennheten.

Flere nyheder fra NVL

Making the digital Nordics work

16/05/2024

Norden

Nordregio recently created a space in Stockholm for policymakers, practitioners, civil society organisations, and academia to discuss digital Inclusion. Participants compared processes of policy implementation in the Nordic and Baltic states. They also learned about the results of a Nordic-Baltic project “Digital Inclusion in Action”.

En ung kvinne leser en bok i en bokhandel med mange bøker i bakgrunnen.

13/05/2024

Norden

En ny nordisk rapport efterlyser mer erfarenhetsutbyte för att livslångt lärande i högre utsträckning ska bidra till att möta framtidens kompetensbehov på arbetsmarknaden.

Digital omstilling i arbeidslivet – hvordan kan det fungere i praksis?

07/05/2024

Norge

Få et overblik over de nyeste materialer fra NVL’s netværk om digitalisering i arbejdslivet

Share This