08/03/2023

Norge

Arbeidsliv, Voksnes læring

5 min.

Det grønne skiftet krever rask omstilling i utdanning og bedrift

Hele verden står ansikt til ansikt med krav om reduserte utslipp og grønn omstilling. Det trengs kunnskap og kompetanse, og det haster. To av tre norske bedrifter trenger flere fagfolk enn det de får tak i. Dette avslører det helt ferske kompetansebarometeret fra arbeidsgiverorganisasjonen NHO.

Jens Barland, Anne Thorbjørnsen og Terje Melheim

Utdanningstilbud i små doser, gjerne på nett, slik at det kan tas samtidig som en er i jobb. Dette var innlederne på Livslang læring-konferansen på Lillehammer enige om. Fra venstre Jens Barland fra Høyskolen Kristiania, Anne Thorbjørnsen fra Veidekke og Terje Melheim fra Moelven Industrier. Foto: Torhild Slåtto

Kompetanse og kvalifiserte personer som kan bidra til bærekraftig utvikling er mangelvare. Både de som er i arbeid og de som tar sin første utdanning er avhengig av at det finnes utdanningstilbud som gir grunnlag for å arbeide for det grønne skiftet. Dette setter utdanningsinstitusjonene på en hard prøve. Klarer de å snu seg raskt nok?

«Tospråklige»

– Vi må være «tospråklige», vi må forstå både arbeidslivet og utdanningsverdenen for å gi de utdanningstilbudene som trengs, sa prorektor Jens Barland ved Høyskolen Kristiania under Livslang læring-konferansen på Lillehammer nylig. Han viste til emner som nå tilbys, blant annet «innovasjon og bærekraft», sirkulærøkonomi og digital forståelse. Barland påpekte at det er behov for korte tilbud med umiddelbar effekt, gjerne mikrostudier som kan bygges opp til større emner. Høyskolen Kristiania satser på fleksible tilbud, som gjerne kan tas på nett parallelt med at en er i arbeid. Dette har næringslivet etterspurt lenge.

Utnytt råstoffet

Enkelte bedrifter er kommet i gang med den grønne omstillingen. Det er hardt arbeid på alle nivåer og i alle ledd. Det gjelder valg og bruk av råstoffer, logistikk, transport, produksjon, ledelse og daglig innsats fra de ansatte.

– Vi satser på gjenvinning av byggematerialer, som betong, og vi har bygd opp en grønn inubator hvor vi tester nye løsninger i småskala. Det er en arena for læring, fortalte konserndirektør Anne Thorbjørnsen i Norges største entreprenør, Veidekke.
Det forskes på ulike betongtyper som har ekstreme kvaliteter og gir mindre CO2-avtrykk. Det forskes for eksempel også på mer miljøvennlig bindemiddel i asfalten.

«Employability»

Mens bedriftene jobber for å skaffe seg nødvendig kompetanse, må også den enkelte holde seg oppdatert, være attraktiv i arbeidsmarkedet gjennom hele karrieren. Det gjelder å være «employable», som det heter på engelsk. «Lifelong learning – lifelong employability» var tema på den internasjonale konferansen på Lillehammer nylig, arrangert av Høgskolen i Innlandet og International Council for Open and Distance Education (ICDE). På skandinavisk sier vi gjerne livslang læring for et livslangt arbeidsliv. Konferansen samlet 370 deltakere fra 32 land.

Digital flåte

– Vi trenger korte og relevante kurs, gjerne digitalt. Digitalisering er en av nøklene til det grønne skiftet. I Veidekke har vi en digital flåte som kjører fra prosjektsted til prosjektsted og gir ansatte digital opplæring. Vi satser hardt på ressurseffektivisering og bruk av teknologi, sa Thorbjørnsen.

Aktivt medarbeiderskap

I Moelven Industrier jobbes det med bærekraft og grønn omstilling i alle avdelinger og hos alle ansatte.

– Vi har både ingeniører i verdensklasse og ikke-faglærte i vår bedrift, og vår strategi er å satse på aktivt medarbeiderskap der alle tar eget ansvar. Vi skal sløse mindre, jobbe smartere og gi de ansatte handlingsrom til å påvirke. Enten finner vi dyktige medarbeidere og ledere eller så utvikler vi dem i bedriften, fortalte Terje Melheim i Moelven Industrier. Han er fagansvarlig for medarbeider- og lederutvikling. Ett av mange tiltak for å sløse mindre og jobbe grønnere hos Moelven er å utvikle en effektiv høvleprosess. Trematerialene høvles, og det må gjøres slik at en får mest mulig ut av hver tømmerstokk.

Bærebjelken

– Vi tror at industrien i 2050 vil være regional, klimanøytral, elektrisk og digital. Fagoperatørene er bærebjelken i den grønne omstillingen, side om side med ingeniører for teknisk utvikling, påpekte Marit Flinder Roscher-Nielsen, manager i Elkem, i sitt innlegg. For ansatte betyr det kursing og omstilling, og en må hele tiden være bevisst på hvordan en selv kan bidra?

– Det grønne skiftet er inngripende i alle utdanninger, og både industri og utdanningsinstitusjoner må omstille seg raskt, sa Roscher-Nielsen.

Er det nok?

Det gjøres godt arbeid i bedrifter som har økonomi og ressurser til å satse grønt. Men hva med alle små og mellomstore bedrifter, har de muskler til å velge bærekraftige løsninger? Har de muligheter til å utvikle de ansatte, eller vil de tape i konkurransen om riktig kompetanse for grønt skifte?

Det er en fare for at Norge ikke makter den doble omstillingen som vi står midt oppe i med grønt og digitalt skifte på grunn av mangel på kunnskap og kompetanse, viser en ny rapport fra konsulentfirmaet Oslo Economics. Det er sterkt behov for målrettet satsing på utdanning og forskning for å unngå en slik kamp om ressurser.

Nyeste artikler fra NVL

På VUC Storstrøm kan kursisterne bl.a. modtage ordblindeundervisning eller FVU (Forberedende Voksenundervising), hvor de kan dygtiggøre sig i fagene digital, dansk, engelsk og matematik.

09/07/2024

Danmark

8 min.

En ud af tre kursister på VUC Storstrøm har et job. Til gengæld har de ofte negative erfaringer med at gå i skole. Kursisterne bliver mere modtagelige for at lære dansk eller engelsk, når undervisningen tager udgangspunkt i opgaver på jobbet.

Stora företag driver såkallade tomteskolor i Lappland där man utbildar blivande tomtenissar och julgubbar i den viktiga sysslan. Bild: Samuel Holt, Unsplash.

02/07/2024

Finland

8 min.

Vill du utbilda dig till tomte? Ja, det är ingen omöjlighet. Artesanernas resa är ett finländskt utbildningsprojekt som hjälper kunniga personer att få ett nytt specialkunnande inom turismen. I finländska Rovaniemi är man i full gång med att utbilda nya medarbetare och man erbjuder korta skräddarsydda utbildningshelheter.

Helga Tryggvadóttir (t. venstre) og Ingibjörg Kristinsdóttir er begge utdannet som studie- og arbeidsrådgivere.

25/06/2024

Island

9 min.

Det er öket press i det islandske samfunnet for validering av arbeidslivskompetanser og at tidligere utdanning og erfaring godkjennes. Antall innvandrere öker stadig. Kravet blir sterkere om at de papirer som de bringer med seg hjemmefra godkjennes og åpner for relevante muligheter på arbeidsmarkedet. Mange utdanningssentre tilbyr nå validering av kompetanser i Island. Disse mulighetene brukes både av innvandrere og...
Share This