04/06/2020

Finland

Folkbildning

3 min.

Finland utbildar agenter för framtiden

I Finland utbildar man som bäst agenter som ska förändra området för ekosocial bildning. I fortbildningsprojektet som avslutas hösten 2020 deltar som bäst 60 deltagare från olika läroinrättningar inom den fria bildningen.

Henrika Nordin är verksamhetsledare för Bildningsalliansen i Finland. Foto: privat arkiv

Henrika Nordin är verksamhetsledare för Bildningsalliansen i Finland. Foto: privat arkiv

– Hur kan vi se på hållbarhetsfrågan ur ett bredare perspektiv? Det handlar om mycket mera än att sortera avfall, säger Henrika Nordin som är verksamhetsledare för Bildningsalliansen i Finland.

För en tid sedan insåg man inom centralorganisationen för den fria bildningen, att om man vill arbeta med hållbarhetsfrågor så måste det göras på ett djupare plan. Tanken vann gehör vid Undervisnings- och kulturministeriet och snart föddes ett flerårigt tvåspråkigt fortbildningsprojekt.

Målsättningen med projektet Fri bildning som förändringsagent är bland många andra att fokusera på hur man tillsammans kan uppnå målen för Agenda 2030.

Fotot är taget från en framtidshubb inom den fria bildningen. Foto: Henrika Nordin
Fotot är taget från en framtidshubb inom den fria bildningen. Foto: Henrika Nordin

– Vi hade räknat med 40 projektdeltagare men fick 60 stycken. Det visar att det här är frågor som intresserar våra läroinrättningar, säger Henrika Nordin.

Tid för reflektion

Inom projektet deltar personer från en mängd olika läroinrättningar, bland dem folkhögskolor och medborgarinstitut. Deltagarna är indelade i tre olika grupper med varsin handledare. Varje deltagare har ett individuellt arbetsprojekt som anknyter till den egna läroinrättningen.

– Det handlar mycket om att få folk att reflektera över vad som krävs på ett individplan och även av läroinrättningen för att kunna uppnå målen. Vi ifrågasätter, väcker frågor och sätter in dem i ett socialt perspektiv. Frågor som uppstår kan handla om värderingar, jämlikhet och demokrati. Till vår hjälp har vi olika verktyg och metoder som stöder den processen, säger Henrika Nordin.

Förändringsagenterna använder sig av många kreativa metoder. Foto: Henrika Nordin.
Förändringsagenterna använder sig av många kreativa metoder. Foto: Henrika Nordin.

Deltagarna lär sig också av varandra, vilket är ett medvetet pedagogiskt grepp. Under utbildningens gång har man haft tre närstudietillfällen och ett antal webinarier. Vid det första studietillfället medverkade professorn Arto O. Salonen från Östra Finlands universitet. Han är expert inom ekosocial bildning och hållbarhetsfrågor. Läs mera om hans tankegångar här. 

Denna artikel är en del av en serie som presenterar olika aspekter av hållbarhet inom vuxnas lärande.
Den 22 september 2020 ordnar NVL en nordisk nätverkskonferens kring Nordiska Ministerrådets Vision 2030, som fokuserar på hållbarhet.
Mer information om konferensen här.

Nyeste artikler fra NVL

På VUC Storstrøm kan kursisterne bl.a. modtage ordblindeundervisning eller FVU (Forberedende Voksenundervising), hvor de kan dygtiggøre sig i fagene digital, dansk, engelsk og matematik.

09/07/2024

Danmark

8 min.

En ud af tre kursister på VUC Storstrøm har et job. Til gengæld har de ofte negative erfaringer med at gå i skole. Kursisterne bliver mere modtagelige for at lære dansk eller engelsk, når undervisningen tager udgangspunkt i opgaver på jobbet.

Stora företag driver såkallade tomteskolor i Lappland där man utbildar blivande tomtenissar och julgubbar i den viktiga sysslan. Bild: Samuel Holt, Unsplash.

02/07/2024

Finland

8 min.

Vill du utbilda dig till tomte? Ja, det är ingen omöjlighet. Artesanernas resa är ett finländskt utbildningsprojekt som hjälper kunniga personer att få ett nytt specialkunnande inom turismen. I finländska Rovaniemi är man i full gång med att utbilda nya medarbetare och man erbjuder korta skräddarsydda utbildningshelheter.

Helga Tryggvadóttir (t. venstre) og Ingibjörg Kristinsdóttir er begge utdannet som studie- og arbeidsrådgivere.

25/06/2024

Island

9 min.

Det er öket press i det islandske samfunnet for validering av arbeidslivskompetanser og at tidligere utdanning og erfaring godkjennes. Antall innvandrere öker stadig. Kravet blir sterkere om at de papirer som de bringer med seg hjemmefra godkjennes og åpner for relevante muligheter på arbeidsmarkedet. Mange utdanningssentre tilbyr nå validering av kompetanser i Island. Disse mulighetene brukes både av innvandrere og...
Share This