22/05/2019

Norge

Digital undervisning, Fleksibel læring

3 min.

Fleksibel vei fram til fagbrev

Geografisk avstand og spredt bebyggelse er en utfordring for både elever og skoler i et fylke som Finnmark, men de finner gode løsninger.

Nettskolen Finnmark

Nettskolen Finnmark har kontor ved Nordkapp videregående skole i Honningsvåg

Johanna Amundsen i Nordkapp kommune får sin utdanning som helsefagarbeider, godt hjulpet av den såkalte vekslingsmodellen og kommunikasjonsteknologi. Hun har i snart to år vekslet mellom skole og praksis som lærling.

Hun visste ikke hva hun ville bli da hun gikk ut av tiende klasse og begynte å jobbe. Da hun ble bevisst på at det var helsefag hun ville satse på, måtte hun reise de 21 milene til Alta for å ta første året på videregående skole. Skolen på hjemstedet Honningsvåg har ikke dette fagtilbudet.

Milevis

Fra og med andre året har hun fått undervisning på Honningsvåg videregående skole, ikke fra et vanlig klasserom, men fra et studio. Her underviser lærer i helsefag med Johanna som eneste elev på stedet, mens tre elever følger med på videooverføring til Båtsfjord (48 mil unna), en elev er med fra Berlevåg (50 mil unna) og en elev følger undervisningen fra Kjøllefjord, som ligger 40 mil fra Honningsvåg. De har undervisning den ene uka og veksler så med praksis på hjemstedet den andre uka. Slik har de jobbet i to år, og nå gjenstår et siste år som lærling på fulltid før de går opp til fagprøveeksamen.

– Hvordan synes du vekslingsmodellen fungerer for deg?

–I starten var det litt uvant, og jeg lurte på hvem de andre elevene var. Men vi har hatt noen samlinger og blitt kjent med hverandre. Det har fungert godt, sier Johanna som har sin lærlingplass på helsesenteret i Honningsvåg. Hun håper at det blir jobb å få her også etter at hun har tatt fagbrevet.

Fylkeskommunen er ansvarlig for videregående skole både for unge elever som kommer rett fra tiende klasse og for voksne som har rett til videregående skole. Finnmark fylkeskommune satser på ulike løsninger.

Nettstudier er en måte å gjøre det på, vekslingsmodellen en annen. For de unge som ikke har skole på hjemstedet, er LOSA (Lokal opplæring i samarbeid med arbeidslivet) et spennende tilbud.

Les om dette i artikkelen Finnmark satser på nettskole for å overkomme de store avstandene.

Nyeste artikler fra NVL

På VUC Storstrøm kan kursisterne bl.a. modtage ordblindeundervisning eller FVU (Forberedende Voksenundervising), hvor de kan dygtiggøre sig i fagene digital, dansk, engelsk og matematik.

09/07/2024

Danmark

8 min.

En ud af tre kursister på VUC Storstrøm har et job. Til gengæld har de ofte negative erfaringer med at gå i skole. Kursisterne bliver mere modtagelige for at lære dansk eller engelsk, når undervisningen tager udgangspunkt i opgaver på jobbet.

Stora företag driver såkallade tomteskolor i Lappland där man utbildar blivande tomtenissar och julgubbar i den viktiga sysslan. Bild: Samuel Holt, Unsplash.

02/07/2024

Finland

8 min.

Vill du utbilda dig till tomte? Ja, det är ingen omöjlighet. Artesanernas resa är ett finländskt utbildningsprojekt som hjälper kunniga personer att få ett nytt specialkunnande inom turismen. I finländska Rovaniemi är man i full gång med att utbilda nya medarbetare och man erbjuder korta skräddarsydda utbildningshelheter.

Helga Tryggvadóttir (t. venstre) og Ingibjörg Kristinsdóttir er begge utdannet som studie- og arbeidsrådgivere.

25/06/2024

Island

9 min.

Det er öket press i det islandske samfunnet for validering av arbeidslivskompetanser og at tidligere utdanning og erfaring godkjennes. Antall innvandrere öker stadig. Kravet blir sterkere om at de papirer som de bringer med seg hjemmefra godkjennes og åpner for relevante muligheter på arbeidsmarkedet. Mange utdanningssentre tilbyr nå validering av kompetanser i Island. Disse mulighetene brukes både av innvandrere og...
Share This