Blant dem som tilbyr kurser og validering er Framvegis i Reykjavík, hvor det blir gitt både validering av generelle arbeidslivskompetanser og også validering innenfor spesielle fag. Ingibjörg Kristinsdóttir og Helga Tryggvadóttir er begge utdannet som studie- og arbeidsrådgivere hos Framvegis. De merker öket press fra innvandrere i å bruke dette tilbudet til å finne sin plass i samfunnet.
Framvegis spesialiserer seg også i valideringen av kompetanser for dem som vil gå videre innenfor hjelpepleiefaget, innenfor komputer-verdenen og for dem som önsker å bli tannpleiere. Valideringen kan også foregå på nettet slik at folk over hele landet kan anvende dette tilbudet.
Generelle arbeidslivskompetanser
Det som er nytt hos Framvegis er et tilbud som kalles generelle arbeidslivskompetanser. Målgruppen er 18 år eller eldre uten formell utdanning. Ingibjörg sier at sentret begynte å tilby dette i covid-perioden. Mange bruker det som ledd i å bygge opp selvtillit og lære samfunnet bedre å kjenne. Deltakerne blir sendt til dem via Statens arbeidsformidling eller gjennom Virk som er et rehabiliteringsprogram.
– Vi legger vekt på 11 forskjellige kompetanser. Blant dem er effektiv kommunikasjon, samarbeide, arbeidsmoral og verdier, organisering, bruk av informasjons-teknikk og likestilling, sier Ingibjörg. Hun tilföyer at den underliggende hensikten er å få folk til å se seg selv i öynene og forstå hvor stor kunnskap vedkommende har til å finne seg til rette i arbeidslivet i Island.
– Vi mener at alle som henvender seg til oss kan nyte godt av å delta i denne generelle valideringsprosessen. Den skaper et solid grunnlag for å starte den formelle arbeidslivsvalidering innenfor de fagene som vi arbeider med, sier hun. -Her bygges selvtillit og selvrespekt. Mange av deltakerne har dårlig selvbilde og trenger denne typen stötte för de tar de neste skrittene i livet. Her settes det fokus på kvalifikasjoner som kan brukes i alle typer arbeid.
De vokser med mange nummer
Deltakerne kommer fire ganger til Framvegis lokaler og får grupperådgivning til å komme seg igjennom prosessen. De arbeider i grupper, men får også individuell stötte av spesialister. Ingibjörg sier at i denne prosessen får de også med seg mange ord og beskrivelser om seg selv som de kan ta med seg inn i en formell ansökningsfase for arbeide.
– Vi sier at folk vokser med mange nummer ved å gå igennom dette programmet, sier Ingibjörg, og det gjör det lettere for dem å finne arbeide eller trening i fortsettelsen.
I dag finnes dette programmet kun på islandsk. Ingibjörg sier at snart tilbys det også på engelsk. Det er stort behov for det i dagens Island. Hun sier at man også trenger å gjöre prosessen enklere og mer tilgjengelig, blant annet for dem som har lesevansker. Framvegis tilbyr varierte kurser for utenlandske folk i samme lokaler, som betyr at det er lett å få kontakt med dem til å informere dem om den generelle valideringen når oversettelsesprosessen er over, mener Ingibjörg.
Den andre delen av virksomheten i Framvegis er validering av arbeidslivskompetanser mot bestemte jobber. Helga arbeider med folk som söker denne typen validering av utdanning og erfaring innenfor hjelpepleie- og komputervirksomhet. Islendinger med bred erfaring innenfor komputerverden bruker dette tilbudet. Men de som önsker validering av arbeide innenfor hjelpepleiefaget er í ökende grad med utenlandsk bakgrunn. Hun sier at folk kan få med seg et semester som trekkes fra studietiden i hjelpepleielinjer i videregående skoler. Innenfor komputerlinjene kan de få enda mer å trekke fra i takt med erfaring og tidligere utdanning.
En tredel med utenlandske navn
-Vi begynte tre år siden med å tilby validering for hjelpepleieyrket og 120 har dratt nytte av det, sier Helga.
-En tredel av dem som er på denne listen har utenlandske navn. De fyller det kravet om å ha minst tre års erfaring i omsorg og er eldre enn 23 år. Noen av dem som söker har allerede startet skolegang eller har planer om det. De fleste har arbeidet i eldreomsorgen og har lært seg litt islandsk gjennom samtaler med de eldre. Valideringen er en grundig prosess og det viser seg at de fleste undervurderer seg og trenger hjelp til å tydeliggjöre sine kunnskaper til validering, sier hun. Helga tilföyer at de som stiller opp for validering elsker sitt arbeide og planlegger å virke innenfor feltet i fremtiden. Studiene tar fire år og studentene kan korte tiden i det meste med ett semester via valideringen. Det tas hensyn til arbeidserfaring også fra andre land.
Helga og Ingibjörg understreker at det er folks rett å få deres utdanning og erfaring godkjent innenfor skolesystemet og arbeidsmarkedet. – Videregående skoler bör være mer åpne for å godta valideringsresultatene og tidligere erfaring i större grad enn de gjör i dag. – Men det kommer nok i femtiden og det betyr vinn/vinn for alle. Vi trenger fagfolk i omsorgen og det er behov for bedre samtale mellom oss og skolene, sier Helga.
Åpne for å söke hjelp
Helga og Ingibjörg er enige om at ungt folk er mere åpne enn tidligere generasjoner til å söke hjelp og stötte. – Vi mener ikke at de er svakere enn de eldre, men de hörer mer på sin indre stemme og pröver ikke å komme seg gjennom kriser uten hjelp, slik det var för. Dette er positivt og det er vi glade for, sier kvinnerne í Framvegis.
Summary:
Framvegis er et av mange etterutdanningssentre i Island som byr på validering av både generelle og spesifike abeidslivskompetanser. Folk som har utenlandsk bakgrunn bruker i ökende grad dette tilbudet til å få tidligere utdanning og erfaring fra arbeidslivet godkjent. En tredel av dem som söker validering innenfor eldreomsorgen er med utenlandsk navn. Helga Tryggvadóttir og Ingibjörg Kristinsdóttir hos Framvegis mener at unge mennesker i dag er flinkere til å söke hjelp i å finne sin plass i samfunnet enn tidligere generasjoner.