30/03/2022

Finland

Demokrati, Digitala kompetenser, Folkbildning

5 min.

Journalisten Heidi sprider kunskap om nättroll och fake news

Kriget i Ukraina har intensifierat behovet av grundläggande färdigheter i mediekunskap. I Finland ligger public service redan ett långt steg före. Heidi Finnilä från Svenska Yle utbildar människor i alla åldrar. Den kusliga Trollbunkern är ett verktyg i kampen mot nättroll, fake news och desinformation.

Journalisten Heidi sprider kunskap om nättroll och fake news

Journalisten Heidi Finnilä har märkt att intresset för mediekunskap ökat radikalt på en kort tid. Foto: Skärmdump/ Svenska Yle.

Plötsligt befinner vi oss alla mitt i ett informationskrig genom kriget i Ukraina. Jag bokar snabbt in en intervju med journalisten Heidi Finnilä som arbetar med att utbilda i mediekunskap vid Rundradion i Finland (Yle).

– Min telefon ringer extra mycket just nu. Kriget har kommit så nära, även om desinformation och propaganda i sig inte är ett nytt fenomen. Nu förstår människor plötsligt att mediekunskap behövs på riktigt och att det faktiskt angår oss alla. Yle Kunskap där Heidi Finnlä arbetar är en liten allmänbildande redaktion som arbetar med olika teman inom vetenskap och samhälls- och naturkunskap.

– Nyhetsskolan erbjuder material inom mediekunskap till skolor. Samtidigt skapar vi väldigt mycket kunskapsmaterial för människor i alla åldrar och i synnerhet för en vuxen publik. Vi har till exempel nyligen sammanställt ett beredskapspaket för krishantering, säger Heidi Finnilä.

Gör ett besök i Trollbunkern

Heidi Finniläs rappa och träffsäkra filmer på Yle:s nätsidor både roar och oroar. Här kan man testa rymningsspelet Trollbunkern som är ett virtuellt escape room som fokuserar på fake news och desinformation. På bokmässan i Helsingfors finns bunkern som en portabel fysisk variant.

– Där inne är det mörkt, kusligt och allt blir väldigt handgripligt. Vi människor lär oss på olika sätt. Det här är ett sätt vi använder för att få ut information. Trollbunkern, kan du avslöja trollet som sprider falska nyheter?

– Det här låter otroligt spännande. Jag ber om mera konkret material av Heidi Finnilä. Hon skickar snabbt en lång lista med filmer, tester, quiz och kortstoryn som finns samlade på Svenska Yle:s nätsidor.

– Vi har märkt att våra quiz är helt otroligt populära. Det här är ett annat bra sätt att lära sig saker på. Även om man svarar fel så lär man sig samtidigt, säger Heidi Finnilä.

Vilka aktörer har ansvaret för utbildning inom mediekunskap? I Finland har public service engagerat sig mycket konkret.
Vilka aktörer har ansvaret för utbildning inom mediekunskap? I Finland har public service engagerat sig mycket konkret. Fotograf: norden.org/Mette Højberg

Test för troll och nätdebattörer

Materialet som Heidi Finnilä är med och producerar har som syfte att sprida information och utbilda medborgare i alla åldrar inom området för mediekunskap. Det här inkluderar också hela den arsenal av lurendrejerier som den vanliga människan kan bli utsatt för på nätet.

Via materialet kan man till exempel få hjälp med att identifiera tyranner. Genom ett självtest kan man ta reda på vilken kategori av nätdebattör man själv tillhör. Testa dig själv – hur diskuterar du på nätet?

I en film serveras man åtta viktiga punkter på hur man undviker fällor på nätet.

– Vi har också ett test där man kan ta reda på vilka regler som gäller för yttrandefriheten. Får man till exempel göra en parodi på polisen? säger Heidi Finnilä.

Vem ska utbilda medborgarna?

– Mediekunskap är ett vidsträckt område. Det handlar i grunden om multilitteracitet och grundläggande färdigheter. Hur ska den lilla människan orientera sig i en värld full av fakenews? Vad behöver man för mediekunskap för att överleva mitt i krisen?

Det här kunnandet har blivit en del av vår nya läsförståelse. Men vem är det som bär ansvaret för medborgarnas utbildning? Ska ett public servicebolag överhuvudtaget ”leka skola” och producera annat än nyheter och nöjen? Heidi Finnilä ser det som en självklar sak.

– Folkbildning hör absolut till vårt uppdrag och det är klart uttalat. Vi är skattefinansierade och den här typen av utbildningsformer hör defintivt till vårt ansvarsområde.

Heidi föreläser på äldeboende

Till Heidi Finniläs arbetsbild hör också att åka omkring och föreläsa på olika orter i Finland. De högre klasserna i grundskolan, andra stadiet samt lärarstuderande är primära målgrupper. Men det händer också att föreningar och medborgarorganisationer vill anlita den expertis som public service nu erbjuder.

– En gång blev jag inbjuden att föreläsa på ett äldreboende. Ungdomarna är jätteduktiga på att använda teknik och ta till sig nya appar, men människor i alla åldrar är just nu lika vilsna när det gäller de nya farorna på nätet, säger Heidi Finnilä.

Nyeste artikler fra NVL

På VUC Storstrøm kan kursisterne bl.a. modtage ordblindeundervisning eller FVU (Forberedende Voksenundervising), hvor de kan dygtiggøre sig i fagene digital, dansk, engelsk og matematik.

09/07/2024

Danmark

8 min.

En ud af tre kursister på VUC Storstrøm har et job. Til gengæld har de ofte negative erfaringer med at gå i skole. Kursisterne bliver mere modtagelige for at lære dansk eller engelsk, når undervisningen tager udgangspunkt i opgaver på jobbet.

Stora företag driver såkallade tomteskolor i Lappland där man utbildar blivande tomtenissar och julgubbar i den viktiga sysslan. Bild: Samuel Holt, Unsplash.

02/07/2024

Finland

8 min.

Vill du utbilda dig till tomte? Ja, det är ingen omöjlighet. Artesanernas resa är ett finländskt utbildningsprojekt som hjälper kunniga personer att få ett nytt specialkunnande inom turismen. I finländska Rovaniemi är man i full gång med att utbilda nya medarbetare och man erbjuder korta skräddarsydda utbildningshelheter.

Helga Tryggvadóttir (t. venstre) og Ingibjörg Kristinsdóttir er begge utdannet som studie- og arbeidsrådgivere.

25/06/2024

Island

9 min.

Det er öket press i det islandske samfunnet for validering av arbeidslivskompetanser og at tidligere utdanning og erfaring godkjennes. Antall innvandrere öker stadig. Kravet blir sterkere om at de papirer som de bringer med seg hjemmefra godkjennes og åpner for relevante muligheter på arbeidsmarkedet. Mange utdanningssentre tilbyr nå validering av kompetanser i Island. Disse mulighetene brukes både av innvandrere og...
Share This