28/04/2023

Norden

, Voksnes læring

4 min.

Alfarådets konferanse 2023: Når arbeidsplassen dukker opp i et spill, blir språklæringen lettere

Louise Tranekjær, ass. professor ved Roskilde universitet, var en gamer som barn. Kanskje var det egne spillerfaringer som slo inn da hun fikk ideen om å lage et spill for de som jobber i vaskeri- og renseribransjen, og som ikke kan dansk, og er uten skolegang.

Louise Tranekjær

Louise Tranekjær, ass. professor ved Roskilde universitet, har bakgrunn fra kultursektoren, og fikk ideen om å utvikle et språklæringsspill på mobiltelefon. Foto: Torhild Slåtto

Louise Tranekjær, ass. professor ved Roskilde universitet, var en gamer som barn. Kanskje var det egne spillerfaringer som slo inn da hun fikk ideen om å lage et spill for de som jobber i vaskeri- og renseribransjen, og som ikke kan dansk, og er uten skolegang. For de som fikk teste spillet, var dette en ny måte å lære på. Arbeidsplassen deres – i tegnet utgave – dukket opp på mobilskjermen, og det ble lettere å lære et nytt språk.

Tranekjær presenterte språklæringsspillet WorkdPlays på den store konferansen som Alfarådet i Nordisk nettverk for voksnes læring, NVL, arrangerte nylig i Gullbranna i Halmstad. Konferansedeltakerne var lærere som underviser innvandrere med lite eller ingen skolegang. Målet er at de skal lære språket i det nordiske landet hvor de er bosatt. WorkdPlays er for de som skal lære dansk, men det vil også la seg oversette til andre nordiske språk.

Skjer ikke av seg selv

– Læring skjer ikke av seg selv. Det krever språkbruk og interaksjon med andre. For å være klar for å lære et nytt språk må språket bety noe i ens livssituasjon, og det må passe inn i livet. Samtidig er det slik at bruk av språk er nødvendig i enhver jobb, også i manuelle jobber. Forskning viser seg at motivasjon for språklæring øker når det kombineres med opplæring i jobb. Videre viser forskning at anerkjennelse gir motivasjon til læring. Dette er noen av funnene i den forskningen som er gjort på språkopplæring i andrespråk for voksne med liten eller ingen skolegang.

Et startpunkt

– Et digitalt læringsspill kan være et startpunkt for å lære et nytt språk, og det kan også være et supplement til undervisning. Tranekjær har en interaksjonstilnærming i sin forskning på læring av andrespråk, med vekt på multispråklig og multikulturell interaksjon på arbeidsplasser og i læringssituasjoner. Hun har samarbeidet med en rekke service- og produksjonsbedrifter for å utvikle det praksisorienterte lærespillet for de som skal lære dansk som andrespråk. Etter grundig jobbing ble resultatet WorkdPlays, som spilles på mobiltelefon. Språklæringen er bygget opp omkring de mange, konkrete arbeidsoppgaver og situasjoner i bransjer som renhold vaskeri. I vaskeribransjen i Danmark er åtti prosent av de ansatte ikke-danskspråklige.

Ordforråd

Spillet fokuserer primært på oppbygging av ordforrådet, men det gir også trening i å forstå instruksjoner og språkhandlinger. Ordene en skal lære gjennom å spille er hentet fra, og hører hjemme i sosial praksis. Spillet inneholder tegn og instruksjoner, de ulike arbeidsstasjonene i et vaskeri for eksempel, alle forskjellige arbeidsoppgaver som den ansatte kjenner seg igjen i, ulike uhell og problemer, samt arbeidsplasskultur og normer. Den som spiller lager sin egen avatar, og blir på denne måten del av spillet. Siden spillet er laget for den som ikke kan lese, baserer det seg på det muntlige, ikke tekst.

Spillet er utviklet i et samarbeid mellom språklærere, forskere og spillutviklere. Det presenteres som en ”spinout» fra Roskilde universitet, og det har et forskningsmessig utgangspunkt i viten om språklæring som er drevet av motivasjon og praksisorientering.

WorkdPlays er testet ut, og resultatet er positivt. Av 20 testpersoner viser alle unntatt én betydelig forbedring i sin dansk, og enkelte viser stor framgang i ordforrådet. Forskerne som har arbeidet med spillet, konkluderer med at det passer best på begynnernivå. Det kan gi et godt startpunkt for læring av andrespråk, og det kan også være et supplement i språklæringen for de fleste.

Nyeste artikler fra NVL

På VUC Storstrøm kan kursisterne bl.a. modtage ordblindeundervisning eller FVU (Forberedende Voksenundervising), hvor de kan dygtiggøre sig i fagene digital, dansk, engelsk og matematik.

09/07/2024

Danmark

8 min.

En ud af tre kursister på VUC Storstrøm har et job. Til gengæld har de ofte negative erfaringer med at gå i skole. Kursisterne bliver mere modtagelige for at lære dansk eller engelsk, når undervisningen tager udgangspunkt i opgaver på jobbet.

Stora företag driver såkallade tomteskolor i Lappland där man utbildar blivande tomtenissar och julgubbar i den viktiga sysslan. Bild: Samuel Holt, Unsplash.

02/07/2024

Finland

8 min.

Vill du utbilda dig till tomte? Ja, det är ingen omöjlighet. Artesanernas resa är ett finländskt utbildningsprojekt som hjälper kunniga personer att få ett nytt specialkunnande inom turismen. I finländska Rovaniemi är man i full gång med att utbilda nya medarbetare och man erbjuder korta skräddarsydda utbildningshelheter.

Helga Tryggvadóttir (t. venstre) og Ingibjörg Kristinsdóttir er begge utdannet som studie- og arbeidsrådgivere.

25/06/2024

Island

9 min.

Det er öket press i det islandske samfunnet for validering av arbeidslivskompetanser og at tidligere utdanning og erfaring godkjennes. Antall innvandrere öker stadig. Kravet blir sterkere om at de papirer som de bringer med seg hjemmefra godkjennes og åpner for relevante muligheter på arbeidsmarkedet. Mange utdanningssentre tilbyr nå validering av kompetanser i Island. Disse mulighetene brukes både av innvandrere og...
Share This