23/05/2024

Island

Arbeidsliv,

7 min.

Nökkelen til arbeidsmarkedet i et nytt hjemland Nordplus prosjekt for unge innvandrere i Island

„Diverse strengths“ er navnet på et prosjekt som ble utarbeidet i Island med stötte fra Nordplus, i samarbeide med Sverige og Finland. Hensikten var å lage og pröve spesielle gruppearbeider eller workshops for innvandrere som nökkel til arbeidsmarkedet. Målgruppen er ungdommer i alderen 18-25 år som ikke har arbeide, studie- eller treningsplass.

Elísabet Pétursdóttir og Auður Kamma Einarsdóttir

Elísabet Pétursdóttir (til venstre) og Auður Kamma Einarsdóttir har ledet Nordplus- programmet for Hitt Húsið

Det er mange unge innvandrere på venteliste etter arbeide i Island. Tiltaket er ment å hjelpe dem å komme seg inn på arbeidsmarkedet og bli aktive i deres nye samfunn. Projektet ble avsluttet i mai 2024.

Antal immigranter i Island öker forholdsvis hurtigere enn i de övrige, nordiske landene. De fleste bor i Reykjavík. Tallet på unge immigranter i alderen 18-25 år nærmer seg seks tusen. Mange av dem har ikke arbeide, deltar ikke i noen form for trening eller utdanning. Det er denne gruppen som myndighetene önsket å nå med dette nye tiltaket.

„Det andre huset“ leder

Det er det såkalte Hitt húsið í Island som har hatt en ledende rolle i prosjektet. Hitt húsið, Det andre huset, har vært i drift siden 1991 i Reykjavík. Det er åpent for unge mennesker í alderen 16-25 år og driver virksomhet rundt kultur, arbeidsmarked, utvikling og rådgiving. Det er Reykjavík by som står bak virksomheten som nå finner sted i en grönn oase i utkanten av byen. Det finnes et program som kalles Vitamin for arbeidslöse ungdommer og Nordplus-projektet skal komme inn der som en ekstra vinkel for arbeidslöse immigranter.

Hitt Húsið har vært i drift fra 1991 í Reykjavík.
Hitt Húsið har vært i drift fra 1991 í Reykjavík

Det er to kvinner hos Hitt húsið, Elísabet Pétursdóttir og Auður Kamma Einarsdóttir, som har vært ledende i Nordplus- prosjektet. I deres ansökning etterlyste de nordiske samarbeidspartnere gjennom Nordplus-hjemmesiden. Swldeas i Malmö i Sverige og Live Foundation i Finland hoppet på. Prosjektet sluttet i mai med et felles möte i Helsinki hvor resultatene ble evalueret og rapportert med det målet å bli bedre i å ta imot og hjelpe denne gruppen. Det varierer etter land hvordan resultatene skal brukes i fremtiden.

De svakeste i samfunnet

-Her i landet har vi mindre erfaring enn Sverige og Finland i å ta imot innvandrere. Vi har mye å lære av disse landene. Vi brukte midlerne fra Nordplus til å utarbeide spesielle tiltak eller workshops for unge innvandrere som står svakest i deres nye samfunn. Ialt ble det utarbeidet tre forskjellige workshops, nyttige verktöy og oversettelse av undervisningsmateriellet til engelsk.

Inneholdet i den förste workshopen er å se på ungdommenes sterke sider med det mål å bygge opp deres selvtillit. I den andre gruppen arbeider de med kultur, kulturforskjeller og fordommer. I den siste ligger sökelyset på det islandske arbeidsmarkedet og kulturen i det islandske arbeiedslivet, sier Elísabet.

Dårlig erfaring

Elísabet med noen av de verktöyene som har vært utarbeidet i Nordplus-prosjeket.
Elísabet med noen av de verktöyene som har vært utarbeidet i Nordplus-prosjeket.

Elísabet tilföyer at mange av deltakerne har dårlig erfaring med det islandske arbeidsmarkedet. I noen tilfeller har arbeidsgiverene brudt seg mot deres rettigheter eller har gitt dem en dårlig mottakelse. Det finnes også tilfeller hvor de ikke har fått betalt for deres arbeide og ikke fått vite om rettighetene.

-Dette har ledet til at mange av dem kommer skeptiske til Hitt húsið. Det har tatt tid å bygge opp tillit hos dem. Men det positive er at vi har også sett hvordan de enkelte deltakere blir kjent med hverandre og får vennskap som de tar med seg ut i livet, sier Elísabet.
Auður sier at disse tre workshopene kommer i tillegg til et program – Vitamín – som Hitt húsið har brukt i mange år for islandske ungdommer som står i samme spor, uten arbeid, skolegang eller trening. Hensikten har vært å knytte arbeidslöse ungdommer til arbeidsmarkedet i landet. Kurset Vitamin pluss de tre workshopene tar ialt fem uker.

Auður sier at de har bygget opp tre workshoper for unge innvandrere som de håper kommer til nytte i fremtiden.
Auður sier at de har bygget opp tre workshoper for unge innvandrere som de håper kommer til nytte i fremtiden.

– Vi så det i öynene at innvandrergruppen har mange andre utfordringer i tillegg til å være arbeidsledige. De har vansker med språk, fordommer og manglende sosialt nettverk. I dette nye programmet for innvandrere pröver vi å åpne dörer for dem til arbeidsmarkedet og å bygge opp selvtillit blant de unge som kommer fra forskjellige verdensdeler.

Hva vil de i fremtiden?

-Del av prosessen er personlige samtaler med det mål å skape tillit og kunnskap om hva den enkelte deltaker ser for seg i fremtiden, sier Audur. – Vi som er ansatt i Hitt húsið samarbeider videre med arbeidsmarkedet og skaffer ungdommene treningsplasser. Det viser seg at halvdelen av ungdommene får fast arbeide og slipper dermed ut av listen hos Statens arbeidsformidling.

-Vi er meget stolte over denne lærerike oppgaven som Nordplus-midlerne gjorde mulig. Nå söker vi midler fra islandske myndigheter til å utvikle program for ungdommer i alderen 16-18 år med annen bakgrunn enn islandsk. Det er en sårbar gruppe med et stort behov for stötte til å ta sine förste skritt i det nye samfunnet, Island, sier Auður og Elísabet.

Summary:

Det finnes en stor gruppe unge innvandrere i Island som ikke har fått adgang til arbeidsmarkedet. Enkelte av dem er heller ikke i noen form for utdanning eller trening.

Hitt húsið, Det andre huset, i Island fikk ökonomisk stötte fra Nordplus til å utarbeide noen nyttige verktöy til å imötekomme denne gruppen og öke deres mulighet til å komme seg ut av listen over arbeidsledige. Programmet var ment for alderen 18-25 år. Det viser seg at prosjektet i Hitt húsið for arbeidsledige öker mulighetene til fast arbeide med 50%.

Nyeste artikler fra NVL

På VUC Storstrøm kan kursisterne bl.a. modtage ordblindeundervisning eller FVU (Forberedende Voksenundervising), hvor de kan dygtiggøre sig i fagene digital, dansk, engelsk og matematik.

09/07/2024

Danmark

8 min.

En ud af tre kursister på VUC Storstrøm har et job. Til gengæld har de ofte negative erfaringer med at gå i skole. Kursisterne bliver mere modtagelige for at lære dansk eller engelsk, når undervisningen tager udgangspunkt i opgaver på jobbet.

Stora företag driver såkallade tomteskolor i Lappland där man utbildar blivande tomtenissar och julgubbar i den viktiga sysslan. Bild: Samuel Holt, Unsplash.

02/07/2024

Finland

8 min.

Vill du utbilda dig till tomte? Ja, det är ingen omöjlighet. Artesanernas resa är ett finländskt utbildningsprojekt som hjälper kunniga personer att få ett nytt specialkunnande inom turismen. I finländska Rovaniemi är man i full gång med att utbilda nya medarbetare och man erbjuder korta skräddarsydda utbildningshelheter.

Helga Tryggvadóttir (t. venstre) og Ingibjörg Kristinsdóttir er begge utdannet som studie- og arbeidsrådgivere.

25/06/2024

Island

9 min.

Det er öket press i det islandske samfunnet for validering av arbeidslivskompetanser og at tidligere utdanning og erfaring godkjennes. Antall innvandrere öker stadig. Kravet blir sterkere om at de papirer som de bringer med seg hjemmefra godkjennes og åpner for relevante muligheter på arbeidsmarkedet. Mange utdanningssentre tilbyr nå validering av kompetanser i Island. Disse mulighetene brukes både av innvandrere og...
Share This