22/06/2023

Sverige

Yrkesutbildning

4 min.

Vad är kvalitet i vuxenutbildning?

Är kvalitet i vuxenutbildning när man lyckats hålla budgeten, när man fått ut alla elever på praktik, eller när många elever klarat utbildningen? Den komplexa frågan togs upp på ViS-konferensen i början av maj.

Marie Egerstad

Marie Egerstad, ordförande för ViS. Foto: ViS

Ett av målen med kommunal vuxenutbildning är att deltagaren ska få jobb, men om det innebär att studenten hoppar av sin utbildning i förtid får lärosätet färre examinerade studenter. Det är ett exempel på ett dilemma som gör att det inte är alldeles lätt att mäta kvalitet i vuxenutbildning.

Kvalitet diskuterades i alla fall ur flera olika vinklar när branschorganisationen Vuxenutbildning i samverkan hade sin årliga konferens i Linköping de första dagarna i maj.

Utbildningsminister Mats Persson (L) deltog på länk eftersom han dragit på sig en förkylning. Dessutom innehöll konferensen nyheter från Skolverket och Skolinspektionen, samt flera valbara seminarier på temat kvalitet. Konferensen avslutades med en inspirationsföreläsning av konstnären och influeraren Stina Wollter.
Här är några snabba nedslag från konferensens första dag, som sändes digitalt.

Mats Persson
Utbildningsminister Mats Persson deltog via länk. Foto: ViS

Regeringen vill stärka yrkesvux

Den relativt nytillträdda, borgerliga svenska regeringen satsar 719 miljoner kronor på vuxenutbildning. Mer än hälften av dessa pengar, 400 miljoner, ska gå till att stärka yrkesvux.
Utbildningsminister Mats Persson underströk att alla inte vill gå på universitetet och att han tycker att yrkesutbildningar börjar få ökad status.

På frågan vad som är den största skillnaden mellan den nuvarande och den förra rödgröna regeringen när det gäller vuxnas lärande, svarade Mats Persson att hans regering har högre förväntningar och krav på SFI-studerande jämfört med den förra. SFI står för Svenska för invandrare.
Regeringen satsar extra på SFI för ukrainska medborgare som flyr undan kriget.

Aktuella förändringar inom komvux

Simon Husberg från Skolverket presenterade aktuella förändringar inom kommunal vuxenutbildning (läs mer på ViS hemsida)

Kombinationsutbildningar – snabbare väg mot arbete?

Michaela Blume, undervisningsråd på Skolverket, talade om så kallade kombinationsutbildningar som innebär att yrkesutbildning blandas med SFI. Syftet med kombinationsutbildningar är bland annat en snabbare väg ut i arbetslivet för nyanlända. Blume berättade om ett nyligen avslutat ESF-projekt som lett till följande lärdomar:

  • Studie- och yrkesvägledningen bör löpa som en röd tråd genom hela utbildningen.
  • Det bör vara en tät samverkan mellan språk- och yrkesutbildningarna.
  • Branschen bör vara delaktig genom hela utbildningen.
Michaela Blume och Simon Husberg
Michaela Blume och Simon Husberg presenterade Skolverkets nyheter inom komvux. Foto: ViS

Fördumningssamhället – för den som inte tänker själv

Mats Alvesson, professor i organisation och ekonomi vid Lunds universitet, avslutade Vis-konferensens första dag med en underhållande och provokativ föreläsning om fördumningssamhället. I ett fördumningssamhälle följer människor blint lagar och regler utan att tänka själva. I ett sådant samhälle kan man fråga sig om lärare och rektorer verkligen vill att eleverna ska lära sig något, om inte allt bara är en fasad:

Det ska se ut som om de lär sig något. Har skolans uppdrag blivit som ett behandlingshem, eller förvaring, i syfte att hålla barn och ungdom borta från gator och torg? frågade sig Alvesson.

Gör inte bara som du blir tillsagd, uppmanade han. Hög utbildning är inte nödvändigtvis ett tecken på kvalitet eller att rätt person finns på rätt plats.

– I vissa lägen är det kanske inte helt avgörande att enbart anställa behöriga lärare när det kanske finns andra personer med kvaliteter, sa han.
Bland deltagarna på konferensen fanns många rektorer och andra chefer.

– De flesta av er har gjort karriär och får lite mer lön än andra och pratar mer på möten. Man ska ha talang för funktionell dumhet för att bli ett chefsämne, hävdade Alvesson.

– Fråga er själva: är er viktigaste uppgift att vara pedagogisk ledare eller att vara skyltfönstermålare?

På ViS hemsida finns presentationer från konferensen.

Nyeste artikler fra NVL

På VUC Storstrøm kan kursisterne bl.a. modtage ordblindeundervisning eller FVU (Forberedende Voksenundervising), hvor de kan dygtiggøre sig i fagene digital, dansk, engelsk og matematik.

09/07/2024

Danmark

8 min.

En ud af tre kursister på VUC Storstrøm har et job. Til gengæld har de ofte negative erfaringer med at gå i skole. Kursisterne bliver mere modtagelige for at lære dansk eller engelsk, når undervisningen tager udgangspunkt i opgaver på jobbet.

Stora företag driver såkallade tomteskolor i Lappland där man utbildar blivande tomtenissar och julgubbar i den viktiga sysslan. Bild: Samuel Holt, Unsplash.

02/07/2024

Finland

8 min.

Vill du utbilda dig till tomte? Ja, det är ingen omöjlighet. Artesanernas resa är ett finländskt utbildningsprojekt som hjälper kunniga personer att få ett nytt specialkunnande inom turismen. I finländska Rovaniemi är man i full gång med att utbilda nya medarbetare och man erbjuder korta skräddarsydda utbildningshelheter.

Helga Tryggvadóttir (t. venstre) og Ingibjörg Kristinsdóttir er begge utdannet som studie- og arbeidsrådgivere.

25/06/2024

Island

9 min.

Det er öket press i det islandske samfunnet for validering av arbeidslivskompetanser og at tidligere utdanning og erfaring godkjennes. Antall innvandrere öker stadig. Kravet blir sterkere om at de papirer som de bringer med seg hjemmefra godkjennes og åpner for relevante muligheter på arbeidsmarkedet. Mange utdanningssentre tilbyr nå validering av kompetanser i Island. Disse mulighetene brukes både av innvandrere og...
Share This