11/10/2021

Norge

Målgruppe: Undervisere

Bærekraft i reiselivet

De som driver reiselivsbedrifter har tilbud om kurs i bærekraftig reiseliv.

Blue lake in Norway near Trolltunga

Af Torhild Slåtto

08 - Anstændige jobs og økonomisk vækst, 12 - Ansvarligt forbrug og produktion, 14 - Livet i havet

En stor prosent av Nordens borgere vil reise og oppleve. Den som tilbyr reiser og opplevelser, oppfordres nå sterkt til å tenke bærekraft. Dessuten, gjestene bør også tenke bærekraft, som for eksempel å velge kortreiste løsninger og bærekraftig transport.

10 bærekraftprinsiper

Reiselivet har selv utviklet 10 prinsipper for et bærekraftig reiseliv. Prinsippene er delt inn i tre hovedkategorier:
Bevaring av natur, kultur og miljø, styrking av sosiale verdier, blant annet lokal livskvalitet og lokal kontroll i utviklingen av reiseliv, og økonomisk levedyktighet.

Kurs I bærekraftig reiseliv

De som driver reiselivsbedrifter har tilbud om kurs i bærekraftig reiseliv. Eksempelvis har Fagskolen Nordland studium i opplevelsesbasert reiseliv, og her inngår utdanning i bærekraftprinsippene i praksis. Fagskolen har også et kortkurs, «Hvordan bli en mer bærekraftig reiselivsbedrift?” som et ledd i bransjeprogrammet for reiseliv. Kurset er utviklet av Norsk Turistutvikling på Lillehammer.

Norge som reisemål

Hvordan bli en mer bærekraftig reiselivsbedrift-kurset er arrangert en rekke ganger. To av kursdeltakerne, Eivind Stigen Holter og Silje Eriksen Havn, jobber i bedriften Get Africa. Fram til korona-nedstengningen utviklet de skreddersydde reiser i Afrika for et norsk publikum. Under pandemien vendte bedriften seg til Norge som reisemål med knoppskytingen Get Norway.

Natur, miljø og mennesker

De har allerede en praksis på å finne turmål utenom de populære stedene med stor trafikk. De finner autentiske miljøer, hvor natur, miljø og mennesker er attraksjonen, ikke iscenesatte opplevelser. Det kan være møte med lokalbefolkning på reisen og spektakulære naturopplevelser. Altså er de allerede godt i gang med å utvikle bærekraft.

Turer som ikke finnes på googlesøk

– Som turoperatør i Norge forsøker vi å samarbeide med små, lokale partnere med lokal tilknytning og fokus på miljø og kortreist mat. Samtidig forsøker vi å ta våre gjester utenom «allfarvei», vi leter etter turer og overnattingssteder som du ikke finner ved første googlesøk, forteller Eivind og Silje til DialogWeb. Et eksempel er turer på Helgelandskysten, hvor en fisker har startet som lokal aktivitetstilbyder. Han tar med gjestene ut mellom øyer og inn i fjorder i turistsesongen. Resten av året arbeider han som fisker, sier Eivind og Silje.

Vern av truede dyrearter

De forteller videre at når de lager turopplegg i Afrika, forsøker de å velge partnere som ansetter folk fra lokalområdet, og som har et aktivt program for å beskytte truede dyrearter og verne om ville naturområder.

Sosial bærekraft I afrikansk landsby

Prinsipp 5 i bærekraftig reiseliv handler om lokal livskvalitet og sosiale verdier, «å bevare og styrke livskvaliteten i lokalsamfunnet, inkludert sosiale strukturer, tilgang til ressurser, fasiliteter og fellesgoder for alle …» Eivind og Silje forteller om satsing på nettopp lokal livskvalitet i en landsby som er involvert i turmålene deres:

– Vi ha et veldedig prosjekt for å bedre forholdene i en landsby i nærheten av en av lodgene vi bruker for våre gjester. Prosjektet startet med å støtte et fotballag, men over tid har prosjektet handlet om støtte til å bygge skole og annen infrastruktur. I løpet av koronapandemien har vi blant annet delt ut vann, matpakker og sanitærartikler. For hver tur som bookes, går en liten sum til prosjektet. Selv i denne perioden uten reisende i Afrika har våre lojale gjester gitt donasjoner.

Kunnskap og inspirasjon

Selv om bedriften allerede har mange tiltak for å styrke bærekraften, ville Eivind og Silje delta på kurset i bærekraftig reiseliv for å bli enda mer bevisst på hva de gjør i dag, og hvordan de kan bli mer bærekraftige i arbeidshverdagen.
De sier det slik: – Vi ville gjerne ha ny inspirasjon til å satse på bærekraft. Alle må bidra i det grønne skiftet!

Ansvar for bærekraft

Det påligger et stort ansvar for bærekraft for den som driver reiselivsbedrift. Men ansvaret må deles med gjestene. Som turist enten i eget land eller utland må en planlegge slik at en ikke forbruker knappe eller ikke-fornybare ressurser, at en respekterer lokalsamfunnets kulturarv og særpreg, og at en ikke bidrar til å ødelegge naturområder og dyreliv. Det burde settes opp ti prinsipper for hvordan en kan være en bærekraftig gjest. Dessuten etterlyses kurs i hvordan vi kan bidra til bærekraft når vi vil reise og oppleve natur og kultur.

De ti bærekraftprinsippene i reiseliv

Om bransjeprogrammet i reiseliv

Lenke til artikkelen i DialogWeb

FNs definisjon av bærekraft:
Bærekraftig utvikling er utvikling som tilfredsstiller dagens behov uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter til å tilfredsstille sine behov. (FN-sambandet)

Flere inspirationscases

Fagskolen Kristiania har fokus på bærekraft i alle studiene våre, så det var naturlig å følge dette sporet også for frisørnæringen, sier fagansvarlig Eva Widenoja.

28/06/2024

norge

Når vi sitter hos frisøren, tenker vi da på om salongen er bærekraftig? Blir kjemikaliene i hårfargen behandlet riktig, og hvordan håndteres alt håret som klippes av og ligger i dotter på gulvet? Vi serveres kanskje kaffe og hygger oss i en lun atmosfære sammen med en blid frisør, og det kjennes sosialt bærekraftig. Hva med økonomien, hvor mange kunder må klippes på en dag for at geskjeften skal være økonomisk bærekraftig?

Att lära av historien för en hållbar framtid.

31/05/2024

norge

– Genom att bearbeta vårt förflutna kan vi bygga en mer hållbar och rättvis framtid, säger forskningsprofessorn Claudia Lenz vid Holocaustcentret i Oslo.
Genom projektet Dembra utbildar hon lärarstudenter och stödjer lärarna på fältet i deras arbete med demokratifostran. Just nu står konflikten i Gaza i fokus.

De här studerar vid den nya masterutbildningen vid Högskolan på Åland. Stående läraren Matias Waller. Fotograf: Magnus Lindberg

31/05/2024

aaland

I sjöfartsstaden Mariehamn finns Högskolan på Åland. Där växer det fram nya spännande labb för solenergi och vätgas och en helt ny masterutbildning. I samarbete med sju pilothamnar i Norden och Baltikum får studerande vara med och ta fram helt nytt kunnande.

Share This