17/01/2024

Finland

Målgruppe: Ledere

De vill skapa en oas där man kan hitta nya vänner

När systrarna var små gick de på skattjakt med sin mamma, och det lade grunden för det nya företaget som också stöder kvinnor.
Varje vecka har vi kunder som kommer hit bara för att få andas, säger Ann-Mari Månsson.
På Finlands äldsta gågata driver hon tillsammans med sin syster Riina Torstensson en community och hållbarhetsaffär där kunder uppmanas att gå hem och fundera en extra gång innan de köper.

Ann-Mari Månsson och Riina Torstensson värnar om social hållbarhet och i deras affär finns möjlighet till samvaro

Ann-Mari Månsson och Riina Torstensson värnar om social hållbarhet och i deras affär finns möjlighet till samvaro. Foto: Magnus Lindberg

Af Camilla Lindberg

11 - Bæredygtige byer og lokalsamfund
Två systrar bestämde sig för att blåsa liv i Finlands äldsta gågata. I det blåa huset fanns tidigare en välkänd pappershandel.
Två systrar bestämde sig för att blåsa liv i Finlands äldsta gågata. I det blåa huset fanns tidigare en välkänd pappershandel. Foto: Magnus Lindberg

Kungsgatan i Ekenäs håller på att få nytt liv. Framtiden har sett rätt dyster ut för många små affärsgator i centrum av små städer. Men sedan hösten 2023 har det charmiga blå huset med rik historia fått nya ägare. Här driver två systrar numera det nya hållbarhetskonceptet Vitrine studio. Huset väntar på att genomgå en varsam renovering

Söndriga marmorlister ska repareras med hjälp av japansk kinstugi-teknik.
Söndriga marmorlister ska repareras med hjälp av japansk kinstugi-teknik. Foto: Magnus Lindberg

– Men just nu har vi ingen speciell budget för det, men vi samlar hela tiden återanvänt material, säger Ann-Mari Månsson och Riina Torstensson.
På golvet ligger vackra marmorlister till det nya köket. Tyvärr gick alla sönder under frakten. Systrarna bestämde sig snabbt för att hantera situationen på ett sätt som motsvarar företagets policy.

– Vi kommer att använda oss av kinstugi som är en japansk reparationsteknik där man till exempel lyfter fram lagningen med guld i stället för att dölja den.

Här hittar man nya vänner

I Vitrine studio får gamla föremål en ny chans.
I Vitrine studio får gamla föremål en ny chans.
Foto: Magnus Lindberg

Ute är det isande kallt och i mitten av det stora rummet står ett stilfullt långbord dukat i silvrig nyårsskrud. Allt som finns på bordet är till salu, liksom övriga föremål och rekvisita i affären. Här ska systrarna fira nyårsafton tillsammans med sina familjer och några nyfunna vänner som Vitrine studio gett dem.

– Kanske kan det här bli en plats där man hittar nya vänner, säger systrarna och drömmer redan nu om ett dubbelt längre bord.
Ibland är det någon kund som tvekar om hen ska köpa ett föremål eller inte.

– Då brukar vi säga att kanske du inte köper det nu, utan går hem och funderar lite till. På kort sikt är det kanske inte så bra för vår business, men vi jobbar långsiktigt med hållbarhet, säger Ann-Mari Månsson.

Lyxen att få bli sedd

Bemötande är ett ord som systrarna ofta använder. Det här inkluderar social hållbarhet som bidrar med direkt valuta till företaget, även om det inte kan mätas i pengar.

– Vi tror att den nya lyxen är att få känna sig sedd, säger de.
Därför får kunder som beställer varor via Instagram både handskrivna kvitton och personligt inslagna paket som kan innehålla lite choklad eller torkade blommor. Redan nu har man packat över 1500 paket.

Utanför är det ännu snö på marken, men systrarna drömmer om att omvandla den tråkiga bakgården till en blommande oas med blommor och örter som de själva kan använda.

Bakgården ska bli en fin trädgård med örter och blommor. Huset ska renoveras varsamt med återanvänt material.
Bakgården ska bli en fin trädgård med örter och blommor. Huset ska renoveras varsamt med återanvänt material. Foto: Magnus Lindberg

Vitrine studio säljer i första hand begagnade inredningsföremål, gärna med en tydlig historia. Systrarna blir extra glada när kunder skickar fotografier av föremålen i de nya hemmen. Berättelserna lever vidare och kedjan av hållbarhet bekräftas.

Kvinnofrågor i centrum

– Ofta börjar bekantskapen med att kunder stannar och nyfiket tittar in genom fönstren och undrar vad det här är för ett ställe, sedan börjar vi vinka till varandra och småningom vågar de sig in, säger Riina Torstensson.
Andra har hittat till affären via Instagramsidan där systrarna regelbundet delar sina tankar kring hållbarhet, men också sina reflektioner kring kvinnors rättigheter och dagsaktuella frågor kring världsläget.

– Vi skänker tio procent av våra intäkter till volontärnätverket Kvinnobanken. Tänk vilken skillnad vi skulle kunna göra om alla företag gjorde så, säger Ann-Mari Månsson.

På skattjakt med mamma

Under samtalet blir det tydligt att affärsidén kring hållbarhet är djupt förankrad i systrarnas barndom och uppväxtmiljö.

– Vi har tidigt blivit marinerade i livets realiteter, säger Ann-Mari Månsson.
Systrarna berättar om en barndom som präglades av skilsmässa, alkoholproblem och mentala utmaningar. Deras mamma var ensamstående med många barn, och kassan var ofta skral. I tidig ålder fick barnen lära sig att leta upp begagnade nyttoföremål, som till exempel skolväskor. Det här var långt innan det blev trendigt att besöka loppmarknader.

– Vår mamma kallade det för skattjakt, säger Riina Torstensson som är utbildad pedagogiemagister.
I dag har hon delvis lämnat sitt heltidsjobb som lärare, till förmån för det nya företaget. När hon är ute i skolor och vikarierar har hon till sin glädje märkt att också små barn blivit mera medvetna kring hållbarhetsfrågor.

Blåa husets historia

Ann-Mari Månsson arbetar inom hälsovårdsbranschen och vet vad mental ohälsa kan innebära för samhället.
Ann-Mari Månsson arbetar inom hälsovårdsbranschen och vet vad mental ohälsa kan innebära för samhället. Foto: Magnus Lindberg

Ann-Mari Månsson är magister i hälsovetenskap och arbetar för tillfället som rekryterare inom sjuk- och hälsovårdssektorn. Företaget betraktar hon som en hobby, en ganska tidskrävande sådan.

Båda systrarna verkar uppenbart överraskade över att de så snabbt fått ansvar för ett stort trähus med anrik historia. Tillsammans med staden Raseborgs museum ska de nu ta reda på mera om husets historia för att kunna anpassa verksamheten så att historia och nutid bildar en naturlig båge.

Förutom försäljningsverksamhet, fysiskt och på nätet, kan man också hyra utrymmet för olika ändamål. Systrarna planerar också kurser kring hållbarhet.

– Vill någon efteråt köpa kärlen man ätit på, eller stolen man suttit på är det fritt fram, säger de.
Under planering finns också bröllopsstyling i samarbete med en god vän kan erbjuda närodlade snittblommor.

Spontan idé att starta företag

Vitrine studio startade inte som företag brukar starta, det vill säga med en tydlig affärsidé och noga uträknad budget.

– En dag skickade jag ett meddelande till Riina och frågade om vi ska starta företag tillsammans. Vi har alltid delat intresse för estetik som vi utvecklade i vår barndom, så vi bildade ett aktiebolag och efter det skapade vi ett Instagramkonto, säger Ann-Mari Månsson.
Först hyrde de endast en liten del av huset, men när ägarna plötsligt ville sälja stod systrarna inför ett stort beslut. När huset väl var köpt, stod de lika plötsligt inför kraftigt stigande elpriser.

– Kvinnor i Finland har det väl förspänt och vi kan göra vad vi vill, men det finns så många kvinnor i världen som inte kan starta ett företag. Det här förpliktar på något sätt, och samtidigt kände jag att det här vill jag använda min fritid till, säger Ann-Mari Månsson.

Länk till Vitrine studio.

Systrarnas bästa tips för ett hållbart liv

  1. Tänk noga efter innan du köper en sak. Satsa på att ge upplevelser och tid tillsammans i stället för en sak.
  2. Dela med dig av det du har. Alla måste inte äga allt, utan man kan låna och hyra. Ha till exempel ett roterande klädsystem med dina vänner. Låna och byt festkläder med varandra.
  3. Hållbarhetsfrågor handlar inte om prestationer eller att allt måste göras perfekt. Tänk på att också små steg är viktiga.
  4. Semestra lokalt. Bli nyfiken på din närmiljö, i stället för att resa tusentals kilometer.

Flere inspirationscases

Fagskolen Kristiania har fokus på bærekraft i alle studiene våre, så det var naturlig å følge dette sporet også for frisørnæringen, sier fagansvarlig Eva Widenoja.

28/06/2024

norge

Når vi sitter hos frisøren, tenker vi da på om salongen er bærekraftig? Blir kjemikaliene i hårfargen behandlet riktig, og hvordan håndteres alt håret som klippes av og ligger i dotter på gulvet? Vi serveres kanskje kaffe og hygger oss i en lun atmosfære sammen med en blid frisør, og det kjennes sosialt bærekraftig. Hva med økonomien, hvor mange kunder må klippes på en dag for at geskjeften skal være økonomisk bærekraftig?

Att lära av historien för en hållbar framtid.

31/05/2024

norge

– Genom att bearbeta vårt förflutna kan vi bygga en mer hållbar och rättvis framtid, säger forskningsprofessorn Claudia Lenz vid Holocaustcentret i Oslo.
Genom projektet Dembra utbildar hon lärarstudenter och stödjer lärarna på fältet i deras arbete med demokratifostran. Just nu står konflikten i Gaza i fokus.

De här studerar vid den nya masterutbildningen vid Högskolan på Åland. Stående läraren Matias Waller. Fotograf: Magnus Lindberg

31/05/2024

aaland

I sjöfartsstaden Mariehamn finns Högskolan på Åland. Där växer det fram nya spännande labb för solenergi och vätgas och en helt ny masterutbildning. I samarbete med sju pilothamnar i Norden och Baltikum får studerande vara med och ta fram helt nytt kunnande.

Share This