Studiecirkeln som en form för att arrangera trygga möten mellan inflyttade och andra. En mötesplats där människor kan lära känna nya människor, kulturer o får chans att träna vardagssvenska i praktiken. En studiecirkel består av minst tre personer som träffas fem gånger. Det går bra att göra och delta i flera cirklar. Studiecirklarna ska ha en samordnare och en enkel plan. Varje studiecirkel får ett cirkelbidrag som t ex kan användas till en aktivitet, fikabröd eller material. Att delta är gratis.
Inflyttade och åläningar vill gärna mötas, men det krävs organisering av olika former av mötesplatser där samtal kan föras och gemenskap kan byggas. Många av våra inflyttade arbetar oregelbundet, andra är ovana vi det nordiska sättet att långt i förväg komma överens om träffar vilket kräver att ska man få ihop verksamheten måste en extra resurs tillskapas för samordning och coachning.
Syfte är att inflyttade får träna praktisk vardagssvenska och att ålänningar lär känna nya ålänningar och att alla bygger nätverk och vänskapsband.
Reflektioner
Det är viktigt att arbeta uppsökande och presentera och sprida möjligheten med studiecirklarna direkt till båda målgrupperna om man ska hitta deltagare behöver de känna sig direkt inbjudna.
Genom att matcha ihop etablerade och nya åläningar utifrån behov av att träna svenska och intressen. Ger cirklarna ett ömsesidigt utbyte som vidgar perspektiv, minskar språkbarriärer, och bryter fördomar, praktisk svenska träning och ökad kunskap och förståelse av det åländska samhället.
Cirklarna är en målstyrd helhetslösning för integration på individnivå, en kostnadseffektiv lösning med ett stort mervärde genom ideellt engagemang, en flexibel lösning som anpassas efter behov och önskningar och har stort fokus på kvalitet genom regelbunden uppföljning och coachning av cirkelledarna.