– Det viktigaste är inte att endast informera unga människor om miljö- och hållbarhetsfrågor, utan att faktiskt skapa engagemang, säger universitetslektorn Sara Mosberg Iversen.
Hon beskriver på ett inspirerande sätt ett nytt klimatrollspel som tagits fram som en del av ett forskningsprojekt där man undersöker hur man kan främja ekologisk kunskap bland unga genom lekfulla och samskapande processer.
Projektet heter Playing with disaster och leds förutom av henne, också av Michael Paulsen som är docent vid Syddansk Universitet (SDU).
Själv kan Sara Mosberg Iversen inte tänka sig att sysselsätta sig med någonting bättre just nu.
– Jag tycker att hållbarhetsfrågor är det allra viktigaste i dagens värld och det skulle kännas meningslöst att jobba med någonting annat just nu.
Ett nytt hopp väcks
Det nya rollspelet som heter Barnen från evighetståget har utvecklats av Michael Paulsen. Det spelas med hjälp av penna, papper och tärningar medan deltagarna sitter runt ett bord. Rollspelet utspelar sig dels i nutid i Berlin, där en grupp ungdomar har en trädgård tillsammans, och deltagarna spelar ut sina karaktärer över fyra årstider genom goda och svåra tider.
Samtidigt finns det en framtidshistoria som handlar om en värld där en klimatkatastrof och kanske krig har lett till en global istid. Deltagarna arbetar tillsammans för att överleva i en hård värld, och medan de skapar nya samhällen så återvänder hoppet långsamt. Som grund finns ett enkelt manuskript som man under spelets gång bygger ut till en längre berättelse.
– Spelet innehåller inga direkta tävlingsmoment. Den viktigaste ambitionen är att väcka hopp och framtidstro bland unga människor genom samarbete och gemensam utforskning, säger Sara Mosberg Iversen.
Nytt material för unga
Men det finns också en högre målsättning med projeket Playing with disaster.
– Vi samlar samtidigt in data och strävar efter att fylla ett kunskapsgap genom att utveckla nya pedagogiska material som kan användas i både formella och informella utbildningsmiljöer, säger Sara Mosberg Iversen.
I projektbeskrivningen använder man sig av begreppet ekolitterär pedagogik. Det är en pedagogisk metod där man använder sig av litteratur och berättelser med fokus på ekologiska och miljömässiga teman.
– Metodiken kan användas inom olika undervisningsnivåer och ämnesområden för att engagera elever och studenter i diskussioner om miljön, klimatförändringar, naturvård, ekologiska system och hållbarhet.
Magi när man är tillsammans
Sara Mosberg Iversen ser många fördelar med rollspelet som pedagogisk metod.
– En viktig sak är det perspektivskifte som uppstår när man plötsligt får en möjlighet att se världen genom någon annans ögon.
Hon visualiserar hur det kan se ut i en vanlig ungdomsgrupp när man försöker få igång djupare samtal om viktiga frågor.
– Alla som försökt vet hur svårt det kan vara att få tonåringar med på noterna när man plötsligt ska tala om stora känslosamma frågor. Det blir ofta helt tyst. Men i det här spelet får man hjälp på vägen genom att man lever sig in i en annan karaktär. Det allra viktigaste är just samvaro och samskapande och när man upplever saker tillsammans uppstår en form av magi.
Även ett spel för vuxna
Sara Mosberg Iversen berättar att de erfarenheter man hittills gjort när man provat ut spelet bland unga har varit positiva. Men spelet är egentligen inte begränsat till en viss åldergrupp, även om den huvudsakliga målgruppen är 15–20 åringar.
– Rollspelet gynnar kreativiteten och aktiverar fantasin, och även vuxna kan ha stor behållning av spelet, men då är det kanske bättre att man hellre spelar det i lite kortare tidspass.
För unga beräknar man att man spelet tar ungefär fyra dagar, och att man då spelar cirka 5–6 timmar varje dag.
I höst kör man i gång
Sara Mosberg Iversen är fylld av förväntan inför hösten då man kommer att påbörja den egentliga forskningen. Då kommer forskarna att utföra fältstudier på skolor, folkhögskolor och kulturinstitutioner.
– Hittills har vi endast gjort en pilotstudier, men om ett år kommer vi att veta mycket mera, säger Sara Mosberg Iversen.
Fältarbetet genomförs i två faser. Först inleder man med en kvalitativ fas där man utför deltagande observationer och informella intervjuer vid fem skolor eller kulturinstitutioner. Sedan följer en kvantitativ fas där effekterna av deltagande i rollspelet undersöks genom en validerad enkätundersökning vid ytterligare tio skolor och kulturinstitutioner.
Spelet kan översättas
I det här första skedet finns spelet endast på danska, men Sara Mosberg Iversen säger att det går enkelt att översätta också till andra språk om det visar sig att det finns intresse.
Hon säger att det ska bli mycket spännande att få veta hur spelarna kommer att reagera. Hon spekulerar i om spelet eventuellt kan leda till att de unga spelarna kan komma att få helt nya roller i gruppen. Men ändå kvarstår den huvudsakliga målsättningen.
– Vi hoppas att hela projeket med spelet som bas ska leda till att unga människor utvecklar en förmåga att tänka på framtiden på helt nya sätt.
Målsättningen med projektet Playing with disaster
- Att utforska och skapa ny kunskap om i vilken utsträckning och på vilket sätt lek, fantasi och samarbete kan främja, motivera och stärka undervisningen inom hållbarhet.
- Bidra till att unga trivs och upplever sig själva som handlingskraftiga och hoppfulla, särskilt i förhållande till miljö- och klimatförhållanden.
- Att skapa en kunskapsbas för att utveckla undervisningsmaterial som kan användas inom grundskolan, inom andra stadiets utbildning, men också av andra kulturella institutioner.