07/05/2024

Norge

Digitale kompetanser, Arbeidsliv

Digital omstilling i arbeidslivet – hvordan kan det fungere i praksis?

Få et overblik over de nyeste materialer fra NVL’s netværk om digitalisering i arbejdslivet

Digital omstilling i arbeidslivet – hvordan kan det fungere i praksis?

Digital omstilling i arbeidslivet – hvordan kan det fungere i praksis?

Forskningsprosjekt om små og mellomstore industrivirksomheter

NVL-nettverket Digitalisering i arbeidslivet samarbeidet i 2022 og 2023 med et team fra Aalborg universitet om et forskningsprosjekt. Formålet var å undersøke, hvordan små og mellomstore industrivirksomheter forholder seg til den digitale omstillingen og kompetansebehovene som følger av den.

Rapporten «Morgendagens arbejdsliv i den digitale omstilling» belyser viktigheten av å involvere de ansatte, ta i betraktning at den digitale utviklingen finner sted i en konkret kontekst der aktørene har ulike behov. Den inneholder fem anbefalinger som kan hjelpe virksomheter og policynivået med å legge til rette for prosesser der ulike perspektiver vektlegges.

Nasjonale formidlingsaktiviteter

Nettverket har høsten 2023 og vinteren 2024 bidratt til å formidle resultatene i de fem nordiske land:

  • På Island ble det laget en videopodcast der Dr. Tryggvi Thayer, Island Universitet, reflekterer over anbefalingene fra forskningsprosjektet. Se den her.
  • Både i Sverige og i Finland er det laget webinarer der anbefalinger i rapporten blir diskutert og belyst. Det svenske webinaret ble lansert i forbindelse med Digitaliadagen høsten 2023 og kan ses på nettstedet Digitalidag – En temadag om framtidens digitala samhälle. Det finske webinaret kan ses her (engelsk teksting). I Norge ble utvalgte anbefalinger presentert for partene i arbeidslivet, på et møte i Kompetansepolitiske råds administrative gruppe i februar.
  • I Danmark er det gjennomført møter med partene i arbeidslivet, i regi av Dansk industri og fagforeningen 3F.
  • I Norge ble utvalgte anbefalinger presentert for partene i arbeidslivet, på et møte i Kompetansepolitiske råds administrative gruppe i februar. Les mer i artikkelen her.

I tillegg arrangerte NVL Norge og Direktoratet for høyre utdanning og kompetanse et frokostseminar med nærmere 70 registrerte deltakere i Oslo i april 2023. Ifølge evalueringen av arrangementet oppga et stort flertall at innleggene var både generelt inspirerende og nyttige i deres daglige arbeid.

Læs mer om arrangementet og se opptak av Mie Buhsl, Benedikte Sterners og Liv Dingsørs opplegg her.

Flere nyheder fra NVL

Nordiske initiativer under Det Europæiske År for Færdigheder.

03/07/2024

Norden

NVL støtter Det Europæiske År for Færdigheder, og på denne siden kan du læse om nordiske uddannelsesinitiativer, som er blevet sat i gang for at hjælpe nordiske borgere med at få de rette færdigheder til kvalitetsjob.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, og Jón Gunnar Þórðarson, administrerende direktør i Bara tala.

01/07/2024

Island

I et betydelig skritt for å styrke islandsk språkopplæring har regjeringen forbedret tilgangen til “Bara tala”-appen.

Folkfest när Björneborg bjuder in till samtal.

28/06/2024

Finland

Årets upplaga av Suomi-Arenan är full av sol, pratsamma människor och samtal. Finlands svar på Almedalsveckan är en avspänd affär.

Share This